Czy trzeba trzymać spust? Może da się tak zrobić żeby jednym naciśnięciem otwierać a drugim zamykać migawkę? Oczywiście pomijam użycie zewnętrznego wężyka.
Czy trzeba trzymać spust? Może da się tak zrobić żeby jednym naciśnięciem otwierać a drugim zamykać migawkę? Oczywiście pomijam użycie zewnętrznego wężyka.
Nie da się - Bulb jest do wężyka.
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
No ja używam do trybu bulb pilota, można kupić zamiennik już za 30 zł.
Canon 7D / 350D + Spedlite 430EX
Canon: 17-40mm 4L / 50mm 1.4 / 70-200mm 4L
mam glupie pytanie. Jak obliczacie/oceniacie ile sek potrzeba na wlasciwe naswietlenie zdjecia ? bo rozumiem ze naswietlajac cos kilka min nie zdajecie sie tylko na szósty zmysl ?
Tryb bulb dziala tak samo we wszystkich aparatach od ultranowoczesnych canonów po radzieckie przedpotopowe zenity - naciskasz spust migawki i tak długo trzymasz aż się naświetli tak jak chcesz. Możesz użyć wężyka żeby aparat się nie ruszył przypadkiem ale nie musisz.
Normalnie, na oko ocenia się. Aparat w trybie np Av, ustawiasz żądaną wartość przysłony, podnosisz iso do oporu tak żeby czas nie migał na 30s(czyt poza skalą), patrzysz jaki masz czas i później iso100, bulb i liczysz. (iso +-1/3 wartości(1 kliknięcie pokrętła nastaw) <-> czas +-1/3 <-> przysłona +- 1/3 to jest proste)
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
aha czyli tak jak myslalem i robilem. Myslalem ze sa inne wyrafinowane metody i wzory![]()
Przydałby się wężyk spustowy z jakimś czasomierzem, a najlepiej z automatycznym timerem. Wkurza mnie to trochę, że w Canonie pomiar ekspozycji działa tylko do 30 s. Wiele razy przy zdjęciach nocnych muszę albo podnosić iso, co ma negatywny wpływ na jakość obrazu (minimalny, ale jednak), albo używać trybu B z ze stoperem w ręku. Olympusa naświetlał do 60 s i zawsze mi to wystarczało.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
tez zastanawialem sie dlaczego nie ma takiego wynalazku, patrzenie w nocy w stoper/zegarek nie jest najprzyjemniejsza robota kiedy musisz trzymac dodatkowo guzik
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
swoja droga, dobry pomysl na zarobek![]()
Ostatnio edytowane przez SirRoot ; 23-10-2010 o 15:53 Powód: Automerged Doublepost
a nieprawda.
po pierwsze w zenicie dodatkowo można było wciśnięty spust obrócić i zablokować w ten sposób w pozycji 'wciśnięty' - spróbuj to zrobić w canonie ;-)
po drugie mam jakiegoś przedwojennego voigtlandera (mieszkowy 6x9) i tryb bulb (t) działa tam właśnie tak, jak by chciał kolega wątkotwórca - pierwsze naciśnięcie otwiera migawkę (centralną zresztą), a drugie zamyka.
no przecież canon na LCD wyświetla czas w sekundach w trybie bulb - lecą sobie sekundy zdaje się do 999, czyli do 17 minut stoper ci nie jest potrzebny (już prędzej latarka, żeby podświetlić LCD nie dotykając aparatu gdy jest ciemno).
a poza tym - jak już tu ktoś wcześniej napisał - przy takich zdjęciach pilot IR (RC-1, RC-5) jest wręcz idealny!
- zawsze jest przy aparacie, nie trzeba go nosić/szukać w torbie
- wyzwala migawkę bez dotykania aparatu
- daje 2 sek opóźnienia przy MLU
- w BULB pierwszy 'klik' otwiera migawkę (z MLU lub bez)
- potem sobie siadamy i patrzymy czasmi na LCD liczący czas
- i drugi 'strzał' z pilota zamyka migawkę.
w czym problem?![]()
pozdro.,
m.