ja jako podstawowy mam C17-55/2.8 i uważam, że jeżeli ma to być jedyny dla Ciebie obiektyw, to kupowanie stałki równa się przywiązywanie sobie kuli do nogi - takiej niewielkiej, ok. 20kg.. wiem, że stałka, bo używam tych ze stopki, daje wiele fajnych możliwości i do stricte portretu nie ma innej opcji, ale jako jedyne szkło to tak sobie, bo fotografowanie ludzi to też IMHO czasem zdjęcie osoby na tle jej warsztatu pracy, co wymaga szerszego kadru, bo co np. z szewcem w jego zakładzie 3x3m??..
zauważ, że ten Tamron jednak tu na CB zdobywa wiele przychylnych głosów - więcej niż niektóre Sigmy i w tej cenie ciężko o lepszą alternatywę z takimi parametrami.. ja powiem od strony technicznej.. na cropie portret zrobisz przy jakiś 40-50mm i f/3.2-4, co pozwala na kadr całej osoby z ok. 4-6m, przyzwoicie rozmytą GO, a i na mniejszej przysłonie obrazek dobrze oświetlony, co przy portrecie jest istotne - będzie akceptowalny..
jeśli f/2.8 będzie mało, to Aki007 z pierwszą propozycją trafia w budżet i akceptowalnośc efektów. owszem MACRO 60/2.8 da bdb jakość, ale... czy zawsze będziesz miał miejsce spacerować??
#
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no właśnie chyba, że zostawiasz kita, to kwestia stałki przeważa szalę..
#