Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Zmiana systemu na Canona

Domyślnie Zmiana systemu na Canona

Siedzę od kilku dni w necie (testy, opinie, fora) i próbuję ustalić na co mnie stać przy przesiadce na Canona (z Pentaxa). Doszedłem do pewnych wniosków i mam nadzieję, że w razie czego pomożecie mi pewne sprawy wyprostować lub wyjaśnić. Fotografuję (od trzech lat) głównie rajdy samochodowe (moje hobby właściwie od urodzenia) no i oczywiście takie rzeczy jak wakacje, wyjazdy, rodzina, przyroda, itp.
    Zastanawiałem się też nad nikosiem d300/d300s, ale to już cenowo trochę za wysoko (nawet używki w sensownym stanie).

Skompletowałem taki zestawik:
    1) Canon 50D
    2) L USM 70-200/4 lub sigma 70-200/2.8 hsm II
    3) EF 50 mm f/1,8 II
    4) jakiś kit krótki ???

Ograniczeniem jest budżet, więc proszę o nie sugerowanie szkieł typu 70-200/2.8 L is usm :-)

Ad.1. Jak się spisuje ten aparacik jeżeli chodzi o sport i foto w słabych warunkach? Chodzi mi o AF, bo szumy mnie nie przerażają (a widzę, że nie jest tak źle z tym w 50D). Lampki wspomagającej AF nie ma, ale czy byłaby potrzebna?

Ad.2. Naczytałem się o problemach współpracy aparatów canona z kundelkami. W zawiązku z tym jak ma się to do tej sigmy? Będzie loteria z trafieniem i FF/BF? No i sigma ponoć miękka na pełnej.

Ad.3. Tutaj to miałbym pytanie jak się ma ostrość tego szkła do pentaxa FA 50/1.4, ale pewnie nikt nie odpowie. Ogólnie chyba źle nie jest z tego co wyczytałem?

Ad.4. Na dobre szkło typu 18-55 już mnie nie stać, więc zastanawiam się nad jakimś kitem. Co byście polecili? Celowałbym raczej w coś krótszego gabarytowo. Czy EF-S 17-85 mm f/4-5,6 IS USM da radę? A może jakiś używany tamron 17-50 lub sigma (ale to znowu kundelek i co ze współpracą?)?

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

tamron 17-50 canon 70-200/4 i wystarczy

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

co do 50D radzi sobie dobrze... powiem nawet inaczej mam porównanie do 5DmkII to AF w 50-ce bije go na głowę.. używałem wcześniej 40D - różnicy jako takiej nie widać.. zdjęcia robione 40D z kitowym 55-250IS na zawodach motocrossowych, gdzie współpraca obu elementów przebiegała dobrze, nie oceniając ostrości tego szkła...

więc myślę, że puszka zda egzamin w takiej praktyce... co do szkiełek.. jeśli fotografujesz już jakiś czas, to pewnie wiesz, że przydałaby się jakaś stabilizacja.. a jeśli nie masz kasy na 70-200/4 z IS to może coś jaśniejszego - wspomniana sigma lub Tamron AF SP 70-200 mm F/2,8 Di LD, ale tu AF już zawodniejszy.. nie nastawiałbym się tak negatywnie do "kundelków" (co za dziwne określenie), bo zawsze można dobrać sobie szkiełko indywidualnie..

co do szerokiego - używany Tamron będzie gitarowy

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Tamrona z ciężkim sercem chyba odrzucę, mimo że daje wyraźnie lepszy obrazek, bo właśnie AF ma słabszy. A nie po to się przesiadam, żeby znowu mieć problemy.
    Stabilizacja nie jest dla mnie priorytetem, bo i tak nie mam na nią kasy :-) A jeżeli już to wolałbym jaśniejsze szkło niż stabilizację.
    A co do "kundelka" to nie ja wymyśliłem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha, a jak wygląda sprawa z punktami AF poza centralnym? Są słabsze czy trzymają poziom?
    Ostatnio edytowane przez Raven_F2 ; 25-10-2010 o 11:33 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raven_F2 Zobacz posta
    Tamrona z ciężkim sercem chyba odrzucę, mimo że daje wyraźnie lepszy obrazek, bo właśnie AF ma słabszy. A nie po to się przesiadam, żeby znowu mieć problemy.
    Stabilizacja nie jest dla mnie priorytetem, bo i tak nie mam na nią kasy :-) A jeżeli już to wolałbym jaśniejsze szkło niż stabilizację.
    A co do "kundelka" to nie ja wymyśliłem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha, a jak wygląda sprawa z punktami AF poza centralnym? Są słabsze czy trzymają poziom?
    Ja mam porównanie do 400d, gdzie używałem tylko centralnego. Teraz mogę bez problemu używać też bocznych.

Też używam 50D + 70-200 4.0 L i 17-40 4.0L - o tym drugim jest mega wątek na forum.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ad.1. Jak się spisuje ten aparacik jeżeli chodzi o sport i foto w słabych warunkach? Chodzi mi o AF, bo szumy mnie nie przerażają (a widzę, że nie jest tak źle z tym w 50D). Lampki wspomagającej AF nie ma, ale czy byłaby potrzebna?
    50D radzi sobie dobrze w kwestii AFa. Na pewno lepiej niż seria xxxD i xxxxD, gdzie raczej można polegać wyłącznie na centralnym...
    Ad.2. Naczytałem się o problemach współpracy aparatów canona z kundelkami. W zawiązku z tym jak ma się to do tej sigmy? Będzie loteria z trafieniem i FF/BF? No i sigma ponoć miękka na pełnej.
    Osobiście na Sigmie już się przejechałem i szkieł tej firmy nie kupię, oprócz jednego, małego wyjątku. ;-)
    Kupując C70-200, kupujesz jedno ze szkieł dla których warto być w C, obojętnie czy mówimy o wersji f/4 czy f/2.8 IS... Solidność, celność, szybkość, jakość obrazu... No i cena używanej f/4 - 1600zł, śmiech. ;-)
    Ad.3. Tutaj to miałbym pytanie jak się ma ostrość tego szkła do pentaxa FA 50/1.4, ale pewnie nikt nie odpowie. Ogólnie chyba źle nie jest z tego co wyczytałem?
    "Tego" czyli którego?
    Ad.4. Na dobre szkło typu 18-55 już mnie nie stać, więc zastanawiam się nad jakimś kitem. Co byście polecili? Celowałbym raczej w coś krótszego gabarytowo. Czy EF-S 17-85 mm f/4-5,6 IS USM da radę? A może jakiś używany tamron 17-50 lub sigma (ale to znowu kundelek i co ze współpracą?)?
    18-55 to właśnie kit. Pchać się w 17-85 moim zdaniem nie warto. A Tamron 17-50/2.8 to chyba najczęściej polecane szkło w swojej klasie na forum... Więc moim zdaniem albo kit 18-55, albo Tamron 17-50.
    Chcesz dobry AF w tym zakresie, to C17-40L.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    "Tego" czyli którego?
    No napisałem przecież Ad.3. :-)

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    18-55 to właśnie kit. Pchać się w 17-85 moim zdaniem nie warto. A Tamron 17-50/2.8 to chyba najczęściej polecane szkło w swojej klasie na forum... Więc moim zdaniem albo kit 18-55, albo Tamron 17-50.
    Chcesz dobry AF w tym zakresie, to C17-40L.
    Hehe to ostatnie szkiełko to chyba nie ten zakres cenowy :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Hehe to ostatnie szkiełko to chyba nie ten zakres cenowy :-)
    No to zostaje Ci tylko Tamron 17-50 od Cichego.

Domyślnie

A powiedz mi jak Cichy może dobrać szkiełko do mojej puszki nawet jej nie widząc?

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cichy sprzedaje szkła przebierając oferowane sztuki pod kątem mydlanych, odrzuca je, nie mniej nie robi testów bf/ff bo to zależy też od body...możesz mieć walnięte przykładowo. Ela jest świetna i szybka jednak będzie tobie brakować tego 2.8 światła...miałem tak z nią, w tamronie ten AF nie jest taki koszmarny robiłem trochę fotek ptakom w locie tamronem 90 makro i dawał radę nie mniej hsm ma kulturę pracy dużo cichszą . Kupując sigmę wybierz sobie sztukę żeby cię zadawalała na pełnej dziurze przy 200mm bo jest rozrzut jakościowy ...
    pozdr.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów