Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jak pracować w takim świetle?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar zamiatin
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie Jak pracować w takim świetle?

Witam, wybrałem się na pokaz naszej miejskiej trupy, światła prawie brak, ogólnie to lampy dające żółte światło +światło z ognia i efektów występu...Sporo ruchu, starałem się pracować na ISO nie więcej niż 1K ale widać znacznie szum. Pomijając CS4 i inne efekty z programów chciałbym położyć nacisk na odpowiednie parametry ustawienia, a później ewentualnie jakieś poprawki programowo.

Jak się przygotować do takiego światła mam 40D + AF 17-50 1:2:8 obiektyw bez IS.

http://bullterier_d.dl.interia.pl/DPP_0105.JPG
    http://bullterier_d.dl.interia.pl/DPP_0088.JPG
    http://bullterier_d.dl.interia.pl/DPP_0081.JPG
    ...Always Look on the Bright Side of Life[40D + T17-50 2.8F]...and nothing else matters

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

statyw lub monopod, ale i tak nie wyeliminujesz efektu poruszania się ldzui, jednak bedziesz mógł ustawic dłuższy czas otwarcia co za tym idzie rozmyjesz ładnie ogień, dodatkowo polecam ci doświetlac lampą błyskową, możesz użyć a nwet powinienć dyfuzora, delikatnie doświetlić postać swiatłem sztucznym dzieki czemu ustrosc na takiej osobie będzie lepsza, popracuj z kompensacją ekspozycji i lampy dzieki czemu uzyskasz porządany efekt , tak przynajmniej ja bym kombinował

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Jedną z opcji jest niskie ISO + lampa (osoba powinna być blisko) + jasne szkło + dłuższy czas naświetlania - np 1/5 sekundy i mogą wyjść ciekawe efekty.
    Możliwości jest trochę, ale nie mam w tym za wielkiej praktyki. Próbowałem robić podobne zdjęcia na 40D i tamronie 28-75, ale efekty były podobne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ..Tak jak Shingo pisze
    Ostatnio edytowane przez dreamstorm ; 25-10-2010 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Miasto
    Bieruń

Domyślnie

heh jak teraz patrzę w exif to widzę ISO 1600:P f/3.5 i 1/125s z Auto balansem bieli.
    ...Always Look on the Bright Side of Life[40D + T17-50 2.8F]...and nothing else matters

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

ja bym sugerował spróbować wykonywać takie zdjęcia z punktowym pomiarem światła.
    Piotrek S.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W 40D ISO 1600 jest całkiem ok. NIe trzeba się go bać. Do tego jasne szkło (2,8)i wystarczy. Spokojnie mozna wydłużyć czas - zdjęcie dostanie trochę dynamiki.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Bieruń

Domyślnie

zastanawiałem się też nad dodatkowym szkłem coś z rodziny 70-200 2.8 albo 4-5.6 IS ale mam pewien dylemat IS czy 2.8 :/ jak to się ma w takich ciemnych warunkach? np tu:

http://bullterier_d.dl.interia.pl/DPP_0178.JPG

albo jak wyżej, które szkło będzie wygodniejsze? wiadomo nie zawsze można podejść.
    ups nie ta fota:P
    Ostatnio edytowane przez zamiatin ; 25-10-2010 o 16:28 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

a ja proponuje trym M lub Tv i czasy typu 1/60, 1/30 lub 1/15 +ewentualnie monopod+glowica kulowa, np.benro (aczkolwiek z czasami 1/60-1/30 spokojnie mozna z reki bez iS)
    foty w RAW a balans miedzy 4200K a 5500K :]
    zeby blyskac przy tych eventach to...nie proponuje bo cala magie kontrastow stracisz.
    a jak umiesz dobrze blyskac to zaloz dyfa pomaranczowego na palnik albo filtr rosco/lee CTO i kompensuj w razie czego.
    oczywiscie mowiac o eventach mialem na mysli te ogniowe zabawy.
    Ostatnio edytowane przez molsar ; 25-10-2010 o 16:30 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co Ci da IS jak osoby na zdjęciu będą poruszone? Niższe ISO, czas dajmy na to 1/8, przysłona zależnie od warunków i błysk lampą z synchronizacją na drugą lamelkę. Jeśli ludzie się poruszają w jednym kierunku to do tego panoramowanie i może być fajny efekt bo tło będzie rozmyte, człowiek pociągnie za sobą ducha a ogień wyrysuje ładne okręgi tym dłuższe im dłuższy czas naświetlania.

Miasto
    Bieruń

Domyślnie

w sumie to i racja a cały czas pracuję z 17-50 f2.8 i jakoś mi nie ręka nie rozmywa:P popracuję nad czasami i ISO, może też jakiś dyfuzor + lampa i zobaczymy co się urodzi. Za niedługo kolejny dzień z ciężkim światłem, pełno świec i zniczy:] mmmm muszę tylko dorwać jakąś lampę i dyfuzor.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów