Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Fenomen pudełka

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Fenomen pudełka

Tak się dziwnie złożyło, że (zwłaszcza ostatnimi czasy) dużo handluję sprzętem, głównie używanym. Oczywistym jest, że często dostaję maile z zapytaniem, czy np przy obiektywie są dekielki, osłona, czy może jest w komplecie filtr, itp itd. Najczęstsze jednak pytanie brzmi: "czy do *** jest pudełko?"

w miejsce *** należy oczywiście wstawić aktualnie sprzedawany sprzęcik. Początkowo się nie dziwiłem, pedantów jest na świecie sporo, ale z czasem zauważyłem, że fakt istnienia pudełka lub jego brak potrafi znacząco wpłynąć na cenę. WTF? O co chodzi z tymi pudełkami? Może wyjaśnicie?

(dodam, że wszystkie sprzęty mają dokumenty itp, więc argument uwiarygodnienia, że sprzęt nie jest kradziony odpada).
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Mnie też zadziwia ten fenomen. Wyobrażam sobie mieszkanie ludzi zbierających pudełka od wszystkich zakupionych sprzętu foto, agd, rtv, proszków do prania itp... Czy to występuje jeszcze gdzieś na świecie?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    [..](dodam, że wszystkie sprzęty mają dokumenty itp, więc argument uwiarygodnienia, że sprzęt nie jest kradziony odpada).
    Nie do końca. Wiarygodne dokumenty teoretycznie można załatwić (nie wiem, tak słyszałem), pudełka nijak nie dorobisz. Chyba to stąd.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Wiarygodne dokumenty teoretycznie można załatwić
    To mi się kojarzy z czystymi książkami serwisowymi samochodów, których tak wiele na allegro Spryciarze z komisów kupują książkę, wyrabiają pieczątkę, uzupełniają wpisy i historia serwisowa autka jak marzenie

Generalnie jak sprzedawałem Canona 10-22 to równiez miałem wiele pytań o oryginalne pudełko. Niestety pudełko pewnie wyrzuciłem (nawet nie pamiętam) bo nigdzie nie mogłem go znaleźć. Dlatego do każdego następnego obiektywu czy aparatu, który nabyłem, opakowanie zachowałem na przyszłość

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może czas się przerzucić na sprzedaż pudełek?
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Może czas się przerzucić na sprzedaż pudełek?
    Ostatnio znajomemu handlarzowi puściłem pudło od mojego 5D mk II za 200zł, więc coś jest na rzeczy... Różnica w cenie potrafi naprawdę walnąć o ścianę sprzedającym, z pudełkiem np 6000, bez pudełka - 3 stówy w dół (realne przykłady...)

Co do podrabiania itp: prawda jest taka, że można załatwić papiery, można załatwić cofnięcie licznika w aparacie, można załatwić i pudełko (racja, o to ostatnie najtrudniej). Pewien sprzedawca, dość "popularny", często sięga po te metody. Ale czy to znaczy, że należy popadać w paranoję? Nie każdy, kto sprzedaje aparat/obiektyw to potencjalny oszust i złodziej no
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Domyślnie

Wydaje mi się że jeśli kupujemy od kogoś sprzęt w oryginalnym pudełku to mamy przekonanie, że sprzedawca jest osobą dbającą o sprzęt.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
    Wydaje mi się że jeśli kupujemy od kogoś sprzęt w oryginalnym pudełku to mamy przekonanie, że sprzedawca jest osobą dbającą o sprzęt.
    Bardzo dbam o skórzane buty-dobrze je szczotkuję,impregnuję,pastuję,poleruję,itd.
    ...ale pudełko zawsze wyrzucam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiyka Zobacz posta
    Bardzo dbam o skórzane buty-dobrze je szczotkuję,impregnuję,pastuję,poleruję,itd.
    ...ale pudełko zawsze wyrzucam

Mam tylko na myśli sprzęt foto (ogólnie elektronikę).
    Często bywa, że producent sprzęt przyjmuje w ramach reklamacji tylko w oryginalnym opakowaniu. Tak więc pudło po TV mam a w nim trzymam inne mniejsze pudełka, które wymagają zatrzymania w razie reklamacji lub w razie odsprzedaży przedmiotu komuś innemu kto ma na tym punkcie fjoła

A pudełka bo butach również nie zostawiam

Domyślnie

Czy pudełka nigdzie nie dorobisz? Sporo ludzi odrazu te pudełka wyrzuca, więc wystarczy się po znajomych zakręcić i można je zdobyć. Mnie osobiście też wkurzają ciągłe pytania o pudełko. I chyba dla świętego spokoju trzymam niektóry pudełka, żeby przy odsprzedaży mieć spokój. Co kraj to obyczaj

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów