Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Obiektyw makro tudzież coś spacerowego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Lustrzanka natomiast z jasnym obiektywem makro o efektywnej ogniskowej ~100m to fantastyczne narzędzie do wielu celów niezwiązanych ściśle z fotografowaniem robali. Ja zrezygnowałem z jasnej portretówki właśnie na rzecz czegoś takiego - mam makro, portretówkę, jasne tele w jednym - śliczny bokeh i kolory - gratis ]
    to mnie przekonuje

ale

Tamron 90 jest bodajże 30% tańszy od tej sigmy więc jak na studenta to spora różnica. Na pewno się nad tym szkłem zastanowię.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy taka jakość kwiatków jak poniżej Cię zadowala? Jeśli tak to powiem czym robione.

Domyślnie

Jakość w przypadku kwiatów jest jak najbardziej ok, ale czy sprzęt którego używasz ogarnie dobre zbliżenia owadów jak w linku który podałem? Kwiaty kwiatami, owady są bardziej wymagające(nie podejdę przecież do takiej muchy i nie ustawię obiektywu 5cm od niej) Chociaż czytałem o technikach łapania i mrożenia owadów i fotografowania ich w studio. Mimo to nie będę takich praktyk stosował.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsx1988 Zobacz posta
    Witam,
    Jestem nowym użytkownikiem nie tylko forum ale i lustrzanek cyfrowych. Od niecałego miesiąca jestem posiadaczem amatorskiego 550d + Kitowy 18-55.
    Mimo tak niewielkiego stażu w fotografii mam duże ambicje dotyczące marko. Czytałem sporo testów recenzji obiektywów typowo nakierowanych na tą dziedzinę. Przeczytałem również książkę "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej 195 ujęć Scotta Kelby'ego"(...)
    A w tej książce nie było, że sam obiektyw i ambicje to nie wszystko? Na forum jest sporo ludzi fotografujących owady, popytaj - może Ci zdradzą swoje sekrety, a przy okazji i ja się czegoś dowiem :-D.

P.S.
    Dołączam się do prośby kolegi rsx1988, a prośbę kieruję do ludzi którzy "przesiedzieli na łące" odpowiednią ilość czasu.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Heh w książce jest masa porad, a nawet jak to autor ujął gotowe przepisy na zdjęcia. Ale swoją drogą nie da się zrobić fotografii makro samym obiektywem 18-55. Pakiet nakładek makro pomaga ale nawet jak założę wszystkie na raz (+ 5cm do długości obiektywu) to i tak szału nie ma. To jest oczywiście porównanie z fotografiami od wujka google. No ale jak widać nawet w.w kompakt robi lepsze zdjęcia. Zdjęcie które przedstawiłem wyżej robiłem z odległości 1cm od obiektu. Nie ma szans, że owad unieruchomieje w miejscu na czas rozłożenia statywu i jeszcze w międzyczasie powie "stary nie śpiesz się rozkładaj się powoli ja sobie tutaj jeszcze posiedzę" :P Rozumiem, że potrzeba czas i setek fotografii, żeby zrozumieć i nauczyć się tej techniki. Mam czas. Nie traktuję fotografii jak sposobu na zarobek ale jako hobby. Z resztą sama frajda, jak kolega Shingo wspomniał, oczekiwania na obiektyw jest godna polecenia. Miałem to samo z puszką.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zdjęcia robiłem 10D i 50/1,8 bez żadnych soczewek, światło zastane, odległość nie wiem ale coś około 40cm, zdjęcia były kadrowane ale niedużo to co widać to ok. 66% całości. Czy 50-tką da się zrobić zdjęcie owada? Z pewnością. Obiektywem 100mm uzyskasz taka skalę odwzorowania z odległości dwa razy większej. Masz 18-55 to ustaw go na 50mm i wykadruj zdjęcie do 50% oryginału, uzyskasz to co uzyskałbyś za pomocą 100mm.

Domyślnie

Mam już jasno rozłożoną sytuację w głowie. Na celowniku mam 3 najbardziej polecane obiektywy w tym wątku tj:
    -Canon 100mm f/2.8 macro usm
    -Sigma AF 105 f/2.8 DG Macro
    -Tamron 90 F2.8 SP AF Di Macro

Zastanawiam się jeszcze nad Canon 100mm f/2 usm. Myślę że mogł by dać podobne efekty co marco editon z dokręconym +10. Ale to do zweryfikowania przez kolegów. Cena zdecydowanie niższa.

Zakup zdecydowanie przesunięty w czasie ale dzięki Waszym opiniom ukierunkowałem się w stronę szkieł stało-ogniskowych. Dziękuję bardzo <poklon>

A teraz troszeczkę offtopic w sprawie, którą chciał bym zrealizować na dniach. Potrzebuję statywu do macro w cenie do 150zł. Moj canon wazy 480g+ powiedzmy C100 f/2.8M 600g - myślę, że coś z szalonym udźwigiem nie jest potrzebne ale zielonego pojęcia nie mam co wybrać. Jedyne co w tej cenie wygląda stabilnie to:
    http://allegro.pl/slik-statyw-mini-p...296004376.html

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Jesli wybierzesz obiektyw nie-makro (np 100/2), to używaj pierścienie pośrednie.
    adshaker już pisał o zgubnym wpływie soczewek. Jedynie raynox jest wart polecenia.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

A teraz troszeczkę offtopic w sprawie, którą chciał bym zrealizować na dniach. Potrzebuję statywu do macro w cenie do 150zł. Moj canon wazy 480g+ powiedzmy C100 f/2.8M 600g - myślę, że coś z szalonym udźwigiem nie jest potrzebne ale zielonego pojęcia nie mam co wybrać. Jedyne co w tej cenie wygląda stabilnie to:
    http://allegro.pl/slik-statyw-mini-p...296004376.html

Co do statywu... macro robi się nie tylko podłożu. Chcąc zrobić zdjęcie owada, trzeba sięgać wyżej a ten statyw nie pozwoli na to.

Dopiero zaczyna Awatar flagus
    Miasto
    Warsaw

Witam,
    Jestem nowym użytkownikiem nie tylko forum ale i lustrzanek cyfrowych. Od niecałego miesiąca jestem posiadaczem amatorskiego 550d + Kitowy 18-55.
    Mimo tak niewielkiego stażu w fotografii mam duże ambicje dotyczące marko. Czytałem sporo testów recenzji obiektywów typowo nakierowanych na tą dziedzinę. Przeczytałem również książkę "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej 195 ujęć Scotta Kelby'ego"(przynajmniej te rozdziały które mnie interesowały). Moim punktem docelowym jest uzyskanie zbliżeń porównywalnych do:http://www.swiatobrazu.pl/fotografie...2o0ffdc6cej1zn

Jak można zauważyć zdjęcie jest wysokiej jakości - Zapewne autor korzystał z profesjonalnego sprzętu. Niestety moje fundusze ograniczają mnie do półki amatorskiej, więc takiego efektu nie uzyskam, ale chciał bym się do niego zbliżyć.
    Potrzebuję obiektywu który pozwoli mi uzyskać podobny efekt.
    Zastanawiałem się nad:
    -Canon 85mm /1,8 85 USM
    -Sigma 17-70 F/2.8-4 DC HSM OS
    -Canon EF 100 f/2.8 Macro USM (to szkło pojawia się używane na alledrogo w rozsądnych pieniądzach )

Oczywiście chciałbym jak najmniej wymieniać szkło celem ograniczenia ilości paprochów na matrycy więc jeśli koledzy mogli by mi coś poradzić zmiennoogniskowego w cenie do 1500zł to oczywiście jestem na tak.
    A może warto zainwestować w zestaw obiektyw makro + taka spacerowa CANON 50 mm II 1.8 (w granicach 400zł się zmieszczę)? Nie wiem, potrzebuję porady kolegów z większym stażem.

Proszę więc o konkretne odpowiedzi bo po przeczytaniu wszystkich recenzji i opinii o obiektywach mam delikatnie mówiąc mętlik w głowie
    Mnie rowniez bardzo interesuje temat macro. Aktualnie zbieram kase na nowa puszke i obiektyw, ale z tego co sie orientowalem to takie porady:

1. polecam chyba zawodowca - jego strone zdjecia moze kontakt

http://dark-raptor.deviantart.com/
    http://kucharscy-foto.comli.com/

2. tu jest bardzo fajny watek i zdjecia
    http://canon-board.info/showthread.php?t=49666
    dziewczyna uzywa Raynox'a 250 z roznymi obiektywami rowniez KITowym

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    .
    Dla robalowców polecam tutorial http://www.bmpt1.com/
    MariuszJ - dzieki za ten link bardzo fajny !!!
    Flagus
    -----------------------------------------------
    C 5Dmk2; C EF 24-105mm f/4L IS USM;C SpeedLite 430EX
    Velbon Sherpa 600R+glowica PH-157Q;Kata D-3N1-30

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów