Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Tryb BULB w 7 D - trzeba trzymać?

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Tryb BULB w 7 D - trzeba trzymać?

Czy trzeba trzymać spust? Może da się tak zrobić żeby jednym naciśnięciem otwierać a drugim zamykać migawkę? Oczywiście pomijam użycie zewnętrznego wężyka.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Nie da się - Bulb jest do wężyka.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ja używam do trybu bulb pilota, można kupić zamiennik już za 30 zł.
    Canon 7D / 350D + Spedlite 430EX
    Canon: 17-40mm 4L / 50mm 1.4 / 70-200mm 4L

Coś już napisał

Domyślnie

mam glupie pytanie. Jak obliczacie/oceniacie ile sek potrzeba na wlasciwe naswietlenie zdjecia ? bo rozumiem ze naswietlajac cos kilka min nie zdajecie sie tylko na szósty zmysl ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrwzk Zobacz posta
    Czy trzeba trzymać spust? Może da się tak zrobić żeby jednym naciśnięciem otwierać a drugim zamykać migawkę? Oczywiście pomijam użycie zewnętrznego wężyka.
    Tryb bulb dziala tak samo we wszystkich aparatach od ultranowoczesnych canonów po radzieckie przedpotopowe zenity - naciskasz spust migawki i tak długo trzymasz aż się naświetli tak jak chcesz. Możesz użyć wężyka żeby aparat się nie ruszył przypadkiem ale nie musisz.

Cytat Zamieszczone przez SirRoot Zobacz posta
    mam glupie pytanie. Jak obliczacie/oceniacie ile sek potrzeba na wlasciwe naswietlenie zdjecia ? bo rozumiem ze naswietlajac cos kilka min nie zdajecie sie tylko na szósty zmysl ?
    Normalnie, na oko ocenia się. Aparat w trybie np Av, ustawiasz żądaną wartość przysłony, podnosisz iso do oporu tak żeby czas nie migał na 30s(czyt poza skalą), patrzysz jaki masz czas i później iso100, bulb i liczysz. (iso +-1/3 wartości(1 kliknięcie pokrętła nastaw) <-> czas +-1/3 <-> przysłona +- 1/3 to jest proste)
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Coś już napisał

Domyślnie

aha czyli tak jak myslalem i robilem. Myslalem ze sa inne wyrafinowane metody i wzory

Domyślnie

Przydałby się wężyk spustowy z jakimś czasomierzem, a najlepiej z automatycznym timerem. Wkurza mnie to trochę, że w Canonie pomiar ekspozycji działa tylko do 30 s. Wiele razy przy zdjęciach nocnych muszę albo podnosić iso, co ma negatywny wpływ na jakość obrazu (minimalny, ale jednak), albo używać trybu B z ze stoperem w ręku. Olympusa naświetlał do 60 s i zawsze mi to wystarczało.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Coś już napisał

Domyślnie

tez zastanawialem sie dlaczego nie ma takiego wynalazku, patrzenie w nocy w stoper/zegarek nie jest najprzyjemniejsza robota kiedy musisz trzymac dodatkowo guzik
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    swoja droga, dobry pomysl na zarobek
    Ostatnio edytowane przez SirRoot ; 23-10-2010 o 15:53 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Tryb bulb dziala tak samo we wszystkich aparatach od ultranowoczesnych canonów po radzieckie przedpotopowe zenity - naciskasz spust migawki i tak długo trzymasz aż się naświetli tak jak chcesz.
    a nieprawda.

po pierwsze w zenicie dodatkowo można było wciśnięty spust obrócić i zablokować w ten sposób w pozycji 'wciśnięty' - spróbuj to zrobić w canonie ;-)

po drugie mam jakiegoś przedwojennego voigtlandera (mieszkowy 6x9) i tryb bulb (t) działa tam właśnie tak, jak by chciał kolega wątkotwórca - pierwsze naciśnięcie otwiera migawkę (centralną zresztą), a drugie zamyka.

Cytat Zamieszczone przez SirRoot Zobacz posta
    tez zastanawialem sie dlaczego nie ma takiego wynalazku, patrzenie w nocy w stoper/zegarek nie jest najprzyjemniejsza
    no przecież canon na LCD wyświetla czas w sekundach w trybie bulb - lecą sobie sekundy zdaje się do 999, czyli do 17 minut stoper ci nie jest potrzebny (już prędzej latarka, żeby podświetlić LCD nie dotykając aparatu gdy jest ciemno).

a poza tym - jak już tu ktoś wcześniej napisał - przy takich zdjęciach pilot IR (RC-1, RC-5) jest wręcz idealny!
    - zawsze jest przy aparacie, nie trzeba go nosić/szukać w torbie
    - wyzwala migawkę bez dotykania aparatu
    - daje 2 sek opóźnienia przy MLU
    - w BULB pierwszy 'klik' otwiera migawkę (z MLU lub bez)
    - potem sobie siadamy i patrzymy czasmi na LCD liczący czas
    - i drugi 'strzał' z pilota zamyka migawkę.

w czym problem?
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    po drugie mam jakiegoś przedwojennego voigtlandera (mieszkowy 6x9) i tryb bulb (t) działa tam właśnie tak, jak by chciał kolega wątkotwórca - pierwsze naciśnięcie otwiera migawkę (centralną zresztą), a drugie zamyka.
    tyle że B i T to dwie różne funkcje.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów