Obiektyw ma 9-listkową przysłonę, która układa się w zgrabne kółeczko. Efekty takiej konstrukcji widać w rozmyciu tła, które w tym szkiełku jest naprawdę bardzo ładne.
USTAWIANIE OSTROŚCI
Voigtlander nie posiada silnika AF. Posiada jednak wbudowaną elektronikę, która umożliwia nam poprawne ustawienie ostrości. I muszę przyznać, że brak AF zupełnie mi przy tym szkiełku nie przeszkadzał. Na ok. 150 zdjęć zrobionych "z ręki" i manualnym ustawieniu ostrości może kilka sztuk jest lekko nietrafionych. Bardzo precyzyjny pierścień ostrości (obraca się o ok. 270 stopni) i wąska tolerancja "piknięcia" właściwie zdaje egzamin celująco. Warto wspomnieć, że w normalnym trybie obiektyw ustawia ostrość już od niecałych 50 cm !
JAKOŚĆ ZDJĘĆ
Czyli właściwie to, o co głównie chodzi. Cóż mogę powiedzieć. Obejrzyjcie galerię, do której adres podany jest na końcu testu. Większość zdjęć wykonałem na przysłonie f=3.5 i trzeba uczciwie przyznać, że Voigtlander daje fantastyczny obrazek ! Bardzo przyjemne kolory, świetna ostrość, doskonale skorygowana aberracja chromatyczna... Wygląda to naprawdę bardzo dobrze !
Tutaj crop 100 % z jednego z kadrów na f=3.5
Nieźle? Jak ktoś nie wierzy, zapraszam do obejrzenia pliku RAW:
http://www.kubacichocki.pl/test/voig...r/IMG_4232.CR2
Odnotuję jeszcze, że przy pełnym otworze przysłony obiektyw lekko winietuje (co widać na przykładach, winieta nie była przeze mnie korygowana).
TRYB MACRO
Obiektyw ma dość ciekawie rozwiązaną możliwość fotografowania w trybie macro. Mianowicie do zestawu dołączona jest specjalna soczewka nakręcana z przodu obiektywu, która umożliwia nam fotografowanie od odległości 30cm i skali odwzorowania 1:1.8. Różnicę przedstawiam na poniższych zdjęciach:
tryb zwykły, 45cm
tryb Macro, 30cm
I pora na podsumowanie testu:
Zalety:
++ Niesamowita precyzja i jakość wykonania obiektywu
+ bardzo małe gabaryty
+ precyzyjne wspomaganie ostrzenia manualnego
+ bardzo dobra kolorystyka zdjęć
+ przyjemny bokeh
+ rewelacyjna ostrość już od f=3.5
Wady
- brak silnika AF
- winietowanie na f=3.5
Dodam, że dystrybutorem obiektywu w Polsce jest firma FoxFoto, a cena obiektywu waha się w granicach 1850 zł. Na obiektywy udzielana jest 2 (lub 3) letnia gwarancja (informacja o długości gwarancji jest do zweryfikowania).
Pod poniższym adresem możecie obejrzeć więcej zdjęć w PEŁNEJ ROZDZIELCZOŚCI z Canona 5d mkII.
http://www.kubacichocki.pl/test/voig...90apo_lanthar/
Jeśli macie pytania - piszcie. Mogłem o czymś zapomnieć
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
PS: No i zapomniałem napisać o pracy pod światło. Zresztą widać na zdjęciach, że sporo zdjęć jest pod ostre słońce. Żadnych blików czy flar nie uświadczyłem. Kolejny plus![]()