Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 91

Wątek: Canon EF 16-35 mm f/2.8L wart swojej ceny ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    16-35L II to słabe szklo i nie warte w zadym wypadku swojej ceny, ale alternatyw nie ma
    Na APS-C są - C17-55IS, Tamron.

Radziłbym zastanowić się nad porażającą motywacją "w planach na przyszły rok 5D ... ale chyba jest bardzie przyszłościowy".

Za rok to może będziesz miał inny pomysł na sprzęt foto. Będziesz się wtedy miotał ze swoim 16-35... a być może na rynku będzie już np. wyśniony 16-50/4hIS (ja nie wierzę, ale są tacy którzy wierzą) i będzie Ci łyso.

Minimalizuj wydatki i nie wpuszczaj się w maliny, chyba że kasą lubisz szastać.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Za rok to może będziesz miał inny pomysł na sprzęt foto. Będziesz się wtedy miotał ze swoim 16-35... a być może na rynku będzie już np. wyśniony 16-50/4hIS (ja nie wierzę, ale są tacy którzy wierzą) i będzie Ci łyso.
    Taaa, bo człowiek kupuje 16-35 po to, zeby zmienic je na ciemnice jaka byłoby 16-50. Juz to widze..

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Taaa, bo człowiek kupuje 16-35 po to, zeby zmienic je na ciemnice jaka byłoby 16-50. Juz to widze..
    Słuszna uwaga. Umknęło mi to wcześniej
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    No tak, zapomniałem że f4 to ciemnica, a f2.8 to jaśnica, całkowicie zmieniająca obraz sytuacji... z bezużytecznie przedłużonym zakresem do 50mm, potencjalnie poprawionymi rogami oraz stabilizacji rzeczywiście niewarta grzechu
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No tak, zapomniałem że f4 to ciemnica, a f2.8 to jaśnica, całkowicie zmieniająca obraz sytuacji... z bezużytecznie przedłużonym zakresem do 50mm, potencjalnie poprawionymi rogami oraz stabilizacji rzeczywiście niewarta grzechu
    Jeżeli ktoś kupił 16-35 zamiast dużo tańszego 17-40 to z trzech powodów:

a) jest onanizatorem i lubi mieć w podpisie lansiarskie rzeczy
    b) potrzebował 16mm, a 17mm było mu za mało
    c) potrzebował jak najaśniejszej opcji z powodu warunków pracy

O ile a) i b) można pominąć w tym rozważaniu, o tyle c) jest decydujące. Reporter będzie miał w dupie lepszą ostrość jeżeli będzie miał rozpoznane postacie.
    Landszafciarze, architekci itp. owszem - będą wpisywac sobie do podpisów magiczne 16-50/4HIS, ale po tym jak sprzedadzą 17-40/4, bo takie osoby nigdy nie kupią 16-35 chyba, że a) lub b), ale to pomijamy, bo o nie o tym dyskusja.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem.
    Poza tym 1EV przy zdjęciach ludzi to tak, DUŻA różnica. Zwłaszcza jak porównasz sobie 1/30s i 1/60s i człowika w ruchu na nim.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    16-35L II to słabe szklo i nie warte w zadym wypadku swojej ceny, ale alternatyw nie ma
    Jest alternatywa-komplet stałek = znacznie lepiej, znacznie drożej, znacznie mniej poręcznie :smile:

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

16-35L II, to najlepszy, najjasnieszy zoom Canona za "normalne" jak na ta klase i swiatlo - cene. Jesli 90% zdjec robisz w plenerach (f/8-f/11) i jeszcze nie boisz sie uzywac/nosic ze soba statywu, to zawsze bede polecac 17-40L. Jesli jednak potrzebujesz szerokiego kata we wnerzach bez statywu, to nie masz wyboru. Nie bede polecac stalki 14L II f/2.8, bo ma za duzo wad a w jakosci, nie kladzie 16-35L II na lopatki.
    Co do zamiennikow, to nie ma co porownywac i kazdy inny obiektyw firmy zastepczej bedzie Ci sluzylo do momentu az bedziesz mial kase na 16-35L II ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomnialem w pierwszym zdaniu dodac najjasniejszy szeroki zoom Canona :-)
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 24-10-2010 o 21:04 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Który to już wątek o tym szkle?

Powiem tak: to lens który najbardziej mnie wkurza, szczególnie na 24mm, ale też najczęściej z zoomów go zapinam. Super uniwersalne, niczego poza odrobiną rozdzielczości w rogach mi w nim nie brakuje...Nie zamieniłbym na 17-40, nie zastąpi go 24L i będe miał nie lada dylemat jak wyjdzie 16-50...;-)
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

ja miałem tylko 16-35 II i był to obiektyw który miałem najkrucej w swoim życiu. tragedia to mało powiedziane, po prostu szkoda słów
    canon

Bywalec

Domyślnie

No to dostałeś odpowiedź na swoje pytanie, 3 strony odpowiedzi Jest mnóstwo opinii o szkle Canona i Tamrona. Ja kupując szkła ani razu nie zadawałem tego typu pytania na forum i nie żałuje, bo widzisz czym to się kończy, nie ma jednej odpowiedzi. Znasz opinie teraz musisz podjąć "męską" decyzję.
    Pamiętaj tylko, że 16-35 na 5D a 50D to zupełnie inne szkło, różnica będzie większa niż pomiędzy 50 1.4 na 5D i 50D.
    Cytat Zamieszczone przez krasnopol Zobacz posta
    Główne predyspozycje :]
    obiektyw jasny do 2,8 max (foto kościoły imprezy itd. )
    Jeśli tak, to to z tej dwójki zdecydowanie 16-35 ze względu na AF.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów