Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Wątek: 17-85 vs. 15-85 czyli o ile jest lepiej za ponad 1500 pln

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Myślę, że na manowce to przesada. Jasne, że nie jest liniowo. Może ujmę to inaczej. Stosunek cen 15-85 do 17-85 wynosi 2,45. Stosunek 24-105L do 15-85 wynosi 1,45 a stosunek ceny 24-70L do 15-85 wynosi 1,80.
    Być może zabrzmi to kontrowersyjnie - 24-105 na cropie jest wart dla mnie dużo mniej niż 15-85. O wartości 24-70 na cropie to w ogóle szkoda się wypowiadać. Ale tak to jest, jak się kupuje do traktora wypasione alufelgi.

18-55IS to też bardzo dobry obiektyw - jest conajmniej dwa razy tańszy niż 17-85 i moim zdaniem absolutnie nie dwa razy gorszy. Argument, że tu kilka stówek a tam kilkanaście mnie nie przekonuje - bo zakłada on właśnie liniowość wzrostu jakości z ceną.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Być może zabrzmi to kontrowersyjnie - 24-105 na cropie jest wart dla mnie dużo mniej niż 15-85. O wartości 24-70 na cropie to w ogóle szkoda się wypowiadać. Ale tak to jest, jak się kupuje do traktora wypasione alufelgi.

18-55IS to też bardzo dobry obiektyw - jest conajmniej dwa razy tańszy niż 17-85 i moim zdaniem absolutnie nie dwa razy gorszy. Argument, że tu kilka stówek a tam kilkanaście mnie nie przekonuje - bo zakłada on właśnie liniowość wzrostu jakości z ceną.
    To takie proste - wg Ciebie najlepszy jest 15-85 i ok.
    Ja też nie powiedziałem, że jest zły a porównanie z alufelgami to świadczy chyba, że nie lubisz jak sie ktoś z toba nie zgadza ;-)

Alufelgi to głównie ozdoba auta i ego własciciela i jeśli w taki sposób myślisz o obiektywie podpiętym do body to ja wypadam z tej dyskusji

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przykład, być może przesadny, służył jedynie zakomunikowaniu dość oczywistego dla mnie poglądu. System składający się z komponentów trzeba budować z części do siebie pasujących nie tylko gwintami, ale również dedykowaną aplikacją.

24-105 jest świetnym spacerowym obiektywem pełnoklatkowym, 15-85 jest świetnym spacerowym obiektywem cropowym. Może wolisz przykład ze ściganiem się panczenisty z rowerzystą? W końcu rower (24-105) też pojedzie po lodzie... w drugą stronę się nie da, co też dobrze pasuje do tej sytuacji
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Przykład, być może przesadny, służył jedynie zakomunikowaniu dość oczywistego dla mnie poglądu. System składający się z komponentów trzeba budować z części do siebie pasujących nie tylko gwintami, ale również dedykowaną aplikacją.

24-105 jest świetnym spacerowym obiektywem pełnoklatkowym, 15-85 jest świetnym spacerowym obiektywem cropowym. Może wolisz przykład ze ściganiem się panczenisty z rowerzystą? W końcu rower (24-105) też pojedzie po lodzie... w drugą stronę się nie da, co też dobrze pasuje do tej sytuacji
    No tak, tylko starasz się ciągle powiedzieć, że ja twierdzę o wyższości jednego szkła nad drugim np. 24-105 nad 15-85 a ja nic takiego nie powiedziałem. Twierdzę natomiast, a o tą kwestię głównie chodzi w tym wątku, że w chwili obecnej różnica w cenie pomiedzy 17-85 a 15-85 jest bardzo duża i wydaje mi się większa niż wynika to z cech jakie oferuje to droższe szkło i różnica ta z każdym miesiącem będzie malała. A że 15-85 jest lepsze to nie mam wątpliwości. Sam się zastanawiam nad 15-85 i jakby było ze 400-500 zł tańsze to napewno bym sobie kupił.
    Natomiast o porównywanie 15-85 do 24-105 to chyba nie ten wątek.
    Ale, ale ... w kolejnym wątku o 15-85 okazało się, że poprostu Ty uwielbiasz to szkło. I bardzo dobrze jak się lubi co się ma

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Już od dawna go nie mam.

Sprzedałem 15-85, cropa i kupiłem 24-105, do pełnej klatki oczywiście.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów