Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: [test] VOIGTLANDER 90mm f/3.5 APO-Lanthar

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Bo tak szczerze, to oco chodzi z tym obiektywem? Ciemnica, bez AF, a drugi jak pieron...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

I jak by to jeszcze jakaś znana marka była. Jakieś tam kompakty sprzed stu laty http://en.wikipedia.org/wiki/Voigtl%C3%A4nder
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Może wrócimy do meritum.
    Cytat Zamieszczone przez Cichy
    ani jasny, ale też nie za ciemny, ani to portretówka, ani macro, tani też do końca nie jest. [...]Ocena 10/10
    Cytat Zamieszczone przez allxages
    o co chodzi z tym obiektywem? Ciemnica, bez AF, a drugi jak pieron...
    2 kafle (brutto, to 1850 to netto?) na cykanie kóz, liści, kwiatków, luf i innych hobbystycznych obiektów? Za nieokreśloną przydatność dajesz obiektywowi 10x10? Jak na reedycję dla kolekcjonerów, to dużo. No, ale marka łechce ambicję. Prawie jak Zeiss.
    [...]trudno znaleźć u konkurencyjnych producentów podobny obiektyw.
    Tokina AT-X 100 f/2.8, Tamron AF SP 90 f/2.8, Sigma 105 f/2.8,Sigma 105 f/2.8. Pierwsze 4 to macro bez soczewek powiększających. Jest jeszcze Canon 100 f2,8 i Sigma 85. Jest 2 razy droższa, ale niszczy V pod każdym względem.

2 cytaty z Rockwella:
    Ideal Uses
    General-purpose high-quality tele and macro lens.
    Not for
    No autofocus; I wouldn't use it for sports, kids or action since it's too hard for me to track focus by hand.

Czyli szkło dla spacerowiczów, hobbystów i kolekcjonerów
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Dla mnie obiektyw, który nawet posiada odpowiedni bagnet nie jest kompatybilny z puszką jeśli nie wykorzystuje w pełni jej możliwości. Tak jest i w tym przypadku ponieważ obiektyw nie posiada AF. Dlatego też cena nie powinna przekraczać kilkuset złotych ze wskazaniem na 200-300zł przy tej cenie jest to jakieś przegięcie.

sugerujesz ze krowiascie wolny AF w 85L kosztuje 7tys, pozostale kilka stow placimy za optyke?

co do testu cichego nie rozumiem tej calej nagonki
    to nie jest jego pierwszy test, przy kazdym fotki obrabia tak samo i porownuje rezultaty

rozumiem gdyby zawsze wrzucal fotki nieobrabiane a tu nagle zachwycal sie szklem i wciskal nam zdjecia wyostrzone i podkrecone
    ale tak nie jest

gdyby tak V wypuscil cos ala zeissowski 50/2 w dobrej cenie, eh marzenie
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Może wrócimy do meritum.

2 kafle (brutto, to 1850 to netto?) na cykanie kóz, liści, kwiatków, luf i innych hobbystycznych obiektów? Za nieokreśloną przydatność dajesz obiektywowi 10x10? Jak na reedycję dla kolekcjonerów, to dużo. No, ale marka łechce ambicję. Prawie jak Zeiss.

Tokina AT-X 100 f/2.8, Tamron AF SP 90 f/2.8, Sigma 105 f/2.8,Sigma 105 f/2.8. Pierwsze 4 to macro bez soczewek powiększających. Jest jeszcze Canon 100 f2,8 i Sigma 85. Jest 2 razy droższa, ale niszczy V pod każdym względem./.../Czyli szkło dla spacerowiczów, hobbystów i kolekcjonerów
    IMO tylko dla hobbystów-kolekcjonerów ;-)

Domyślnie

2 mies po zmianie systemu moge wysnuc wniosek ze canon z jego powolnym i nieprzewidywalnym af jest dla hobbystow i kolekcjonerow idac waszym tokiem rozumowania

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy to szkiełko posiada uszczelnienia od strony bagnetu?

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    sugerujesz ze krowiascie wolny AF w 85L kosztuje 7tys, pozostale kilka stow placimy za optyke?
    Nie porównuj optyki f/1.2 do f/3.5, bo to 8-krotna różnica w ilości światła.

Domyślnie

Odnosze sie tylko do slow ze manuale powinny byc za 200-300 zl co sugeruje ze eiekszosc ceny pochlania af i podalem skrajny przyklad

Poprostu bawia mnie slowa uzytkownikow puszek majacych loteryjny i wolny af jakoby szkla manualne nadawaly sie tylko do postawienia w gablocie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Dla mnie obiektyw, który nawet posiada odpowiedni bagnet nie jest kompatybilny z puszką jeśli nie wykorzystuje w pełni jej możliwości. Tak jest i w tym przypadku ponieważ obiektyw nie posiada AF. Dlatego też cena nie powinna przekraczać kilkuset złotych ze wskazaniem na 200-300zł przy tej cenie jest to jakieś przegięcie.
    Oj, no takie głupoty piszesz... Stworzyłeś nowy cennik, m42 max 200 zł, Samyangi po 400, Zeissy i Voigtlandery po 500 a TSy Canona po 800 zł, bo przecież nie mają AF Zabrakło mi skali na szkła Leiki, no bo przecież max kilkaset zł powinny kosztować, a wszystkie one nie mają AF

2 kafle (brutto, to 1850 to netto?) na cykanie kóz, liści, kwiatków, luf i innych hobbystycznych obiektów?
    Piękny przytyk. Wiesz, co to są zdjęcia testowe ?

Za nieokreśloną przydatność dajesz obiektywowi 10x10?
    O góle czytałeś z minimalną choć uwagą ? 10/10 przyznałem za BUDOWĘ i WYKONANIE obiektywu.

Czyli szkło dla spacerowiczów, hobbystów i kolekcjonerów
    Ale przecież ja się z tym w 100% zgadzam. Ten Voigtlander to szkło dla hobbystów i kolekcjonerów.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    bawia mnie slowa uzytkownikow puszek majacych loteryjny i wolny af jakoby szkla manualne nadawaly sie tylko do postawienia w gablocie
    Źle zrozumiałeś. IMO to szkło "nadaje się do postawienia w gablocie" nie z powodu braku AF-a, tylko z powodu stosunku jego walorów użytkowych do jego ceny. Jeśli masz takie "traumatyczne" doświadczenia z AF-em w 5dmkII, to mogę zrozumieć twoje przekonanie do szkieł manualnych. Ja natomiast nie widzę żadnego powodu aby wydawać tyle kasy na taki obiektyw, skoro za nieco mniejszą sumę można mieć np.canona 100/2,8. O AF-ie w takim zestawie/5dmkII+100/2,8/ też trudno mi byłoby powiedzieć, że jest "loteryjny i wolny", chociaż może to zależy do czego jego celność i szybkość porównasz

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów