mxw - potwierdzam, dostalem wlasnie odpowiedz na maila ze może skasować. Jakoś trochę brak mi w tym logiki. Firmware aktualizuje soft body, a:
- często oddajemy obiektywy do kalibracji bez body, wiec to co w body nie ma wpływu na kalibracje obiektywu, oczywiście w kontekście aktualizacji firmware
- w serwisie można za drobna opłatą dać body do aktualizacji firmware, a nie słyszałem o przypadku żeby do tej czynności wymagano przyniesienia kompletu szkieł w celu sprawdzenia czy aktualizacja nie spowodowała potrzeby kalibracji, co więcej wątpię żeby sprawdzano nawet to szkło, które jest na body biorąc pod uwagę szybkość realizacji tej usługi, a wiec serwis świadomie realizuje jedna usługę z ryzykiem po stronie klienta ze zaraz będzie musiał wywalić x stów na doprowadzenie swojego sprzętu do stanu sprzed aktualizacji?
i jeszcze kilka nieścisłości chodzi mi po głowie, które w warstwie logicznej podważają powiązanie aktualizacji fw z kalibracją, ale biorę poprawkę na to że w przypadku Canona logikę trzeba na bok przynajmniej logikę patrzącą z punktu widzenia interesu użytkownika.