Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Przejściówka EF/FD

Domyślnie Przejściówka EF/FD

Witam wszystkich.
    Posiadam aparat Canon EOS 50d i obiektyw TOKINA SD 70-210mm 1/4 - 5,6.
    Może ktoś z Was orientuje się, czy opłaca się kupić przejściówkę (chyba tak to się nazywa), aby połączyć aparat z tym obiektywem. Jeśli tak to proszę mi jakąś polecić. Czy to się opłaca? Nie wiem co mam zrobić z tym obiektywem. Wykorzystać czy wyrzucić. (Nabyłam go przez pomyłkę) Czy zdjęcia nie będą traciły na jakości? Bardzo proszę o pomoc. Może to jest oczywiste, lecz ja się na tym nie znam.
    Pozdrawiam, Magda.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Jaki jest bagnet w tej Tokinie ?
    Zakładamy że Canon FD. Są dwa rodzaje przejściówek FD/EOS. Tanie bez optyki czyli nie pozwolą ostrzyć na nieskończoność. Droższe z soczewką , pozwalają uzyskać nieskończoność , ale słaba optyka powoduje degradację obrazu.
    Jest też trudno dostępna oryginalna przejściówka firmy Canon. Podobno b.wysokiej jakości i degraduje obraz bardzo nieznacznie lub wcale jak twierdzą niektórzy. Niestety i ona ma wadę, bardzo istotną , kosztuje ok. 1000$ na e-bay.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Lepiej odpuść sobie tą przejściówkę. Nie dość, że obiektyw niezbyt warty zachodu, to jeszcze przejściówka posiada soczewkę, która jakości na pewno nie polepszy.

Domyślnie

Tokina z bagnetem FD.
    Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Lepiej odpuść sobie tą przejściówkę.
    Dziękuję za konkretną odpowiedź. Myślałam, że chociaż do makro się przyda, no ale trudno. Obiektyw nadal będzie zdobił półkę.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez widelko Zobacz posta
    Myślałam, że chociaż do makro się przyda
    Możesz spróbować. Sprawdź średnicę mocowanie filtrów i kup filtr odwrotnego mocowania. Podczepisz i będzie makro robić

Domyślnie

Jeszcze Was pomęczę trochę.
    Co myślicie o dokupieniu pierścienia odwrotnego mocowania (w tym przypadku chyba 52/58) i połączeniu kitowego obiektywu (18-55) z wyżej wymienioną tokiną? Będzie miało to sens?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

nie wiem, ale dużo nie zubożejesz, a kto wie może macro okaże się tym co lubisz najbardziej i zaczniesz karmić resztę populacji ładnymi obrazkami
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Zależy co chcesz uzyskać.

Jeśli idziesz w stronę dużych skal odwzorowania to spróbuj na początek kupić pierścień odwrotnego mocowania do eosa, tzn. z jednej strony bagnet z drugiej mocowanie filtrowe 52, albo 55mm. Obiektyw (dowolny, albo tokina, albo kit) mocujesz tyłem na przód. Skala będzie spora, mała odległość przedmiotowa.

Kontrukcje z dwoma obiektywami dają jeszcze większe skale, ale już nie pamiętam jak się ja liczyło Ogólnie jest to mało poręczne, a tylną soczewką praktycznie dotyka się przedmiotu...

Zacznij od czegoś takiego: http://allegro.pl/pierscien-odwrotne...281238164.html
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Jeśli chcesz kombinować w makro , to możesz obiektyw podpiąć odwrotnie lub normalnie poprzez przejściówkę plus pierścienie. Druga opcja jest droższa i chyba nie warto tyle inwestować w ten obiektyw.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uprawnienia umieszczania postów