Zobacz wyniki ankiety: Czy musisz mieć autofokus w każdym obiektywie którego używasz?

Głosujących
76. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Sonda - obiektyw z af czy może być bez.

Mieszany widok

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Sonda - obiektyw z af czy może być bez.

Poszło o grubszy zakład z kolegą odnośnie autofokusów w obiektywach i podejścia ludzi do szkieł m42, manualnych i tych z AF.

Ankieta uzgodniona z moderatorem o nicku "MacGyver"
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 28-10-2010 o 13:48
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Nie. W rybie mi af nie potrzebny.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W szerokim kącie do landszaftów AF jest do ominięcia. Mając porównywalny wybór wybieram szkło z AF ale już rybkę zamierzam kupić bez AF, bo szkoda mi płacić 1,5 kzł więcej za szkło, którego użyję raz na miesiąc.

W systemie Pentax, gdzie potwierdzenie ostrości jest "wbudowane" w body a przysłona działa automatycznie, za pośrednictwem manualnego popychacza, używam niemal wyłącznie szkieł manualnych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W 50-ce Zeiss-a, nie ma zadnych problemow, z ustawianiem ostrosci manualnie.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

W rybie i obiektywie makro wcale nie jest konieczny. Do krajobrazów także.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie w każdym muszę mieć, ale w każdym chętnie mam

Domyślnie

jedno szklo z 6 jakie posiadam ma AF i zastanawiam sie czy nie zamienic go na manuala
    zwlaszcza w systemie canona szkla z AF nie daja duzej lub zadnej przewagi nad manalami
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja nie odczuwam takiej potrzeby. Dla siebie samego nawet większą frajdę daje mi pracowanie na nie najlepszych optycznie, starych manualach pod m42, pentaxa i inne, pare daje naprawdę fajny obrazek, przykładowo cajs 35/2,4. No i może to nieco dziwne, ale moim zdaniem, im na zdjęciu jest więcej wykorzystanych wad szkiełka, tym samo zdjęcie ma więcej "mięcha". Winieta, flary, mniejszy kontrast pod światło, mniejsza ostrość, etc, to wszystko umiejętnie wykorzystane może stworzyć fajny klimat.

Ale z drugiej strony, jak przychodzi do zarobków to jednak bez AF'u ciężko (przynajmniej mi) się obyć. Zwłaszcza w reporterce, zazwyczaj jest mało czasu na zrobienie fot, cykam wyłącznie na AF i na większych przysłonach, żeby model nie wypadł z GO, jeśli się kręci.

Na chwilę obecną mam 4 automatyczne szkła i 6 manualnych, ze wszystkich korzystam często. Poza tym manuale są fajne wtedy, kiedy nie chcemy wychodzić na ulicę ze sprzętem na którym pracujemy. Z takim nawet dobra pucha nie wygląda na łakomy kąsek dla złodzieja

pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    jedno szklo z 6 jakie posiadam ma AF i zastanawiam sie czy nie zamienic go na manuala
    zwlaszcza w systemie canona szkla z AF nie daja duzej lub zadnej przewagi nad manalami
    przewaga szkieł AF nad MF chyba zależy bardziej nie od obiektywów, a od sytuacji. Do "wolnego" portretu wolałbym zeissa 50/1,4, do reportery, czy ślubniaków, 50L.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 29-10-2010 o 00:16 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

no ale przeciez AF da sie wylaczyc i mamy szklo manualne :-) .. ja uwazam ze lepiej miec niz nie miec - nawet w rybie ktora lubie fotografowac core (czesto z bliska) gdzie, przy szybkim przemieszczaniu sie niespelna "2 letniego obiektu" ;-) tuz przed soczewka AF okazuje sie BARDZO przydatny :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie to są obiektywy i sytuacje w których obecność AF nie jest na poziomie "muszę" . A właśnie to słowo jest w pytaniu ankiety.
    Co innego gdyby był to poziom "przydałby się"...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów