Taaaa, w czasach PRL-u też nam wmawiano że polskie kolumny głośnikowe serii ALtus są najlepsze. Model, miałeś 17-40 czy tylko powtarzasz to co gdzieś tam przeczytałeś? Ja pół dnia spędziłem w sklepie porównując 17-50 i 17-40 i oczywiście w pierwszym starciu wygrał Tamron bo wydawał się ostrzejszy ale po jakimś czasie ta ostrość zaczęła być męcząca, zero subtelności po prostu żyleta a akurat taki przekaz mi nie bardzo odpowiada. Poza ostrością Tamron nie miał nic więcej do zaoferowania. Jeżeli jedynym kryterium wyboru jest ostrość to brać Tamrona. Ale ostrość to tylko jedna z cech obiektywu a przy pewnym poziomie ostrości dalszy jej wzrost nie jest już potrzebny. 17-40 jest wystarczająco ostro choć 17-50 jest ostrzejszy. Ale są jeszcze inne cechy obiektywu gdzie 17-40 pokonuje wyraźnie Tamrona. Jeśli ktoś jest gotów zapłacić za te inne cechy więcej to powinien pomyśleć o 17-40. Jeśli tylko ostrość się liczy to po co przepłacać. Nie można jednak mówić, że 17-50 jest lepszy o 17-40, wygrywa tylko jeśli chodzi o ostrość, w pozostałych konkurencjach przegrywa.