Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Zdjęcia z lampą ostrzejsze niż bez lampy - dlaczego tak się dzieje?

Coś już napisał

Domyślnie Zdjęcia z lampą ostrzejsze niż bez lampy - dlaczego tak się dzieje?

Jestem amatorem więc proszę się nie śmiać z mojej ignorancji! :-)

Kupiłem jakiś czas temu lampę 430EX II i zauważyłem, że lampa w połączeniu z obiektywem 18-55IS daje ostrzejsze zdjęcia niż bez lampy. Zdjęcie z lampą przy 1/60s bywa najczęściej ostrzejsze niż zdjęcie bez lampy przy 1/8000s. Do tej pory myślałem (i potwierdzają to testy np. na optycznych), że Canon 18-55IS ma kiepski zakres 35-55mm, ale w połączeniu z lampą zdjęcia wychodzą bardzo okej nawet w tym zakresie i nie widać ułomności które są zauważalne przy pracy bez lampy.

Pytanie brzmi czy ktoś może jakoś racjonalnie wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje? Tzn. dlaczego kiepski obiektyw daje dobre (ostre) zdjęcia w połączeniu z lampą? Też macie takie spostrzeżenia?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

lampa daje tylko zludzenie lepszej ostrosci, normalna sprawa
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Jest proste wyjaśnienie. Światło!
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Uzależniony

Domyślnie

i wspomaganie.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

i może różne wartości ISO.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lampa zazwyczaj sprawia,że światło jest bardziej kierunkowe przez co sprawia wrażenie konturowości i czasami lepsze wydobycie faktury.

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Może być też tak że zdjęcie robisz bez lampy przy pełnej dziurze, a z lampą przymykasz przesłonę (lub automatyka robi to za Ciebie).
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

swiatło zastane jest zazwyczaj światłem miękkszym niż światło z lampy błyskowej bez użycia dyfuzorów itp gadżetów dlategopadając na kazdy przedmiot, osobę, wydobywa nam wiecej szczegółów takich jak np włosy, kontur osoby, itd dodatkowo jak ktos pisał podczas robienia zdjecia z lampą nie dosc ze czas otwarcia sie zmienia to i przysłona się przymyka, aparat moze dobrać mniejsze iso a co za tym idzie tez zdjecie jest lepsze jakościowo dla nas odbierane jako "ostrzejsze" , lampa nie wyostrza tylko swiatło jest inne niż te które widzimy na codzień dzięki czemu odczuwamy że zdjecie jest ostrzejsze niż bez jej użycia, a no i dodatkowo jeszcze lampa (wbudowana oraz zewnętrzna ) przy uzyciu pewnych ustawień doświetla pierwszy plan tylko , dzieki czemu drugi jest ciemniejszy wiec również to powoduje efekt ze widzimy bardziej np osobę a na tło nie zwracamy uwagi przez co uwazamy ze jest ostrzejsza.

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Rzecz jest chyba w tym co napisał Shingo.
    Ja nie mogłem zrozumieć dlaczego zdjęcia z lampą skierowaną palnikiem w sufit są bardziej miękkie od zdjęć wykonanych w tym samym pomieszczeniu z palnikiem skierowanym na wprost.
    Teraz już się domyślam; światło odbite jest bardziej rozproszone od bezpośredniego.
    Ale tylko tak sądzę, może ktoś mnie bardziej oświetli ;-)
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Coś już napisał

Domyślnie

A jak wytłumaczycie takie coś? Robię zdjęcie bez lampy biegającym dzieciom, na 1/200 wychodzą mi postacie rozmazane. Teraz zakładam lampę i przy 1/60 (czyli czasie kilka razy dłuższym) postacie nie są rozmazane. Z lampą zawsze uchwycę moment ruchu, a bez lampy już nie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów