Cytat Zamieszczone przez igrzyk Zobacz posta
Słuchaj, nie ma sensu kupować 50d, znam to na własnym przypadku, różnica między aparatami typu aps-c jest nie wielka. Uwierz mi i kup 30d lub 40d, używany a do tego dołóż na dobry obiektyw, każdy mnie w tym poprze...
a ja się nie zgodzę... pracuję w robocie na całej serii xxD z wyłączeniem "dychy", głównie na zoomach 150-500 Sigmy itp. szkłach.. zgodzić się można, że nie ma zdecydowanej różnicy "na lepsze" rozpatrując kolejne "ewolucje", ale różnica jest.. nie będę tu forował na czyją stronę i pod jakim aspektem, ale jest.. jeśli by tak się wgłębić to np. już między 30 a 40D jest
Nowy 9-punktowy autofokus ze wszystkimi punktami krzyżowymi i z punktem centralnym z podwójną precyzją od otworu względnego f/2.8 miał pracować około 30% szybciej niż w 30D. Pojawił się tryb zdjęć sRAW, czyli możliwość zapisu zdjęć w surowym formacie RAW, ale cztery razy mniejszych niż w maksymalnym rozmiarze. Po raz pierwszy w systemie EOS pojawiła się czułość Auto ISO, a także możliwość wymiany matówki z różnym rodzajem siatek
- żródło: Optyczne.pl
a np. 20vs30 - wprowadzenie stylów obrazy, co przy JPG'ach coś tam "wnosi".. jak dla mnie większość zmian nie pozostaje bez wpływu na pracę z puszka i efekt końcowy...

Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
...to można by pozostać przy 40d i zakupić szkła za te 8 tys zamiast 5d II. Druga rzecz: czy ff to amatorskich zastosowań to dobry wybór? Nie lepiej 7d i jakieś fajne Lki? Też będzie pięknie a kasa w kieszeni...
jeśli focisz tyle to wiesz trochę czego trzeba... w 7D będziesz miał bdb AF, szybką serię i dobrej jakość fotki, nawet przy wyższym ISO, gdzie szum wygląda bardziej przyjaźnie niż w 50D - mniejszy banding..
natomiast, czy jest to finansowo lepiej? miałem taki dylemat jak zmieniałem z 40 na 50D.. na razie nie żałuję, bo nazbierałem szkieł, a zdjęcia i tak wychodzą zadowalające i mnie i młodych - lekki post-proces nieunikniony i przy FF

poza tym, kto by nie planował kupna FF - ja też to planuję... ale mam EF-s'a za 3300zł do cropa i jak przyjdzie czas to opyle - wiadomo, że ze stratą, ale to też nie będzie jutro, tylko za jakiś czas, więc uważam, że nie ma co się nastawiać, że kupie cropa i od razu same L'ki - crop + Tamron 17-50/2.8 to bardzo dobry zestaw, wsparty błyskiem da frajdę i dobre foty... więc jak jest kaska na coś to i będzie później na zmianę, przecież kolekcjonować sprzęty nikt nie będzie..

#