myślę, że wątek nie idzie w "dziwnym kierunku", tylko do końca nie jesteś pewien jaka odpowiedź Cię satysfakcjonuje... nikt nie neguje Twojego doświadczenia w fotografii, ale na dobrą sprawę pisanie o celności AF z taką żarówką czy taką, przy takiej pogodzie czy takiej, to dla mnie jakieś szukanie na siłę dziury w całym... powiedz mi ile razy przyjdzie Ci focić przy żarówce 60W Osrom a ile przy Fielipsie?? będziesz widział różnicę - odpalisz LR, nie złapie Ci AF - no bywa, nie ma co się ciąć...
też bym bardzo chętnie wymienił na d700 gdybym tylko miał możiwość i nie straszne mi te kolory szargane co tylko ktoś wspomni o Nikonach.. ale mam 50D - sprawdziło mi się 40D w różnych warunkach.. focę wszystko co się da, robiłem już kilka ślubów tym, reportaż z imprez na mieście, w pracy mam całą serię xxD + 5DII i powiem Ci, że praca z tym systemem jest przyjemna i daje frajdę..
ktoś Ci proponuje konkretne rozwiązanie, pisze jak w jego przypadkach.. sam się czegoś naczytałeś - masz prawo konfrontować zebrane informacje i dojść do wniosków.. pasi Ci D80 (mi nie, bo miałem), to bierz, boisz się celności AF w 50D - wybierz 7D z kitem 55-250, chesz super aparat do wszystkiego - zbieraj na D3s, nie wiem, co Ci więcej napisać, na siłę nie można przekonywać, a propozycji już masz kilka.. a nadal pojawiają się niuanse, które Cię męczą.. raz się żyje - kupisz sprzęt to nie na zawsze, za jakiś czas znowu zmienisz i będziesz happy..

#