Idąc tym tokiem myślenia powinienem mieć 3 x 50mm w torbie, Canona dla ostrości, Sigmę dla bokehu a Zeissa za magięNie da się po prostu, aktualnie staram się zresztą zwiększać ilość wolnego miejsca w torbie, bo po tym sezonie mam obolałe plecy
![]()
Idąc tym tokiem myślenia powinienem mieć 3 x 50mm w torbie, Canona dla ostrości, Sigmę dla bokehu a Zeissa za magięNie da się po prostu, aktualnie staram się zresztą zwiększać ilość wolnego miejsca w torbie, bo po tym sezonie mam obolałe plecy
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
NO wiem cos na ten temat, zmienialem torby po to aby plecy odpoczely, tylko ze coraz wiecej fajnych opcji sie pojawia.
I tu powstaje odwieczne pytanie - jak wieki kompromis cie interesuje?
Nie sposob na wyprawe zabrac caly sprzet jaki sie ma i cieszyc sie fotografowaniem, prawda?
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
kupiłbym dla samego bokehu... bajka
Cichy, zrób może jakiś portrecik na FF i APS-C jak możesz, chciałbym zobaczyć jak się spisuje w warunkach "polowych".
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
Bo tak szczerze, to oco chodzi z tym obiektywem? Ciemnica, bez AF, a drugi jak pieron...
I jak by to jeszcze jakaś znana marka była. Jakieś tam kompakty sprzed stu laty http://en.wikipedia.org/wiki/Voigtl%C3%A4nder
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Może wrócimy do meritum.
Zamieszczone przez Cichy
2 kafle (brutto, to 1850 to netto?) na cykanie kóz, liści, kwiatków, luf i innych hobbystycznych obiektów? Za nieokreśloną przydatność dajesz obiektywowi 10x10? Jak na reedycję dla kolekcjonerów, to dużo. No, ale marka łechce ambicję. Prawie jak Zeiss.Zamieszczone przez allxages
Tokina AT-X 100 f/2.8, Tamron AF SP 90 f/2.8, Sigma 105 f/2.8,Sigma 105 f/2.8. Pierwsze 4 to macro bez soczewek powiększających. Jest jeszcze Canon 100 f2,8 i Sigma 85. Jest 2 razy droższa, ale niszczy V pod każdym względem.[...]trudno znaleźć u konkurencyjnych producentów podobny obiektyw.
2 cytaty z Rockwella:
Ideal Uses
General-purpose high-quality tele and macro lens.
Not for
No autofocus; I wouldn't use it for sports, kids or action since it's too hard for me to track focus by hand.
Czyli szkło dla spacerowiczów, hobbystów i kolekcjonerów![]()
Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!
2 mies po zmianie systemu moge wysnuc wniosek ze canon z jego powolnym i nieprzewidywalnym af jest dla hobbystow i kolekcjonerow idac waszym tokiem rozumowania
mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl
Znowu jakieś totalne OTy? Ojej.
Bez przytyków i patyków (bo koza je zeżre). Tak, są jakieś zdjęcia testowe [sorry, ale straciłem wątek, bo z 4 stron, 3 to Twoja dyskusja z nowartem]. Wydaje mi się, że jakbym zrobił "zdjęcia testowe" 5D ze stareńkim Tamronem 70-300, to wielu mogłoby się nie połapać w różnicach.Zamieszczone przez Cichy
Zamieszczone przez mario
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło. Truizm. Może to nie jest wina sprzętu i demonizowania in - lub in + kiepskości AF czerwonych i żółtych puszek. Tylko tego, kto nimi operuje. Ot, taka drobna sugestia.Zamieszczone przez sunders
Summa summarum "wiele hałasu o nic". Kolejne szkło, którym można się pobawić, potestować i naprodukować obrazków z milusim bokehem. Takich obiektywów jest dużo (tańszych/droższych).
Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!