Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
RAW prosto z puszki, moim zdaniem nie nadaje się do pokazania - zawsze wymaga obróbki.
Nie zgodzę się. Bardzo dużo zdjęć, które wykonuję ma tak dosłownie minimalną ingerencję, że jakby trzeba było to móglbym wrzucać prosto z puszki.
Test powinien pokazać co sprzęt potrafi i jakie efekty dzięki niemu możesz uzyskać.
Chyba żartujesz? Przecież efekt końcowy po obróbce, może być taki że te liście zaczną się nawet kołysać. To już wszystko kwestia umiejętności obsługującego, a nie sprzętu. Tak więc jak najbardziej test taki jest niemiarodajny.
Tutaj masz efekt końcowy (obrobiony JPG) i foto prosto z apratu (nieobrobiony RAW).
Wymaga to tylko minimum pracy ze strony czytającego - trzeba ściągnąć RAW i samemu się pobawić...
Tak, dobrze że są wrzucone RAWy. Wiem z praktyki jednak, że na człowieka działa najlepiej pierwsze wrażenie. Czyli w tym wypadku zobaczy świetne JPEGi po obróbce i opinie już ma wyrobioną. Jest to trochę nie fair i jest to zagranie czysto psychologiczne.

Cytat Zamieszczone przez nowart
Zmalał bo może niezbyt dokładnie zresajzowałem cropa - to jednak nie ma żadnego wpływu na parametry o których tu dyskutujemy
To ma bardzo duże znaczenie. pomniejszanie pliku wpływa na jego OSTROŚĆ.

Już ci tłumaczę bo z ACR coś u Ciebie słabo - Twój plik RAW "bez obróbki" to pozostawienie defaultowych ustawień w wywoływarce, czyli sharpnes na ok 25. Mój sampel to RAW bez ingerencji, czyli z zerowym wyostrzaniem.
Canon zaleza ustawienie tego suwaczka na 25, z racji korzystania z filtrów AA w swoich aparatach. Tak więc jak dla mnie naturalnym jest, że ten suwak powinien być na 25.
Inna sprawa, że nawet crop wklejony teraz przez Cichego jest podle kiepskiej ostrości jak na f/3.5. Moje 35L na 1.4 jest ostrzejsze...

aaa rozumiem - skończyły się argumenty, zaczęło się straszonko?
Uwierz na słowo - nie tylko Ty masz asy w rękawach... żenada Szanowny Panie kolego, żenada.

Działajcie Panowie