Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Zdjęcie na blachę (mosiężną lub miedzianą)

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

B327 w sumie jest chyba jednym z lepszych. Czerwony - z tego co pamietam - trojchlorek zelaza potrafi podtrawiac, ale ma ta zalete ze jesli nie zalezy nam na nim tak bardzo - to mozna dodac soli i bedzie mocniejszy. Do B327 jednak nie polecam sypac soli Bo to wlasnie to dziadostwo generuje strasznie duszace opary, ciezkie do opanowania :P

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

kurcze - przeczytałem w sumie jeszcze raz posta i się zastanowiłem co da trawienie w blasze 1mm czy 1.5mm wytrawi troszkę i tyle - a powierzchnia i tak będzie taka sama (w sensie metalowa) a co gorsza to w zasadzie podtrawi ze wszystkich stron.. czyli chyba nasze rady można o kand d... potłuc.. masz może jakieś zdjęcie tego jak to ma wyglądać bo przy wypełnianiu półcieni to chyba będzie trochę kłopotliwe
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ciekawy temat koledzy poruszacie jednak zaupełnie mi obcy. Byłbym wdzięczny za pokazanie przykładowych efektów jakie mozna uzyskać bawiąc się w "naświetlanie i trawienie".
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No i trochę podziałałem z metalem i zdjęciami. Jak na razie efekty są obiecujące ale mała ilość wolnego czasu (praktycznie tylko wieczorami i w nocy) nie pozwala na większe eksperymenty.

Krótki opis co i jak (wg moich doświadczeń) zamieściłem na http://www.rebacz.pl/wordpress/2010/11/na-blache/

Kilka zdjęć efektów:

więcej we wcześniej podanym linku.
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Miasto
    Kielce

Domyślnie

a radzisz sobie jak z głębokością trawienia? tzn. czy trawisz "na oko" patrząc czy nie podtrawia czy jakoś inaczej sobie radzisz?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, i jak przerabiasz na raster?
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 04-11-2010 o 15:17 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

W tej chwili to wszystko jest na oko. Na oko sypię B327 do wody, która ma temperaturę też na oko - ciepła jest . Wrzucam blachę i trawię. Ile czasu? Po uważaniu - sprawdzam co jakiś czas czy czuję już pod palcem wyraźne wytrawienia. Jak czuję to sprawdzam jeszcze w świetle i jeśli jest ok to koniec trawienia. Płukam blachę.

Przerobienie na obraz rastrowy np. w Photoshopie to konwersja do "grayscale". Następnie konwersja do "bitmap". Np w rozdzielczości 600 pixeli/cal z użyciem "Halftone screen" (można poeksperymentować z ustawieniami ferequency/shape. Raster nie może być zbyt drobny bo w metodzie żelazkowej "zgubi się".

Rozszerzyłem opis na stronie pod podanym wcześniej adresem.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

ok, dzięki za info - czyli blachę trawisz z obu stron.. hmm.. jutro pewnie nie zdążę ale może w przyszłym tygodniu nie złapę trochę czasu to spróbuję druknąć coś na folii i blachę mosiężną pokryć positivem i UV naświetlić i zobaczymy co wyjdzie..

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ok, dzięki za info - czyli blachę trawisz z obu stron.. hmm.. jutro pewnie nie zdążę ale może w przyszłym tygodniu nie złapę trochę czasu to spróbuję druknąć coś na folii i blachę mosiężną pokryć positivem i UV naświetlić i zobaczymy co wyjdzie..
    Nie! Blachę trawię z jednej strony - rewers jest zabezpieczony woskiem. Też bym powalczył z Positivem ale nie mam źródła światła UV. Chętnie zobaczę efekty po wykorzystaniu Positiva.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodatkowo można sobie robić zwykłym cienkopisem niezmywalnym (np. takim do płyt CD) opisy na blasze i ładnie się to potem "obtrawia" do okoła (widać na zdjęciach).
    Ostatnio edytowane przez gervee ; 04-11-2010 o 23:29 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdjęcie z "rastra" wygląda tak jak na załączonym poniżej obrazku:

w powiększeniu wygląda to tak jak w tym linku
    http://www.rebacz.pl/wordpress/wp-co...4374_large.jpg

Miasto
    Kielce

Domyślnie

rozmawiałem z kolegą który bawi się w trawienie plytek itp.i zasugerował żeby spróbować stalową płytkę naświetlić i wytrawić chlorkiem żelaza..

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów