Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: 7D - bezprzewodowe wyzwalanie lampy

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 7D - bezprzewodowe wyzwalanie lampy

Witam,
    mam pytanie do posiadaczy Canona 7d. Aparat ten ma wyzwalacz bezprzewodowy do lampy zewnętrznej. Ok. Wg instrukcji można używać bezprzewodowo lampy zewnętrznej bez błysku lampy wbudowanej.. Jednak działając wg. instrukcji mimo wszystko lampa wbudowana też wyzwala się za każdym razem. Dlaczego więc w instrukcji opisana jest możliwość wyzwolenia zewnętrznej - bez błysku wbudowanej? Czy jest na to jakiś sposób czy nie obejdzie się bez kabla?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

lampa wbudowana błyska bo musi jakoś wyzwolić lampe zewnetrzną, a to ze blyska nie znaczy ze widac ten błysk na zdjeciu, gdzy wystepuje on tuz przed podniesieniem migawki
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Błysk lampy zewnętrznej jest w 7d zawsze wyzwalany błyskiem lampy wbudowanej, przy czym w trybie "bez błysku" ten błysk jest relatywnie słaby w stosunku do mocy błysku lampy zewnętrznej i "nie ma wpływu" na zdjęcie. Celowo ująłem to sformułowanie w cudzysłowy. Jak chcesz prawdziwie bez błysku i bez kabli to trzeba zainwestować w wyzwalacze radiowe. Jest spory wybór tego rodzaju urządzeń od całkiem tanich do takich, co potrafią kosztować więcej niż lampa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    a to ze blyska nie znaczy ze widac ten błysk na zdjeciu, gdzy wystepuje on tuz przed podniesieniem migawki
    widać widać. Proponuję eksperyment - zrobić sobie autoportret w lustrze w trybie wyzwalania "bez błysku".
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-10-2010 o 18:42 Powód: Automerged Doublepost
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki za odpowiedz zastanawiało mnie to po prostu bo w instrukcji jest wymieniona opcja - bez błysku wewnętrznej. Muszę w wolnej chwili potestować jaki wpływ na zdjęcia będzie miał błysk wbudowanej. jak nie to zainwestuje w kabel :]

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ten wpływ nie jest dramatyczny. Przykład z lustrem jest ekstremalny i nie ma co się nim przejmować. Błysk daje się dostrzec np kiedy w kadrze mamy gładki polakierowany stół albo jakieś inne odbijające światło przedmioty. Nie ma natomiast praktycznie żadnego wpływu na ogólne naświetlenie sceny.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Jak ci bardzo ten przedłbysk przeszkadza - możesz zasłonić go kawałkiem ciemnoczerwonego przezroczystego plastkiu; folii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satyr88 Zobacz posta
    ...Canon 7d. Aparat ten ma wyzwalacz bezprzewodowy do lampy zewnętrznej....
    Nie żebym czytał instrukcje ale nie chodzi tu o to, że 7D może wyzwolić lampy systemowe Canona w ETTLu? Taki master jak C580 tylko, że za pomocą lampy wbudowanej ?

Domyślnie

I to jest sprawa która nie daje mi spokoju od dłuższego czasu.
    Strona Canon mówi:
    "Aparat EOS 7D umożliwia sterowanie wieloma lampami błyskowymi Speedlite bez konieczności korzystania z transmitera ST-E2 lub lampy 580EX II"
    Rozumiem że są dwa rodzaje sterowania:
    1. Przez lampę wbudowaną
    2. Przez protokół 'radiowy'

Jestem posiadaczem Nissina Di622 więc mogłem tylko sprawdzić czy działa metoda numer 1, więc moge potwierdzić że działa.

Czy jakiś dobry posiadacz Canon 580EX i Canona 7D jest w stanie powiedzieć, czy metoda numer 2 działa?

Jeśli tak to czeka mnie wymiana lampy, jeśli nie to trzeba będzie kupić coś do sterowania.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dark_viper Zobacz posta
    Czy jakiś dobry posiadacz Canon 580EX i Canona 7D jest w stanie powiedzieć, czy metoda numer 2 działa?
    Tak, mogę potwierdzić. Nie działa. :-D

Żaden aparat ani żadna lampa ze stajni Canona nie mają wbudowanych urządzeń do wyzwalania radiowego.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dark_viper Zobacz posta

Jestem posiadaczem Nissina Di622 więc mogłem tylko sprawdzić czy działa metoda numer 1, więc moge potwierdzić że działa.

Jeśli tak to czeka mnie wymiana lampy, jeśli nie to trzeba będzie kupić coś do sterowania.
    Ja tez mam Nissina (MarkII) i wyzwalam go zwyklym 500D. Ale jest to tylko fotocela. Teoretycznie może on współpracować z systemem Canona. Wtedy można ustawiać parmetry lampy z menu.

Co do błysku z body to niestety ma on znaczenie w przypadku jak pracujesz ze Softboxem i chcesz uzyskac ciekawy kontrast między światłem i cieniem... Ja ustawiłem lampkę wbudowan na minimum i niestety nawet wtedy psuje troche zdjęcie. Jako że nie potrzebuje do Softboxu przenoszenia parametrów TTL, kupiłem na Allegro manualne radiowe wyzwalacze za jakieś sto parę złotych (czekam aż przyjada)

Jak kolega wcześniej wspomniał, w takiej sytuacji to jedyne rozwizanie.
    Jednak do portretów to nie przeszkadza zupełnie... Przy mocnym błysku odbitym lampa wbudowana nie ma praktycznie znaczenia. Testowałem moja fotocele w Nissinie i zdjęcia sa naświetlone poprawnie tzn. błysk wbudowanej nie ma absolutnie żadnego znaczenia...

Podsumowujc, wszystko zależy jak leży
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów