Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: kilka pytań początkującego nt. sprzętu

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To nie słońce ani wybuch Czernobyla...
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Dziwna sprawa.
    Nie dziwię się że nie jesteś zadowolony z tej połówki. Powinieneś ją zwrócić sprzedawcy.
    Coś jest nie tak.
    Sprawdziłem , moja też jest CG gray i takiego efektu na zdjęciach sobie nie przypominam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ps.
    Jaki masz rozmiar ?
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 31-10-2010 o 07:36 Powód: Automerged Doublepost
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Dziwna sprawa.
    Nie dziwię się że nie jesteś zadowolony z tej połówki. Powinieneś ją zwrócić sprzedawcy.
    Coś jest nie tak.
    Sprawdziłem , moja też jest CG gray i takiego efektu na zdjęciach sobie nie przypominam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ps.
    Jaki masz rozmiar ?
    77mm.

Idzie już do mnie Heliopan slim na wymianę.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

To ciekaw jestem jak będzie. 77mm też minie interesuje bo ten co mam to 72mm , używałem go z Sigmą 17-70. Teraz do Canona 17-55 potrzebuję właśnie 77.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Myślę, że nie będzie problemu ani z winietowaniem (zobacz osłonę od 17-55, ma "zapas"), ani z "efektem". Jednak 16mm na FF na 17mm na APS-C to spora różnica kąta widzenia. Niemniej powinieneś sprawdzić.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

kupiłem w piątek, cały ten komplet, który proponowałem w pierwszym poście (połówka, uv i osłonka) złożyłem wszystko w kupę i jedna rzecz mnie zdziwiła. Mianowicie połówka przyciemnia w rogach, a jak próbuję ustawić żeby przyciemniła całą górną część kadru (tudzież niebo) to już "kiepściej" ciemni.
    Przypomnę że mam 500d, heliosa 44m-4 58mm, polar, uv, osłonkę i tą nieszczęsna połówkę. Możliwe że któryś z tych dodatków pogarsza pracę połówki?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez groncal Zobacz posta
    kupiłem w piątek, cały ten komplet, który proponowałem w pierwszym poście (połówka, uv i osłonka) złożyłem wszystko w kupę i jedna rzecz mnie zdziwiła. Mianowicie połówka przyciemnia w rogach, a jak próbuję ustawić żeby przyciemniła całą górną część kadru (tudzież niebo) to już "kiepściej" ciemni.
    Przypomnę że mam 500d, heliosa 44m-4 58mm, polar, uv, osłonkę i tą nieszczęsna połówkę. Możliwe że któryś z tych dodatków pogarsza pracę połówki?
    Po prostu włazi Ci już coś w kadr, ramki filtrów lub osłony.
    Przykręcaj rzeczy pojedynczo, zobaczysz co jest przyczyną.
    Poza tym, nie wiem po co przykręcać razem polar, uv i połówkę - uv od razu usuń z tego układu, bo nic nie wnosi prócz ewentualnego psucia. Nawet jak zostawisz polar i połówkę razem to powodzenia w kręceniu tym ustrojstwem...

Chyba ogarnęła Cię mania kupowania gadżetów
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Heliopan slim resin x4 (-2EV)

Entuzjastyczny Neofita

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów