Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Obiektyw do 50d

Pełne uzależnienie

Domyślnie

24 na cropie to niezbyt szeroko. Kiedy ew. FF? Jeśli w bliżej nieokreślonej przyszłości to może jednak 17-40? A jak się FF pojawi to się zastanowisz czy zamienić 17-40 na 24-105. Oczywiście kupno używanego obiektywu to mniejsza (albo i zerowa) strata przy odsprzedaży ale jeśli musi być nowy sprzęt to już trochę głębiej trzeba się zastanowić aby nie stracić za dużo kasy na późniejszej zamianie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszów

Domyślnie

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Na dniach kupuję 50d wraz z 50 1.8. Zastanawiam się nad zakupem kita II IS, tylko nie wiem, czy warto go kupować (300 zł). Czytam różne opinie, że jest ok albo do bani. Najchętniej kupiłbym tamrona 17-50 2.8, ale póki co muszę się wstrzymać. Czy ten kit rzeczywiście jest taki zły? Wcześniej miałem kit pentaxa i nie było aż tak źle. Czy ten od C będzie porównywalny?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co to znaczy 300zł kiedy się kupuje 50D i 50/1,8 (ktoś pamięta skecz o tartaku, lesie i psie? ) Kup kita za 300zł jak będzie niedobry sprzedaj go za 300zł i co tu debatować. To nie 3000zł żeby się certolić.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Nie wiem, jak to z pentaxem. Kita to pamiętam z czasów jego pierwszej odsłony, wyboru wielkiego nie było Nadarzyła się okazja, przyszła sigma 18-50/2.8 (jeszcze ta bez macro), powiedziałem sobie - kita nigdy więcej. A fotografować się da, nawet z powodzeniem, ale ja Ci nie polecam.
    Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszów

Domyślnie

hm, w sumie racja, sprzedać zawsze można. Najchętniej to bym kupił używkę na gwarancji, ale o dziwo nie ma ich z drugiej ręki (tych z IS). Albo takie dobre, że nikt nie sprzedaje, albo takie złe i nikt nie kupuje. Zostałbym ki co z samą 50, ale za wąsko mi będzie do uniwersalnych fotek.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja sporadycznie uzywam kita 18-55 IS na 50D, do szerszych kadrow. Na pewno jest znacznie lepszy od swojego poprzednika, ostrosc jest zupelnie ok, kolory troche gorzej. AF glosny, w miare szybki i w miare celny. Oczywista wada to swiatlo tego obiektywu, ale za ta kase - nie ma co wybrzydzac. Na pewno lepszy taki obiektyw niz zaden a zakres ogniskowych ma przyjemny.

Wraz z 50/1.8 to zupelnie dobry zestaw na poczatek. Pozniej mozna pojsc w strone Tamrona 17-50 czy Sigmy 17-70 albo jeszcze polke czy dwie wyzej.

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Na dniach kupuję 50d wraz z 50 1.8. Zastanawiam się nad zakupem kita II IS, tylko nie wiem, czy warto go kupować (300 zł). Czytam różne opinie, że jest ok albo do bani. Najchętniej kupiłbym tamrona 17-50 2.8, ale póki co muszę się wstrzymać. Czy ten kit rzeczywiście jest taki zły? Wcześniej miałem kit pentaxa i nie było aż tak źle. Czy ten od C będzie porównywalny?
    Słuchaj, nie ma sensu kupować 50d, znam to na własnym przypadku, różnica między aparatami typu aps-c jest nie wielka. Uwierz mi i kup 30d lub 40d, używany a do tego dołóż na dobry obiektyw, każdy mnie w tym poprze, bo to jest moim zdaniem najlepsze wyjście, tym bardziej, że masz używać ten aparat z najtańszym obiektywem canona! Różnica jest tak naprawdę pomiędzy aps-c a FF i tu nie ma co się oszukiwać, dlatego ja w najbliższym czasie zmieniam aparat, szkoda tylko, że nie wpadłem na to wcześniej i nie porównałem zdjęć... niebo a ziemia...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszów

Domyślnie

powiem tak: pstrykam od jakiś 2 lat i wiem, czego mniej więcej mogę się spodziewać po szkle za tę cenę. Nie miałem po prostu do czynienia z Canonem i chciałem się dowiedzieć, czy jest bardzo źle . Oczywiście te daw obiektywy są na przeczekanie, za jakieś pół roku wymienię je na tamrona i 50 1.4 usm. To, że apsc i ff to niebo a ziemia nie trzeba mi mówić i gdybym miał w chwili obecnej kaskę, to bym się nie zastanawiał. 40d może i bym kupił, ale nie do dostania z gwarancją. poza tym body to też nie taka drugorzędna sprawa. Idąc tym tokiem rozumienia, to można by pozostać przy 40d i zakupić szkła za te 8 tys zamiast 5d II. Druga rzecz: czy ff to amatorskich zastosowań to dobry wybór? Nie lepiej 7d i jakieś fajne Lki? Też będzie pięknie a kasa w kieszeni.

no nic, wezmę tego kita i zobaczymy. Chyba że trafię fajną używkę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igrzyk Zobacz posta
    Masz racje, źle sprecyzowałem pytanie...
    Oczywiście jest to bardziej reporterka uliczna(do gazet)
    70-200/2,8L+lampa
    Cytat Zamieszczone przez igrzyk Zobacz posta
    Najbardziej mi zależy nad kupnem czegoś szerokokątnego, przyszłościowego(może wkrótce ff), co moglibyście mi doradzić, jeśli chodzi o firmę to tylko Canon.
    16-35/2,8L
    Na coś trzeba się zdecydować

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Wieczny dylemat... mieć Cropa i L czy FF i zwykłe szkła ;-)
    Bierz kita. Na swoim z IS do 450-tki wiele się nauczyłem (i dalej się uczę). Jest całkiem przyjemny.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów