Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Lampa błyskowa a celność autofokusa (Z cyklu: Bleskem a automatickým ostřením)

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie Lampa błyskowa a celność autofokusa (Z cyklu: Bleskem a automatickým ostřením)

Od dawna posługuję się lampami błyskowymi, różnymi modelami, aczkolwiek amatorskimi. Przyzwyczaiłem się do tego, że w przypadku gdy lampa wspomaga AF wbudowaną diodą, pogarsza tym samym celność systemu ustawiania ostrości gdy obiekt na który celuję jest otoczony/poprzedzony innymi przedmiotami.

Dzieje się tak gdyż emitowany promień natrafia na bariery znajdujące się w różnych odległościach, natomiast sczytywanie punktu pomiaru ostrości przez system AF odbywa się w oparciu o najjaśniejszy/najwyraźniejszy punkt podświetlony diodą. (Poprawcie mnie jeżeli mylę się w tym względzie.)

Jednakże żyłem zawsze w (fałszywym być może.) przekonaniu, że wraz z zakupem urządzenia wyższej klasy, problem przynajmniej częściowo zniknie. Niestety, po zakupie nowiuśkiego Metza 58 AF-2, problem pozostał, i jest tak samo dokuczliwy jak w przypadku leciwej już konstrukcji Canon Speedlite 420EX. ;-)

Drodzy użytkownicy wspaniałych lamp błyskowych, czy możecie mi w jakiś sposób wyjaśnić istotę zjawiska? Czy moje domniemania są błędne, czy też takie problemy to chleb powszedni każdego, bez wyjątku, użytkownika lamp błyskowych na aparatowych? Czy też jestem ofiarą własnego niedoinformowania w jakiejś kwestii, a opisany problem można łatwo rozwiązać...
    Primum non nocere! --> Galeria

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Problem mozna łatwo rozwiązać uzywając centralnego punktu AF i ewentualnie przekadrowując. Aparat stara sie złapac focus na obiekt najblizszy - przypadkowo najjasniejszy.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Domyślnie

Czyli każdy tak ma? No, jak się czyta te wszystkie peany na wspomaganie AF, to można dojść do wniosku że to mityczne wręcz rozwiązanie, tymczasem prawda jest zgoła inna. ;-)

Zawsze używam centralnego punktu AF, czasem ustawiam ostrość na coś w polu czystym, bez przeszkód, później zmieniam kadr. Lecz często AF nie trafia nawet gdy fotografuję kogoś na tle Luksfery albo metalowych drzwi. W takich przypadkach, potrafi całkowicie zgubić ostrość (gubi prawie zawsze). Czy to nie jest nienormalne?

Poza tym, jeżeli np. przed wokalistą stoi statyw mikrofonowy, nawet matowo czarny, nie mogę żadnym sposobem zrobić mu ostrego zdjęcia. Nie rozumiem tego... (Cały czas piszę o przypadkach użycia wspomagania AF)

Co to tak naprawdę jest? A może C580EXII ma wspomaganie bezbłędne? ;-)

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

U mnie działa niezawodnie. Nie wiem jak to jest z inną błyskotką niż 580EXII ale nie sądzę żeby było gorzej.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

A znalazłeś się kiedyś w takiej sytuacji gdy obiekt na który nastawiałeś ostrość był częściowo przesłonięty przez inny przedmiot? I czy wtedy AF ze wspomaganiem trafił w punkt?

Miasto
    Piła

Domyślnie

Nie rozumiem, jak masz złapać ostrość na obiekcie, który jest zasłaniany przez inny?
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

Np. Czyjaś głowa fotografowana poprzez listowie tudzież fragmentarycznie przysłonięta (do połowy albo mniej) przez czyjąś inną głowę...

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Emaliasz, autofokus to tylko bezmyślny automat. Ostrzy tam gdzie mu się wydaje, że ma ostrzyć. On nie wie, który plan jest pierwszy, który drugi. dostosowuje ostrość na podstawie pomiaru kontrastu pomiędzy widzianymi punktami (to tak bardzo obrazowo). Jeśli w polu autofokusa znajdują się 2 obiekty, najprawdopodobniej wyostrzy na ten bliższy. Nie ma tu żadnej nieprawidłowości.
    Sam musisz wiedzieć na co chcesz złapać ostrość i zdawać sobie sprawę, że w sytuacji typu trawa, liście etc. etc. nie możesz polegać tylko na bezmyślnym automacie. Pamiętaj też, że punkt ostrości nie pokrywa się z polem pomiaru AF.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emaliasz Zobacz posta
    Np. Czyjaś głowa fotografowana poprzez listowie tudzież fragmentarycznie przysłonięta (do połowy albo mniej) przez czyjąś inną głowę...
    Myślę, że Ty nie masz problemu ze wspomaganiem AF z lampy a po prostu problem z umiejętnym wykorzystaniem AF wogóle

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

AF w moim byłym 5d (v1) w całkowitych ciemnościach ze wspomaganiem lampy nie wykazywał ciążenia na front focus - 100% celności. Wystarczyło jednak zapalić żarówkę i czar pryskał, czy ze wspomaganiem czy bez.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów