Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Lampa do Canona 40D/50D

Coś już napisał

Domyślnie

Jeśli masz 600zł to w sam raz jest Nissin di622. Bawienie się w używane lampy to ryzykony interes. To tak jak kupować aparat z dużym przebiegiem migawki...
    Na początek ten Nissin powinien wystarczyć. Też jest mocny, ale o wiele lżejszy niż 550ex, a komfort pracy jest przecież równie istotny ;-)

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez steku Zobacz posta
    Rozważ używaną 550EX.
    Należy także wziąć pod uwagę fakt iż jest to leciwy model i nie trudno trafić na mocno wyeksploatowany egzemplarz, którego ewentualna naprawa była by praktycznie nieopłacalna.

Cytat Zamieszczone przez steku Zobacz posta
    420EX jest do przyjęcia, jeśli nie potrzebujesz tryby manualnego...
    Canon 420EX pracuje zarówno w trybie manualnym jaki w E-TTL'u.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar steku
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nieprawda. 420EX nie pracuje w trybie manualnym. Chyba, że pełną mocą.
    Piotr

Domyślnie

Z doświadczeń własnych mogę polecić:
    Canona 430 EX- firmowa, bardzo ustawialna, dobra, ale niestety nie za 600 zł. Używane też pewnie drożej.
    Do ceny 500- 600 zł są takie alternatywy:
    Używana 420EX- bardzo prosta lampa, ale ma synchronizację z szybkimi czasami migawki (przydatne w strzelaniu w mocnym świetle). Brak odbłyśnika, co ogranicza pole jej błysku do obiektywów nie szerszych niż 24mm pełnej klatki (16 mm na APS-C), chyba że dokupić do niej bouncer (10-20zł)
    Nowe:
    Nissin Di622- tego od niedawna mam. Równie prosty jak 420EX, niestety nie synchronizuje się z szybkimi czasami migawki, ale za to może służyć jako lampa slave wyzwalana lampą wbudowaną aparatu- ustawienia mocy błysku tylko manualne. Błyska także na II-gą kurtynę migawki, o czym nie pisze producent.
    Sunpak PZ42x- możliwości podobne, ale ma ekranik z tyłu pokazujący ustawienia i możliwość korekty mocy błysku klawiszami na lampie (o ile to komuś potrzebne)

Porównanie 430EX, Nissina 622i i Sunpaka 42x zamieściłem tu:

http://canon-board.info/showthread.php?t=52529

Dalej: Tumax 386- lampa o ile wiem o nieco szerszych możliwościach od powyższych, ma ekranik zewnętrzny, może być lampą slave. Jest nieco słabsza i słychać trochę narzekania na jej awaryjność- poszukaj na forum.

Exakta DPZ38AF= Tuamx z innymi napisami
    Fomei 42(jakoś tak)= Sunpak z innymi napisami

Pozostaje jeszcze równie jak Nissin prosta Sigma 530DG ST- ma nad pozostałymi przewagę dużej mocy- nie miałem jej w rękach, ale jest chwalona. Może być lampą zewnętrzną slave sterowaną inną lampą master w pełnej automatyce i synchronizacji E-TTL, zdaje się że jej cena niewiele przekracza 600 zł.

Ja zdecydowałem się na Nissina 622, kosztował 450 zł i na razie uznaję że kupiłem dobrze.

Coś już napisał

Domyślnie Lampa do Canona 50D

Którą lampę bardziej polecacie do Canona 50D :
    Canon Speedlite 430EX II, Metz Mecablitz 50 AF-1 czy wybrać najtańszą Nissin Di622 (387zł).

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Lepiej napisz do czego byś chciał ją wykorzystywać, a nie jakie masz body :-)
    |Canon|

Coś już napisał

Domyślnie

Lampa uniwersalna - ogólnie do wszystkiego. Współpraca na drugą kurtynę, powtarzalność błysku. Wiem iż Nissin ma problem przy sterowaniu radiowym i wielka szkoda że nie ma trybu HSS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Moim zdaniem jedynym wyjściem jest albo Metz albo Canon. Obie lampy mają HSS więc możesz doświetlać cienie w plenerze. Osobiście przy 50D mam metza (48af-1) ale mogę polecić. Nie miałem w ręku 430 ExII, wiec nie mam porównania, ale mimo wszystko polecam Metza bo u mnie sprawuje się świetnie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

najlepsze rozwiazanie to Canon Speedlite 430EX II nówka z pełna gwarancją za ok. 840 zł na aukcjach internetowych Systemowa lampa jest zawsze najlepsza.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

metz czy canon? na kasie różnica prawie żadna, liczba przewodnia na korzyść metza, funkcjonalność chyba też na remis.Trudny wybór, choć z drugiej strony co nie kupisz to będziesz miał sprzęt bardzo podobny...no i dobry.

P.S.
    Odpukać, ale zobacz może jest jakaś znacząca różnica w warunkach gwarancyjnych i z serwisem.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów