Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Wątek: Refleksja nad sytemem 4/3

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Refleksja nad sytemem 4/3

W temacie (ktory byc moze zeczywiscie byl trlowoaty - ja sie na tym nie znam, koles raptem dwa razy sie wypowiedzial, dal mnie to za malo) apropo 350D kotra E-500 wszyscy wysmiewaja Olypusa jakoby to bylo tak oczywiste, ze nie umywa sie zupelnie do Canona ani do czegokolwiek innego... kiedy wcale nie rozumiem czemu tak sie dzieje.

Do znudzenia czytam na tym (i nie tylko) forum krzyczane z wielka zawzietoscia glosy "to obiektyw robi zdjecia!!! a nie aparat. Kup tansze body i zaoszczedz na dobre szkla." Okazuje sie, ze Olympus ma nejlepsze obiektywy w kicie jakie sa na rynku! (wyprzedzjac kita Canona i tak sweitnego ponoc kita Nikona). Aparat ktory daje w sumie ekwiwalent ogniskowych na starcie od 28 do 300 mm dla klatki 35mm. Nie dosc, ze obiektywy bija na glowa ostroscia i oddaniem kolorow to jeszcze sa jasniejsze niz ich odpowiedniki w systemach Canona czy Nikona (nikt mi nie wmowi, ze f/4,5 dla 300 mm w kicie to zle). Skoro te kszla sa tak dobre i daja tak ogormne mozliwosci to czemu jakos nikt o tym nie wspomina nawetw tym zekomo trolowatym temacie jak porownanie 350D i E-500?

Uwazam, ze ultradzwiekowy filtr czyszczacy matryce to tez fakt nie do przecenienia! Skoro mozna pozbyc sie paprochow na matrycy to czemu tego nie zrobic? Po co latac do serwisu, tracic czas, pieniadze i dobre zdjecia?

Na koniec dodam, ze E-500 nie rozni sie ZNACZNIE od 350D. Troche wolniej startuje (przez czyszczenie matrycy) i wiecej szumi na wysokich ISO. Czy to odrazu z miejsca dyskfalifikuje ten aparat? NIe daje mu zadnych szans?

Nawet jezeli jest groszy od 350D uwazam za zupelnie niesluszne sprowadzenie propozycji tego aparatu do zartu. Jego stosunek cena i mozliwosci sa chyba w tej chwili najlepsze na rynku co nie znaczy, ze jest najlepszy wogule

No i sam E-1 coprawda matrcya tylko 5 MP ale za to to jedyny aparat na rynku za mniej niz 5 000zl ktory mozna miec z dwoma obiektywami, ktory ma magnezowe body w pelni uszczelnione jak w najwyzszej klasy aparatach. Nadaje sie do kazdych warunkow!

Pozatym sama plastyka zdjec Olumpusa jest zeczywiscie przyjemna i podobna do tej z tradycyjnego filmu.

Sam planuej zakup 20D albo jego nastepcy aczkolwiek uwazam, ze nawet na forum Canona takie poptraktowanie konkurancji ktora jest nam przeciez potrzebna jestnieprzyzwoite :/

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ja uwazam, iz Olympus zawsze byl, jest i dlugo jeszcze bedzie krolem kompaktow. Nie taka dawno jednak wszedl na rynek z lustrzankami i...
    Wlasnie. Zakup moj drogi lustrzanki, to nie zakup samego body, tylko calego systemu. To co piszesz jest prawda, ale czy nie zauwazyles tam zbyt wielu "ale" ????
    - troche wolniej startuje
    - szumy na wiekszych iso
    - drozszy
    - mala rozdzielczosc
    - szkla ciemne
    - itd
    Wlasnie to nie sa TYLKO MALE ale - po co mi lustrzanka z ciemnym szklem, kiedy mi jest potrzebne jasne? Po co mi aparat, z ktorym jak pojde na koncert, to szumy beda takie, ze dziekuje.
    Na razie w przyszlosci nie moge sobie zakupic stalek, jasnych obiektywow, nie moge sobie zapewnic wiekszej rozdzielczosci itp. To nie sa wady bez znaczenia. A to, ze serwuja lepsze szklo kitowe???? Co to da, jesli nie bedziesz go mogl wymienic na jeszcze lepsze
    Musi duzo czasu uplynac (czyt. Olympus musi rozszerzyc swoja oferte) zanim bedzie sie liczyl w polprofesjonalnym i profesjonalnym swiecie fotografii.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 30-11-2005 o 11:29

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    (...) uwazam, ze nawet na forum Canona takie poptraktowanie konkurancji ktora jest nam przeciez potrzebna jestnieprzyzwoite :/
    O zaletach i wadach Olympusa było również w tym wątku:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4602
    Przeczytaj go i osądź, czy rzeczywiście konkurencja (O.) została potraktowana nieprzyzwoicie? Przeszukując forum znajdziesz wiele innych wątków, w których ludzie piszą o zaletach i wadach tak sprzętu C. jak i innych marek.
    Tak więc nie ma co generalizować. A swojego posta lepiej byłoby, gdybyś dokleił do wątku, do którego link podał DoMiNiQuE, bo wydaje się, że nie chodzi o dyskusję/refleksję nad systemem 4/3.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    W temacie (ktory byc moze zeczywiscie byl trlowoaty - ja sie na tym nie znam, koles raptem dwa razy sie wypowiedzial, dal mnie to za malo) apropo 350D kotra E-500 wszyscy wysmiewaja Olypusa jakoby to bylo tak oczywiste, ze nie umywa sie zupelnie do Canona ani do czegokolwiek innego... kiedy wcale nie rozumiem czemu tak sie dzieje...
    PRO:
    - pierwszy system, który łaskawie zauważył istnienie problemu telecentryczności,
    - zestaw bardzo dobrych i stosunkowo tanich szkieł firmowych,
    - bardzo dobra i wytrzymała obudowa.
    CONTRA:
    - jeszcze mniejsza matryca niż w klasycznym systemie APS-C (crop=2),
    - spore szumy (albo z samej matrycy jako takiej, albo z powodu większego cropu, albo z obydwu powodów),
    - brak alternatywnych obiektywów niezależnych producentów.
    Póki co trudno powiedzieć, czy jest to ślepa uliczka, czy też nowy trend

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Wlasnie. Zakup moj drogi lustrzanki, to nie zakup samego body, tylko calego systemu. To co piszesz jest prawda, ale czy nie zauwazyles tam zbyt wielu "ale" ????
    - troche wolniej startuje
    - szumy na wiekszych iso
    - drozszy
    - mala rozdzielczosc
    - szkla ciemne
    - itd
    Wlasnie to nie sa TYLKO MALE ale - po co mi lustrzanka z ciemnym szklem, kiedy mi jest potrzebne jasne? Po co mi aparat, z ktorym jak pojde na koncert, to szumy beda takie, ze dziekuje.

A to, ze serwuja lepsze szklo kitowe???? Co to da, jesli nie bedziesz go mogl wymienic na jeszcze lepsze
    Stary ja nie wiem co ty wogule wygadujesz?!?!
    Drozszy? Rozszy niz co? E-500 w duble kicie kosztuje tyle co 350D w jednym i to slabym obiektywem!!

Mala rodzielczosc? 8MP to dokladnie tyle ile ma 350D i 20D Wiec co to znaczy mala rozdzielczosc? Mniejsza niz 5D czy jak? Ale to inna pulka

Ciemne szkla? Uwzgledniajac kropa to ZUIKO ma najasniejsze szkla na rynku (300 2.8 daje w sumie 600mm jasnosci 2.8) Pokaz mi jasniejsze szkla Canona czy Nikona ktore sa tak jasne jak ZUIKO. I nie tylko mowa tu najdrozszych szklach ale o kitach rowniez!!

itd.? Jakie itd? Moze cos sprecyzujesz?

Moc wymienic szkolo na lepsze... ale musisz miec na to kase! Zeby zastapic kity z dublekita E-500 na takiej samej jakosci obiektywy lub lepsze musisz miec conajmniej 12 - 15 tys z. (licze wraz z body Canona). Jak ktos ma tyle kasy to wogule nie zastanawia sie nad klasa dla amatrow tylko kupje 5D lub 20D i dobre szkla.

Wogule dobre szkla ZUICKO sa tansze niz szkla Canona i NIkona i pokrywaja 95% wszystkich zap[otrzebowan (od szerokiego fisheye po 600mm tele).

Ja prubuje podjac dyskusje na odpowiednim poziomie merytorycznym a uzyskuje bezsensowna argumetacje plus "i tak dalej..."

Jak chcemy dyskutowac nie odsylajcie do innych tematow tylko przejdzie do merytorycznej argumetacji!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Doceniam argumetacje Jurka Pietha, ale to tylko jeden rozsadny glos

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    ...jeszcze mniejsza matryca niż w klasycznym systemie APS-C (crop=2)...
    jurek jaki crop?
    w 3/4 nie ma pojecia crop
    system 3/4 od poczatku do konca jest projektowany jako cyfrowy
    a szkla sa projektowane dokladnie pod wymiar matrycy

corpa mamy w systemie ktory ciagle goni 35mm i urzywa szkiel projektowanych z mysla o 35 mm (no sa wyjatki podobno ale ja ta w wyjatki nie wierze ;-) )
    ...

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    jurek jaki crop?
    w 3/4 nie ma pojecia crop
    system 3/4 od poczatku do konca jest projektowany jako cyfrowy
    a szkla sa projektowane dokladnie pod wymiar matrycy
    acha. Czyli ob. 14-45 to super szeroki kat?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no ale ogniskaowa mnozy sie razy 2 zeby uzyskac ekwiwalent dla 35mm a chyba wszyscy sa w tym systemie najlepiej rozeznani

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów