To może i ja się czegoś nauczę. Czy takie filtry zaradzą na zafarb od kolorowych ścian czy sufitu odbijając światło ?
W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.
Jeśli strzelisz niebieskim filtrem na pomarańczową ścianę, to masz sporą szansę na uzyskanie barwy światła zbliżoną do białej. Ale wszystko zależy od odcienia farby - także nie wiązałbym dużych nadziei z tego typu zabiegami.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Odnośnie filtrów żelowych jeszcze takie pytanie:
Skąd mam wiedzieć, jak mocny filtr danego koloru mam założyć? 1/1, 1/2 czy 1/4? Metoda prób i błędów, czy są jakieś reguły?
Teoretycznie, filtry mają podane w specyfikacji, jak wpływają na światło. Przykadowo dla pomarańczowych filtrów LEE:
filtr 1/1 - 6500°K na 3200°K,
filtr 1/2 - 6500°K na 3800°K,
filtr 1/4 - 6500°K na 4600°K.
Musisz znać temperaturę barwową światła, do którego chcesz się dopasować.
W praktyce - na czuja![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
@ filharmoniusz:
oczywiście w większych zestawach masz do dyspozycji zazwyczaj 3 rodzaje filtrów: korekcyjne o których wspomnieli koledzy (czyli m.in. CTO, CTB), dyfyzyjne (zmiękczające) oraz efektowe (kolorowe które robią zazwyczaj kolorystyczny armageddon w kadrze). Takie zestawy sa oczywiście w wyższej ale korzystniejszej cenie.
korekcyjne wiadomo już co robią natomiast kolorowych można używac w dwojaki sposóbalbo po prostu rzucasz kolor na scenę albo oświetlasz kolorem np. modelkę trzymającą szarą kartę, robisz korektę WB wg wzorca i wtedy aparat zmienia kolorystykę otoczenia - światła zastanego (poza zasięgiem błysku). Nie wiem czy dobrze to ująłem, może ktoś poprawi
![]()
Jest z tym naprawdę dużo fajnej zabawy.
Jak coś to podeślę Ci przykład obu zastosowań na PW
Jak lubisz się bawić w Adama Słodowego to możesz nabyć próbnik filtrów Lee za "grosze" ale będziesz musiał się pobawić w zbudowanie prostego systemu mocowania tychże na palniku ponieważ sa krósze niż dedykowane do strobowania. W zamian dostaniesz mega pack kolorystyczny z opisem i wykresem (temperatury barwowej itp.)
7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200
w 90% przypadkow stosuje gestosc filtra 1/1 CTO