Nieprawda. 420EX nie pracuje w trybie manualnym. Chyba, że pełną mocą.
Nieprawda. 420EX nie pracuje w trybie manualnym. Chyba, że pełną mocą.
Piotr
Z doświadczeń własnych mogę polecić:
Canona 430 EX- firmowa, bardzo ustawialna, dobra, ale niestety nie za 600 zł. Używane też pewnie drożej.
Do ceny 500- 600 zł są takie alternatywy:
Używana 420EX- bardzo prosta lampa, ale ma synchronizację z szybkimi czasami migawki (przydatne w strzelaniu w mocnym świetle). Brak odbłyśnika, co ogranicza pole jej błysku do obiektywów nie szerszych niż 24mm pełnej klatki (16 mm na APS-C), chyba że dokupić do niej bouncer (10-20zł)
Nowe:
Nissin Di622- tego od niedawna mam. Równie prosty jak 420EX, niestety nie synchronizuje się z szybkimi czasami migawki, ale za to może służyć jako lampa slave wyzwalana lampą wbudowaną aparatu- ustawienia mocy błysku tylko manualne. Błyska także na II-gą kurtynę migawki, o czym nie pisze producent.
Sunpak PZ42x- możliwości podobne, ale ma ekranik z tyłu pokazujący ustawienia i możliwość korekty mocy błysku klawiszami na lampie (o ile to komuś potrzebne)
Porównanie 430EX, Nissina 622i i Sunpaka 42x zamieściłem tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=52529
Dalej: Tumax 386- lampa o ile wiem o nieco szerszych możliwościach od powyższych, ma ekranik zewnętrzny, może być lampą slave. Jest nieco słabsza i słychać trochę narzekania na jej awaryjność- poszukaj na forum.
Exakta DPZ38AF= Tuamx z innymi napisami
Fomei 42(jakoś tak)= Sunpak z innymi napisami
Pozostaje jeszcze równie jak Nissin prosta Sigma 530DG ST- ma nad pozostałymi przewagę dużej mocy- nie miałem jej w rękach, ale jest chwalona. Może być lampą zewnętrzną slave sterowaną inną lampą master w pełnej automatyce i synchronizacji E-TTL, zdaje się że jej cena niewiele przekracza 600 zł.
Ja zdecydowałem się na Nissina 622, kosztował 450 zł i na razie uznaję że kupiłem dobrze.
Którą lampę bardziej polecacie do Canona 50D :
Canon Speedlite 430EX II, Metz Mecablitz 50 AF-1 czy wybrać najtańszą Nissin Di622 (387zł).
Lepiej napisz do czego byś chciał ją wykorzystywać, a nie jakie masz body :-)
|Canon|
Lampa uniwersalna - ogólnie do wszystkiego. Współpraca na drugą kurtynę, powtarzalność błysku. Wiem iż Nissin ma problem przy sterowaniu radiowym i wielka szkoda że nie ma trybu HSS.
Moim zdaniem jedynym wyjściem jest albo Metz albo Canon. Obie lampy mają HSS więc możesz doświetlać cienie w plenerze. Osobiście przy 50D mam metza (48af-1) ale mogę polecić. Nie miałem w ręku 430 ExII, wiec nie mam porównania, ale mimo wszystko polecam Metza bo u mnie sprawuje się świetnie.
Witam wszystkich,dołącze sie jako uzytkownik były metza 48-ki,lampka bardzo fajna solidnie wykonana,wspomaganie,wtedy jak na moje potrzeby z systemem "p" wystarczająca,miała to co chciałem,jedyne co mnie bolało w tej lampie to plastikowa stopka, zakażdym razem jak zakładałem i sciągałem lampkę to miałem wrażenie że zaraz się złamie:a broń boże w coś uderz
Nie wiem jak z wyrobieniem plastiku,bo pozbyłem sie systemu,więc nie miałem ogólnie sprawdzić,jednak szczerze polecam
teraz jednak będąc w canonie na pewno kupię 430-tkęmetalowa stopka,i mocowanie nie na gwint
pozdro dla wszystkich
50D+szkło
najlepsze rozwiazanie to Canon Speedlite 430EX II nówka z pełna gwarancją za ok. 840 zł na aukcjach internetowychSystemowa lampa jest zawsze najlepsza.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII