Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Pomoocy Tokina 12-24

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar oli85
    Miasto
    Poręba

Angry Pomoocy Tokina 12-24

Witam wszystkich użytkowników, jak w tytule mam problem z AF w Tokinie 12-24 f4 dziś przestała mi łapać ostrość, kręci jak głupia i nic. Jeśli możecie to napiszcie gdzie można oddać obiektyw do naprawy i ile by kosztowała naprawa dodam jeszcze że jestem ze śląska okolice Katowic.

PS. Zauważyłem też dziwne zjawisko mianowicie jak podłącze 12-24 i spojrzę w wizjer obraz jest lekko ciemny a gdy podłącze tokine 28-70 2,8 obraz jest jaśniejszy nie wiem czy tak było zawsze czy listki przysłony gdzieś się zawiesiły.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ponaciskać parę razy przycisk podglądu ostrości powinno byc widać czy się otwieraja i zamykają i czy robią to zawsze.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Spróbuj w Krakowie na ul.Czapskich. Ale generalnie z tokinami jest problem.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    Poręba

Domyślnie

Właśnie wiem, najgorszym problemem jest brak serwisu Tokiny w Polsce. Ale dzięki za info z adresem

Coś już napisał

Domyślnie

Przedstawicielem Tokiny w PL jest Migomex i to do nich możesz się zwracać. A co do tego, że na jednym szkle jest ciemniej, a na drugim jaśniej, to dlatego, że jedno to F4, a drugie F2.8
    30D + 28-70 2.8

Miasto
    Poręba

Domyślnie

właśnie też tak pomyślałem, a napisałem tak dla tego iż nie jestem pewny czy tak było zawsze a niestety nie mam możliwości porównania z innym obiektywem

Miasto
    Poręba

Domyślnie

Zrobiłem teraz próbę z podglądem ostrości tak jak radził Jaś i problem polega na tym że listki przesłony wcale nie chodzą i mam problema

Domyślnie

U mnie w takiej tokinie przestała działać przesłona i była to winna przetarcia się tasiemki przesyłającej informacje miedzy body a szkłem. W serwisie tokiny nie mieli tej części. Zatem zostawiłem aparat w innym serwisie i mają zastąpić te tasiemkę jakąś nie oryginalną. Koszt wymiany powinien być w granicach 200-250zł.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Kolejny temat o tokinie i pekajacej tasiemce. Czy ktos kiedys pokaze ta legendarna tasiemke :P?

Miasto
    Poręba

Domyślnie

A więc mam nadzieje że to tasiemka i będzie to kosztować tyle co pisze Element. Teraz muszę znaleźć jakieś serwis. Dzięki za odp.

Aha a jak to naprawie to umieszczę zdjęcie tej nieszczęsnej tasiemki specjalnie dla Tezet-gdynia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów