Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Tryb Bulb w 7d działa bez kłopotu z zamiennikiem RC-1 (dałem za niego 10 zł) pierwszy pstryk zaczyna, drugi kończy naświetlnie. Za to nie działa 2s i 10s opóźnienie zdjęcia. (więc jak ktoś ma słaby statyw aparat może nie zdążyć przestać drgać) Polecam długie naświetlania w połączeniu z LiveView mniejsze drgania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zliczania czasu zdjęcia się nie dopatrzyłem ani na LCD ani na górnym wyświetlaczu (może było za ciemno, żeby coś zobaczyć)
Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 25-10-2010 o 23:13 Powód: Automerged Doublepost
A ja sobie ustawiam w Gripie czas naswietlania (do 99 godzin)![]()
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Ja chciałbym zauważyć, iż nie ważne czy matryca jest w aparacie czy film, przy długich lub ultrakrótkich czasach pomiar światła bywa przekłamany (dla matrycy jest to mniejsza rozbieżność) - nazywa się to efekt Schwarzschilda tak więc nic się nie stanie jak przy 1 minucie się wyłączy naświetlanie 2 sekundy później...
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
A jednak pokazuje czas naświetlnia na górnym wyświetlaczu (w miejscu ilości zdjęć) - tylko po co przecież w nocy i tak nikt tego nie dojrzy, wyświetlacz szybko gaśnie - jak zgaśnie i tak się go ponownie nie włączy bo zdjęcie będzie poruszone a latarką przyświecić to raczej zły pomysł.
Specjalnie tak zrobili, że podświetlenie gaśnie. Przez to tryb BULB staje się bezużyteczny w warunkach, kiedy jest najbardziej potrzebny, czyli nocą. A problem rozwiązuje wężyk spustowy z podświetlanym timerem, za który Canon życzy sobie jednak ponad 400 zł, a zamienniki kosztują ponad 200... Tak się robi interes!
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Ciekawe czy opcja stałego podświetlenia ekranu w trybie bulb (np jeśli włączony przed wykonaniem zdjęcia - nie gaśnie) była sporym problemem dla programistów.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
To nie byłby żaden problem dla programistów. Dla księgowych już tak.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
a wystarczy świecidełko z czerwoną diodą i już wszystko widać
patent wielokrotnie sprawdzony przy fotografowaniu nocnego nieba![]()
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Ja sobie ustawiam timer w telefonie.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!