Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye
Z tego co pamiętam to te nissiny nie pozwalają na pracę w trybie HSS, a to może kiedyś się przydać.
Ostatnio też robiłem 'wywiad', Metz 48 AF-1 ma podobną funkcjonalność co 430EX II, z tą różnicą że nie masz dostępu do regulacji lampy z poziomu body.
Co tu mogłoby się jeszcze przydać... z różnic o jakich ludzie częściej wspominają: wspomniany Metz ma kruchawą stopkę, 430EXII ma metalową - ale jeśli nie planujesz jakichś bardziej hardcoreowych wypadów, a ze sprzętem obchodzisz się jak z jajkami to nie powinno Ci to przeszkadzać...
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Do 'customów' z poziomu aparatu nie wejdziesz. Jest jednak kontrola EV z body
No i masz racjęMetz wypada kiepsko w porównaniu do Canona 430EX/580EX - obudową... Niestety są jakieś minusy - konstrukcyjne - za trochę tańszą, a praktycznie tą samą lampę
![]()
.
Ostatnio edytowane przez axk ; 11-04-2009 o 22:16
EOS + Speedlite
Witam
Od miesiąca posiadam 430EXII dołączoną do analogowego 30V i jestem bardzo zadowolony, głównie korzystam z trybu P, odbijam światło od czego się da i jest OK.
Jak chodzi o E-TTL II to gdzieś czytałem, że:
- jest to funkcja korpusu a nie lampy
- do poprawnego działania wymagany jest obiektyw z USM
Jeśli się mylę to przepraszam
Chodziło mi właśnie o ogólnie obudowę. Pod względem 'klawiszologii' jak i samej 'wytrzymałości' Metza
Pamiętajcie że na korzyść 58-ósemki leci druga kukułka z przodu lampy ^^
E-TTL II - LINK do FAQ
.
do poprawnego działania e-ttl 2 nie potrzeba obiektywu z usm. Szkła Canona przekazują inf. o odl. od obiektu ale ma to znaczenie tylko przy palniku skierowanym na wprost - w każdym innym przypadku siłę błysku mierzy się z przedbłysku
sam mam tamrona i lampę ex - e-ttl ii w 400d działa i nie przepala ani niedoświetla żadnych klatek![]()