Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Przejsciówka Eos/m42 - Pytanie O Blokadę Popychacza ??

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja jestem zdania że jednak strasze szkła Carl Zeissa mają swoje dzisiejsze odpowiedniki AF dopiero na wysokich półkach cenowych. Wygrywają nieporównywalnia z tanimi szkłami współczesnymi. Kiedyś do analogów bardziej sie przykładano.

Co powiecie na zmianę matówki na taką z klinem? Kto takiego zabiegu by sie podjął ?
    Canon 4ever

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez architect
    Ja jestem zdania że jednak strasze szkła Carl Zeissa mają swoje dzisiejsze odpowiedniki AF dopiero na wysokich półkach cenowych. Wygrywają nieporównywalnia z tanimi szkłami współczesnymi. Kiedyś do analogów bardziej sie przykładano.
    nie wiem, co Ty nazywasz wysoka polka cenowa - bo moj 100-300USM w cenie ok. 900 zl na tym forum nie zalicza sie do takiej polki - a zrobilem test porownawczy 100-300USM vs Carl Zeiss 135mm (oba @135mm) i wyszlo,ze sa tak samo ostre! brak roznicy! oczywiscie - roznice sa w innych parametrach - CZ ma przeslone od f3.5, moj Canon @135 ma f4.5, CZ nie mial dobrych powlok na szkle, C ma, w C jest AF i szeroki zakres zoom-a, w CZ nie... IMO to wszytko rekompensuje 3-4x wzrost ceny Canona do CZ. dodatkowo podkresle jeszcze raz: baaardzo ciezko ostrzyc w 300d na manualnym szkle - zbyt maly wizjer !
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

eee ja tam nie mam problemu oczywiście jak nie ma dobrego światła to gorzej ja z 300d nie mam żadnych problemów może dlatego że mam wzrok sokoła który nawet lekarze w szkole mi zazdrościli (a chodziłem do szkoły gdzie badano wzrok 1 na rok) ... podsumowując foce TYLKO na manualach i mam ZNACZNIE lepsze efekty niż na szkłach typu hiper zoom czy podobnych ze zmiennym światłem, co prawda są pewne ograniczenia trudno focić bardzo dynamiczne sceny ale coś za coś za ok 1000PLN mam komplet idealnych dla mnie obiektywów (polecam szkła z SIX-a masakryczna jakość osiągalna tylko w obiektywach a gruuuuubą forsę)

jednak 350 to już inna historia nie widziałem ale okienko rzeczywiście jest malutkie podobno

gdzie się sprawdzają bardzo dobrze : macro !!! z śmiesznie tanim mieszkiem za 50-100 pln (pytanie ile kosztuje na bagnet 1000 może więcej ) , krajobraz, portret,

plastyka i kolory mogą powalić ... mi udało się osiągnąć powtarzalną jakość o jakiej tylko mogłem wcześniej tylko pomarzyć...

Poza tym z manualami można się nauczyć podstaw fotografii w ekspresowym tempie bo wymuszają one rozumienie wielu rzeczy

Ja zawdzięczam im wiele.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storm
    Sama przejsciowka blokuje, jednak np mieszek juz zazwyczaj nie robi tego.

wszystkie mieszki które miałem pentacon , ruski - blokują przeslone .....

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gawryl co do ostrzenia to masz rację ale wśród pozytywnych aspektów które potwierdził popmart dochodzi jeszcze wspomniane macro w które można się "bawić" mając plewy w kieszeni, a efekty są znakomite.
    Canon 4ever

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez architect
    gawryl co do ostrzenia to masz rację ale wśród pozytywnych aspektów które potwierdził popmart dochodzi jeszcze wspomniane macro w które można się "bawić" mając plewy w kieszeni, a efekty są znakomite.
    przyznaje, nie mam sokolego wzroku ALE na eos-ie 650 manualne szkla sprawialy sie OK. po kupnie 300d - i badziewnego malego wizjerka - sprzedalem manualne...

makro mowicie? oczywiscie, ze macie racje! ale: i z kita da sie cos fajnego w tym temacie wycisnac:

a z 100-300 USM + stalki 50mm/f1.8 to juz mozna szalec:

oczywiscie wowczas w gre wchodzi tylko manualne ostrzenie nogami.
    pozdrawiam
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ja polecam szkła manualne sa tanie a jakosciowo genialne. Zawsze beda zwolennicy szkieł af i manual. A pytanie mam jest redukcja six/eos?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macx15
    ja polecam szkła manualne sa tanie a jakosciowo genialne. Zawsze beda zwolennicy szkieł af i manual. A pytanie mam jest redukcja six/eos?

Jest za ok 180 pln niestety poszukaj linku na forum M42

http://forum.stock-photo.pl/index.php

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ok na tym forum tez sie udzuelam wiec poszukam

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    wszystkie mieszki które miałem pentacon , ruski - blokują przeslone .....
    No ja posiadam taki jak na tym zdjeciu:
    http://photos.allegro.pl/photos/oryg...821/74482147_1
    i popchacz przeslony obiektywu trafia w puste wiec nie blokuje.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów