Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: 17-85 vs. 15-85 czyli o ile jest lepiej za ponad 1500 pln

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja bym poszedł inną drogą, fajnie jest miec jeden uniwersalny obiektyw ala za 1500 zł kupił bym dwa szkla,

kita 18-55 IS, ktory jest lepszy optycznie od 17-85 i nie gorszy od 15-85,
    a do kita zakupił bym 85mm 1.8
    Nie miałem 17-85, ale mam obydwa pozostałe i powiem, że 15-85 IS USm jest we wszytkim lepszy od kita 18-55 IS, poczynając od budowy, poprzez AF, stalizacje, po jakośc obrazka, szczególnie na brzegach (chociaż swoja drogą ten kit jest całkiem OK, jak za taka cenę).
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Miałem 17-85, miałem 15-85.
    Tak jak jeden jest niezbyt udany, drugi jest niezbyt tani

Już abstrahując od jakości 17-85, coś za często w mojej okolicy się po prostu psuł. Co do 15-85 nie ma danych, za nowa rzecz.

15-85 + 55-250 to bardzo dobry zestaw amatorski.
    Równie ciekawy jest 10-22 i 55-250, kwestia preferencji.

Z perspektywy czasu uważam, że 15-85 najlepiej się sprawdza jako "samotnik", dla nielubiących zmieniać obiektywów - bo zaspokaja wszystkie podstawowe potrzeby co do ogniskowych. Szczególnie jeżeli używamy go z gęstą, pozwalającą na duże cropy matrycą 50d czy 550d. Dokładając do tego 50/1.8 mamy zestaw kompletny.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do zestawu 18-55 + 85/1.8 mam mieszane uczucia - 85 to portretówka raczej, a na cropie robi się z tego długa portretówka, właściwie tylko w plener, chyba że mieszkasz w jakimś magazynie Jasna 50-tka na cropie jest sensowniejsza, przy 85mm masz GO nawet przy f5.6 na tyle wąskie, że wyseparujesz obiekt i to na tzw. wakacyjnego chybcika.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W każdym razie w stopce Andrew nie widziałbym silnego parcia na zmiany Tzw. full wypas
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 25-10-2010 o 20:39 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Jesli w jakims 2500 mialbym sie zmiescic, to chyba wybralbym 15-85 + 50/1.8 a pozniej w miare przybywania srodkow wzbogacal zestaw o kolejne stalki. Zestaw jest chyba w najwyzszym stopniu uniwersalny przy zachowaniu w miare rozsadnej ceny. 15mm na cropie az nadto wystarczy do landszaftow, za kolega MariuszJ - portrety impromptu tez spokojnie na 85mm przy f/5.6 da sie zrobic a to wszystko bez przepinania obiektywu. Nie jest tez taki zestaw specjalnie ciezki a i gabarytow duzych nie ma. Problemem jest tylko swiatlo tego obiektywu i w tym miejscu widzialbym role do jakiejs stalki - na poczatek 50/1.8 zla nie bedzie.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

W charakterze uzupełnienia: podstawowymi zaletami 15-85 nad innymi obiektywami które można brać pod uwagę jako uniwersalne spacerzoomy:

1. względem 18-55 - bardzo dobra praca w zakresie 35-85, gdzie kit kuleje albo już go tam nie ma 17-85 w tym zakresie nie jest najgorszy.
    2. względem 17-85 - używalne 15mm, przy czym zalecałbym korekcję geometryczną (DPP, LR). W 17-85 to 17mm@f4 mocno kuleje, mydło przechodzące w mydło koszmarne przy brzegach połączone ze stanowczo za dużą winietą, już 18-55 na szerokim kącie zachowuje się lepiej.
    3. względem obu - bardzo dobra stabilizacja, organoleptycznie lepsza jakość wykonania - szczególnie względem 18-55.

Co do problematu: 15-85 a 18-135 lub 18-200 - tu już odpowiedź jest mocno subiektywna. Ja mam znacznie większe parcie na szeroki kąt, ale tak być oczywiście nie musi u autora wątku.

Problem jest jeszcze jeden - Nikkor 16-85 jest w dalszym ciągu wyraźnie tańszy...
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Witam wszystkich,pewnie jak wszyscy przechodzili trudne początki,zbierania szklarni:-Ddołacze się do tematu,ostatnio "napalony"byłem na 17-85,ale chodzi mi po głowie żeby się nie pchać,ale te IS USMa wymienic jedynie "kita" 18-55 II na 18-55 IS,pytanie czy coś zyskam, czy wyjdę jak "zabłocki na mydle".Dopiszę że 430 EX II, musi byc obowiązkowo a kaskę do 1k,zostaję na szkło wolałbym używkę
    pozdro dla wszystkich
    50D+szkło

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

zamiana starego kita na nowego z IS - mały koszt, a duży zysk - bardzo się opłaca
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    Witam wszystkich,pewnie jak wszyscy przechodzili trudne początki,zbierania szklarni:-Ddołacze się do tematu,ostatnio "napalony"byłem na 17-85,ale chodzi mi po głowie żeby się nie pchać,ale te IS USMa wymienic jedynie "kita" 18-55 II na 18-55 IS,pytanie czy coś zyskam, czy wyjdę jak "zabłocki na mydle".Dopiszę że 430 EX II, musi byc obowiązkowo a kaskę do 1k,zostaję na szkło wolałbym używkę
    pozdro dla wszystkich
    Daj sobie spokój z nerwowymi ruchami jak kasy mało. Lampa Ci wniesie dużo w posagu, wymiana natomiast jednego kita na drugiego, choćby i był lepszy to "postęp pozorowany" Poczekaj na spadek.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Daj sobie spokój z nerwowymi ruchami jak kasy mało. Lampa Ci wniesie dużo w posagu, wymiana natomiast jednego kita na drugiego, choćby i był lepszy to "postęp pozorowany" Poczekaj na spadek.
    Tio znaczy na jaki spadekLampkę miałem metz-a 48 w poprzednim "P", i wiem jak dużo daje frajdy:-Dwięc nawet się nie zastanawiam,nie pytam,nie dopytuję czy warto hehe
    pozdro
    50D+szkło

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    Tio znaczy na jaki spadek
    No po kimś, kto Cię lubił...
    Entuzjastyczny Neofita

Northwood
    Guest

Domyślnie

Miałem 17-85, zakupiony razem z 50D.
    Byłem bardzo zawiedziony tym obiektywem, gdyż wykazywał wady, których nie dostrzegałem w poprzednim zestawie tj. 400D + kit 18-55 (zwykły, bez ISa).
    Naprawdę, kit 18-55 nie winietował tak strasznie jak 17-85, a abberacja chromatyczna była znikoma, czego nie mogłem powiedzieć o 17-85, gdzie aby ją usunąć musiałem nieźle gimnastykować się przy wywoływaniu rawów.
    W końcu sprzedałem 17-85 za 750zł i kupiłen 15-85 za 2300.
    Moje wnioski z użytkowania:
    -jakość obudowy wydaje się podobna.
    -17-85 sprawiał wrażenie, że podczas kręcenia pierścieniem ogniskowej, od około 55mm ogniskowa nie rośnie do tych 85mm (obraz jakby się już nie powiększał zbytnio). W modelu 15-85 to nie występuje.
    -winietowanie mniejsze
    -ostrość DUŻO większa
    -abberacja chromatyczna nie razi już w oczy
    -stabilizacja obrazu działa podobnie
    -autofocus działa podobnie

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów