Mam pytanie, co daja filtry zelowe kolorowe zalozone na lampe blyskowa...NP. TAKIE
Macie jakies zdjecia, ktore zrobione sa przy ich pomocy?![]()
Mam pytanie, co daja filtry zelowe kolorowe zalozone na lampe blyskowa...NP. TAKIE
Macie jakies zdjecia, ktore zrobione sa przy ich pomocy?![]()
jak zalożysz filtr niebieski to po zrobieniu zdjęcia (zaskocze cie o dziwo) twoj kadr będzie nasycony bardziej tą barwą
szybki przyklad: http://www.sebafoto.com/695-13239/02...jecie-weselne/
na lampach filtry 5600 K -> 2800 K
jak widac efekt jest taki ze wszystkie swiatła (żarówki) na zdjęciu są białe a nie żółte jakbyś robił bez filtra
może się mylę:
robiąc w RAW-ach to WB można ustawić aby żarówki były białe, więc warte jest to zakupu ?
jeżeli źle myślę to mnie poprawcie![]()
wiele pytań
Ale jesli ustawisz WB dla zarowek, to blysk lampy jednoczesnie bedzie jeszcze zimniejszy, czyli bedzie niebieskawy.
Filtry żelowe służą do WYRÓWNANIA tempertatury barwowej światła zastanego ze światłem lampy błyskowej. Bo przecież nie da się w RAW ustawić 2 różnych balansów bieli jednocześnie.
- Filtrów zielonych używa się, kiedy w pomieszczeniu mamy światło fluorescencyjne (świetlówki)
- Filtrów pomarańczowych używa się, kiedy w pomieszczeniu mamy światło żarowe (żarówki)
Pozostałe barwy filtrów to już w mniejszym lub większym stopniu filtry efektowe. Przykładowo z pomocą filtra niebieskiego na lampie możemy uzyskać efekt zmierzchu za oknem.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
To z tego wynika że dobry program nie pomoże w wyrównaniu temperatury barwowej światła.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie