Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: 17-85 vs. 15-85 czyli o ile jest lepiej za ponad 1500 pln

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W charakterze uzupełnienia: podstawowymi zaletami 15-85 nad innymi obiektywami które można brać pod uwagę jako uniwersalne spacerzoomy:

1. względem 18-55 - bardzo dobra praca w zakresie 35-85, gdzie kit kuleje albo już go tam nie ma 17-85 w tym zakresie nie jest najgorszy.
    2. względem 17-85 - używalne 15mm, przy czym zalecałbym korekcję geometryczną (DPP, LR). W 17-85 to 17mm@f4 mocno kuleje, mydło przechodzące w mydło koszmarne przy brzegach połączone ze stanowczo za dużą winietą, już 18-55 na szerokim kącie zachowuje się lepiej.
    3. względem obu - bardzo dobra stabilizacja, organoleptycznie lepsza jakość wykonania - szczególnie względem 18-55.

Co do problematu: 15-85 a 18-135 lub 18-200 - tu już odpowiedź jest mocno subiektywna. Ja mam znacznie większe parcie na szeroki kąt, ale tak być oczywiście nie musi u autora wątku.

Problem jest jeszcze jeden - Nikkor 16-85 jest w dalszym ciągu wyraźnie tańszy...
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Witam wszystkich,pewnie jak wszyscy przechodzili trudne początki,zbierania szklarni:-Ddołacze się do tematu,ostatnio "napalony"byłem na 17-85,ale chodzi mi po głowie żeby się nie pchać,ale te IS USMa wymienic jedynie "kita" 18-55 II na 18-55 IS,pytanie czy coś zyskam, czy wyjdę jak "zabłocki na mydle".Dopiszę że 430 EX II, musi byc obowiązkowo a kaskę do 1k,zostaję na szkło wolałbym używkę
    pozdro dla wszystkich
    50D+szkło

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    Witam wszystkich,pewnie jak wszyscy przechodzili trudne początki,zbierania szklarni:-Ddołacze się do tematu,ostatnio "napalony"byłem na 17-85,ale chodzi mi po głowie żeby się nie pchać,ale te IS USMa wymienic jedynie "kita" 18-55 II na 18-55 IS,pytanie czy coś zyskam, czy wyjdę jak "zabłocki na mydle".Dopiszę że 430 EX II, musi byc obowiązkowo a kaskę do 1k,zostaję na szkło wolałbym używkę
    pozdro dla wszystkich
    Daj sobie spokój z nerwowymi ruchami jak kasy mało. Lampa Ci wniesie dużo w posagu, wymiana natomiast jednego kita na drugiego, choćby i był lepszy to "postęp pozorowany" Poczekaj na spadek.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Daj sobie spokój z nerwowymi ruchami jak kasy mało. Lampa Ci wniesie dużo w posagu, wymiana natomiast jednego kita na drugiego, choćby i był lepszy to "postęp pozorowany" Poczekaj na spadek.
    Tio znaczy na jaki spadekLampkę miałem metz-a 48 w poprzednim "P", i wiem jak dużo daje frajdy:-Dwięc nawet się nie zastanawiam,nie pytam,nie dopytuję czy warto hehe
    pozdro
    50D+szkło

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

zamiana starego kita na nowego z IS - mały koszt, a duży zysk - bardzo się opłaca
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Northwood
    Guest

Domyślnie

Miałem 17-85, zakupiony razem z 50D.
    Byłem bardzo zawiedziony tym obiektywem, gdyż wykazywał wady, których nie dostrzegałem w poprzednim zestawie tj. 400D + kit 18-55 (zwykły, bez ISa).
    Naprawdę, kit 18-55 nie winietował tak strasznie jak 17-85, a abberacja chromatyczna była znikoma, czego nie mogłem powiedzieć o 17-85, gdzie aby ją usunąć musiałem nieźle gimnastykować się przy wywoływaniu rawów.
    W końcu sprzedałem 17-85 za 750zł i kupiłen 15-85 za 2300.
    Moje wnioski z użytkowania:
    -jakość obudowy wydaje się podobna.
    -17-85 sprawiał wrażenie, że podczas kręcenia pierścieniem ogniskowej, od około 55mm ogniskowa nie rośnie do tych 85mm (obraz jakby się już nie powiększał zbytnio). W modelu 15-85 to nie występuje.
    -winietowanie mniejsze
    -ostrość DUŻO większa
    -abberacja chromatyczna nie razi już w oczy
    -stabilizacja obrazu działa podobnie
    -autofocus działa podobnie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Northwood Zobacz posta
    Miałem 17-85, zakupiony razem z 50D.
    Byłem bardzo zawiedziony tym obiektywem, gdyż wykazywał wady, których nie dostrzegałem w poprzednim zestawie tj. 400D + kit 18-55 (zwykły, bez ISa).
    Naprawdę, kit 18-55 nie winietował tak strasznie jak 17-85, a abberacja chromatyczna była znikoma, czego nie mogłem powiedzieć o 17-85, gdzie aby ją usunąć musiałem nieźle gimnastykować się przy wywoływaniu rawów.
    W końcu sprzedałem 17-85 za 750zł i kupiłen 15-85 za 2300.
    Moje wnioski z użytkowania:
    -jakość obudowy wydaje się podobna.
    -17-85 sprawiał wrażenie, że podczas kręcenia pierścieniem ogniskowej, od około 55mm ogniskowa nie rośnie do tych 85mm (obraz jakby się już nie powiększał zbytnio). W modelu 15-85 to nie występuje.
    -winietowanie mniejsze
    -ostrość DUŻO większa
    -abberacja chromatyczna nie razi już w oczy
    -stabilizacja obrazu działa podobnie
    -autofocus działa podobnie
    Temat odświeżam, bo od jakiegoś czasu stoję nad wyborem czy warto dożucić te 1200 do 15-85.

Dziwię się że miaelś winietowanie w 17-85 w C50D, ponieważ jest on na liście w korekcji jasności brzegów, podobnie jak stary kit 18-55.
    2-3 razy dziennie zmieniam zdanie, raz mi wystarcza 17-85 a raz sobie mówie, a co tam, nie ma co rzydolić do nowej puszki 50D.
    Jeszcze był na liście 18-135 IS, ale już nie jest.

Kit mi pozostał po starym body 400D. Ale jakoś mnie przestaje zadowalać jakoś zdjęć. Mam jeszcze 28-145 IS USM, ale idzie na aukcje, bo w domu mało używalny ze względu na brak szerokiego kąta.

Niedługo idę do Fotojokera z apratem i podepnę sobie tego 15-85 zobaczymy co wyjdzie.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

podepnij też 17-85, bo jest chyba w sprzedaży - tak mi się przynajmniej zdawało jak bylem ostatnio w galerii pomorskiej. sama korekcja jasności w aparacie to trochę mało - nie licz w 100% na cudowność softa. co Ci jeszcze mogę powiedzieć? 17-85 stał się obiektywem atrakcyjnym ze względu na cenę, a jego główną wadą nie jest winietowanie tylko abracja, która potrafi czasami dobić. 15-85 jest lepszy na całej linii, ale nieznacznie - no i stabilizacja, nikt mi nie powie 1/3s. ok.80% akceptowalnych 1/2s. ok 50% akceptowalnych - przy 17-85 wyglądało to trochę gorzej.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    podepnij też 17-85, bo jest chyba w sprzedaży - tak mi się przynajmniej zdawało jak bylem ostatnio w galerii pomorskiej. sama korekcja jasności w aparacie to trochę mało - nie licz w 100% na cudowność softa. co Ci jeszcze mogę powiedzieć? 17-85 stał się obiektywem atrakcyjnym ze względu na cenę, a jego główną wadą nie jest winietowanie tylko abracja, która potrafi czasami dobić. 15-85 jest lepszy na całej linii, ale nieznacznie - no i stabilizacja, nikt mi nie powie 1/3s. ok.80% akceptowalnych 1/2s. ok 50% akceptowalnych - przy 17-85 wyglądało to trochę gorzej.
    Wg mnie w 17-85 główną wadą jest jego szeroki kąt (dystorsja i gorsza jakość zdjęć) oraz fakt, że jest to ciemny obiektyw. Robiąc nim zdjęcia np w strefie śródziemnomorskiej to brak światła jest nieodczuwalny, ale np w ciemnych pomieszczeniach (kościoły, hale) zdjęcia wychodzą słabiutkie. Za mocną stronę tego szkiełka uważam USM i IS.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Northwood Zobacz posta
    ..............W końcu sprzedałem 17-85 za 750zł i kupiłen 15-85 za 2300...................
    Ja mając 2300 zł oglądałbym się za używanym 17-55 2,8 zamiast nowym 15-85.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 21-11-2010 o 23:13 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

W cenie 15-85is mozna mieć 2 obiektywy używane tzn. sigmę 10-20 + canona 17-85is lub tamrona 17-50 więc duużo szerzej .......
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów