Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: [test] VOIGTLANDER 90mm f/3.5 APO-Lanthar

Dopiero zaczyna

Domyślnie

kupiłbym dla samego bokehu... bajka

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Idąc tym tokiem myślenia powinienem mieć 3 x 50mm w torbie, Canona dla ostrości, Sigmę dla bokehu a Zeissa za magię Nie da się po prostu, aktualnie staram się zresztą zwiększać ilość wolnego miejsca w torbie, bo po tym sezonie mam obolałe plecy
    NO wiem cos na ten temat, zmienialem torby po to aby plecy odpoczely, tylko ze coraz wiecej fajnych opcji sie pojawia .
    I tu powstaje odwieczne pytanie - jak wieki kompromis cie interesuje?
    Nie sposob na wyprawe zabrac caly sprzet jaki sie ma i cieszyc sie fotografowaniem, prawda?
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cichy, zrób może jakiś portrecik na FF i APS-C jak możesz, chciałbym zobaczyć jak się spisuje w warunkach "polowych".
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Uzależniony

Domyślnie

Obejrzyjcie galerię, do której adres podany jest na końcu testu. Większość zdjęć wykonałem na przysłonie f=3.5 i trzeba uczciwie przyznać, że Voigtlander daje fantastyczny obrazek ! Bardzo przyjemne kolory, świetna ostrość, doskonale skorygowana aberracja chromatyczna... Wygląda to naprawdę bardzo dobrze !
    Skoro to test to jaki niby sens mają konkluzje o świetnej ostrości, kolorach itd, skoro wszystko to jest tu przedstawione na ostro podkoloryzowanych i podostrzonych w Photoshopie samplach?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Skoro to test to jaki niby sens mają konkluzje o świetnej ostrości, kolorach itd, skoro wszystko to jest tu przedstawione na ostro podkoloryzowanych i podostrzonych w Photoshopie samplach?
    Pff, aleś wyskoczył. Zdjęcia są małe podostrzone jak i w oryginalnym formacie + RAW do porównania jakby ktoś nie wierzył, ale oczywiście trzeba palnąć bzdurę zanim przeczyta się test do końca.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Ależ oczyyyywiście, taaak... krowa to piękny ptak
    Co do porównania z oryginałem:

Tutaj crop 100 % z jednego z kadrów na f=3.5

... i oryginał

wiesz, ja Cię nawet rozumiem. jak się to chce sprzedać to trzeba rzeczywistość podkoloryzować ale żeby aż tak robić z ludzi idiotów? (nie pierwszy raz zresztą)...

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

wiesz, ja Cię nawet rozumiem. jak się to chce sprzedać to trzeba rzeczywistość podkoloryzować ale żeby aż tak robić z ludzi idiotów? (nie pierwszy raz zresztą)...
    Miałbyś rację gdyby zaprezentowane były tylko obrobione JPG... Są udostępnione pliki RAW, więc każdy może ocenić co ten sprzęt potrafi (i co można z tego wyciągnąć).
    Rozumiem, że Ty RAWów nie obrabiasz przed zaprezentowaniem zdjęć np. na forum CB?
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Nowart ma rację, ale ponieważ sam sprzedaje sprzęt, do tego z tego samego miasta to myslę, że nie powinien tutaj komentować sprawy ;-)

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Rozumiem, że Ty RAWów nie obrabiasz przed zaprezentowaniem zdjęć np. na forum CB?
    To zdjęcia do pokazania czy na potrzeby testu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W imieniu społeczności CB gratuluję wiedzy na temat wywoływania RAWów z Canona. Dziwnym trafem Twój "oryginał" zmalał i stracił ostrość. Radzę zmienić oprogramowanie.

A tak a propos handlowania - rozumiem, że masz inny złoty środek na promocję własnej działalności w sieci ? Lepiej nie kontynuujmy tego wątku, dla Twojego dobra.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Miałbyś rację gdyby zaprezentowane były tylko obrobione JPG... Są udostępnione pliki RAW, więc każdy może ocenić co ten sprzęt potrafi (i co można z tego wyciągnąć).
    rawy widzę, dwa, dlatego porównuję właśnie tę zachwalaną, boską kolorystykę i ostrość z oryginałem, proste.
    jeśli ktoś publikuje TEST i przedstawia w nim konkluzje o pięknych kolorach i doskonałej ostrości a przedstawia podostrzoną i ostro przekoloryzowaną papkę to właśnie z racji braku wiary sprawdziłem i porównałem, czego efekt zamieściłem powyżej.
    I w efekcie nie widzę jakiś magicznych barw, ostrości ponad to co da mi znacznie tańszy, o niebo jaśniejszy i wyposażony w AF Canon 85/1.8. Tym bardziej przymknięty do f/3.5...

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Nowart ma rację, ale ponieważ sam sprzedaje sprzęt, do tego z tego samego miasta to myslę, że nie powinien tutaj komentować sprawy ;-)
    Dostałem banana? Tylko, że ja nie mam voightlanderów w stopce na sprzedaż, co czyni mnie trochę bardziej obiektywnym

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów