Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Zdjęcie na blachę (mosiężną lub miedzianą)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Positiva nie próbowałem (no ale pewnie spróbuję jak zaopatrzę się w lakier) bo nie mam odpowiedniego źródła UV (kiedyś w planach miałem naświetlarkę UV, ale to dalej w planach ).

Najchętniej chciałbym półtony (stąd tez pomysł z rastrem symulującym półtony). Trawienie na 0,5 mm już by mnie pewnie zadowalało.

Nie interesuje mnie grawerowanie, piaskowanie, wycinanie laserem itp. - ma to być domowe zajęcie na długie zimowe wieczory .
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Positiva nie próbowałem (no ale pewnie spróbuję jak zaopatrzę się w lakier) bo nie mam odpowiedniego źródła UV (kiedyś w planach miałem naświetlarkę UV, ale to dalej w planach ).
    .
    Bardzo ciekawy pomysł.
    Ale z Positivem trzeba ostrożnie. Raz że jest dość drogi, poza tym trzeba się bawić w odpowiedni czas naświetlania, uważać żeby go nie spalić no i na koniec żeby ścieżek nie zmyć z płytki/laminatu.

Jeżeli mogę się wypowiedzieć i dorzucić 3 grosze:
    zmywałem naświetlony Positiv z płytki roztworem sody kaustycznej w stężeniu 7g/L. roztwór musi być chłodny bo inaczej poleci ci wszystko, zarówno to co naświetlone jak i to co nienaświetlone. A do naświetlania płytki używałem żarówę rtęciową. Pic polegał na tym żeby rozwalić zewnętrzną bańkę nie uszkadzając tej małej w środku, bo właśnie ta mała emituje UV. A i jeszcze jedna rzecz, w szereg z żarówką musisz dać dławik...
    Pamiętam że był a to niezła zabawa. a jak już masz ścieżki to potem do chlorku i spokojnie czekać aż wyżre to co ma wyżreć...
    Ciekaw jestem efektu. Powodzenia.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uprawnienia umieszczania postów