Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
To ma bardzo duże znaczenie. pomniejszanie pliku wpływa na jego OSTROŚĆ.
Ale błagam , nie przy różnicy rzędu kilku pixeli...
mogę wkleić to jeszcze raz z dokładnym wyciągnięciem cropa co do pixela - nie zobaczysz różnicy ŻADNEJ. Dlatego piszę, że nie ma to żadnego tutaj znaczenia. To po prostu szukanie na siłę haczyka ...

Canon zaleza ustawienie tego suwaczka na 25, z racji korzystania z filtrów AA w swoich aparatach. Tak więc jak dla mnie naturalnym jest, że ten suwak powinien być na 25.
Inna sprawa, że nawet crop wklejony teraz przez Cichego jest podle kiepskiej ostrości jak na f/3.5. Moje 35L na 1.4 jest ostrzejsze...
A gdzie to Canon zaleca? Zaleca czy nie, pisanie, iż ustawienie sharp. na 25 jest gołym, nie wyostrzonym rawem, jest lekkim przegięciem. A już tym bardziej wyśmiewanie przy tym kogoś i wytykanie mu nieznajomości obróbki

[/QUOTE]Działajcie Panowie [/QUOTE]

Nie mam najmniejszego zamiaru. Szanuję adwersarza i w tym przypadku, tym bardziej , iż jest nim człowiek z którym się znam. Wnerwia mnie tylko jak ktoś uzurpuje sobie prawo do posiadania ostatecznej racji, nie przyjmuje słów krytyki i deprecjonuje prace innych, często nie mając przy tym racji...

Nie mam więcej w temacie szkła do powiedzenia. EOT, żegnam