Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Canon 17-40L f4 czy Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD

Mieszany widok

Domyślnie Canon 17-40L f4 czy Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD

Witam .
    Mam okazję kupić szkło Canon 17-40 f4 za 400 euro do malej neg. używane rzecz jasna i mam mały dylemat czy czasem nie postawić na tego Tamrona 17-50 f2.8 za 378 euro.

jeśli ktoś miał styczność z tymi dwoma szkłami i jest w stanie mi w pewien sposób doradzić to będę wdzięczny.

pozdro

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Bylo milion razy. Do czego ci to szklo, jakie masz body itd?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

podejrzewam, że masz matrycę z cropem więc -> tamron

Domyślnie

Mam c50 potrzebne do portret, kościół np.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

zdecydowanie tamron; szerszy zakres, jaśniejszy... jak dołożysz to i stabilizowany, czego chcieć więcej?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

No to jednak tamron bo w kościele szczególnie ciemnym na f4 nie powalczysz raczej...chyba ze zalezy ci na jakosci wykonania i uszczelnieniach jako takich to wtedy canon...
    Ale ja bym sie sklanial do tamrona w tym wypadku i to wersji z VC
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Canon 17-40L jeśli masz FF lub planujesz je mieć w najbliższej przyszłości i szukasz dobrego UWA. Na cropie - jeśli potrzebujesz solidności konstrukcji, szybkości i celności AFa, kosztem światła.
    Tamron 17-50 w pozostałych przypadkach...

"Portret, kościół" to raczej leży bliżej Tamrona...
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    zdecydowanie tamron; szerszy zakres, jaśniejszy... jak dołożysz to i stabilizowany, czego chcieć więcej?
    Niezawodności, nieomylnego i szybkiego AF'a, solidności? Zakres i jasność to nie wszystko.
    Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    podejrzewam, że masz matrycę z cropem więc -> tamron
    A dlaczego nie Canon?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta

A dlaczego nie Canon?
    temat wałkowany na forum wielokrotnie.

17-40 to UWA do pełnej klatki, na cropie moim zdaniem nie ma żadnych zalet oprócz dość solidnej budowy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    temat wałkowany na forum wielokrotnie.

17-40 to UWA do pełnej klatki, na cropie moim zdaniem nie ma żadnych zalet oprócz dość solidnej budowy.
    Wiem, że wałkowany wielokrotnie, ale byłem ciekaw Twojej opinii, a nie forumowej. ;-)
    Bo na przykład w reporterce, gdzie nie mamy światła ekstremalnie mało lub mamy możliwość błysnąć, to 17-40L bardziej się sprawdzi niż Tamron 17-50. No i jeśli chcemy szkło na lata, to Tamron raczej odpada... Zasadniczo Tamron ma tylko dwie zalety na tle 17-40L - cena i 1EV więcej. W pozostałych kategoriach wygrywa C. A opłacalność 17-40L na cropie, to już inna bajka. ;-)

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja tamrona miałem mając nikona,właściwie kupiłem go odrazu po zakupie pierwszej lustrzanki czyli d80 służył mi 3 lata i nie powiem napewno że to szkło na lata,po 3 latach po pierwsze galaktyka syfu w środku,luzy,i coraz gorzej działajacy af..co prawda jak za te pieniadze to super szkło i zrobilem nim kupe zdjęc dobrych no ale jednak w porównaniu z 17-40 jego wykonanie jest marne,a dodam że kupiłem uzywane 17-40 2 letnie ale w stanie idealnym i nie widać na nim nic,stan jak ze sklepu a sprawdzałem specjalnie w nowych sztukach jak chodzą pierścienie i jest tak jak u mnie...puki co szkło mam i nie mam zamiaru zmieniać bo 16-35 2.8 jest poza moim zasięgiem a zresztą musze uzupełnić inne ogniskowe których mi brak
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów