faktycznie, Ty tez nieco przegiąłeśZamieszczone przez Vitez
ale mnie się to podoba, tak jak i moje, bo faktycznie dodaje nieco dramatyzmu![]()
faktycznie, Ty tez nieco przegiąłeśZamieszczone przez Vitez
ale mnie się to podoba, tak jak i moje, bo faktycznie dodaje nieco dramatyzmu![]()
no_kya
canony i sigmy i różne dodatki
Po pierwsze
- wstępnie wyostrzyć zdjęcie np.: NIK SP2 Rawpresharpening, najlepiej zrobić na warstwach, nieba nie ostrzyć (po co ostrzyć szumy), kontur pomalować pędzlem 50%, reszta 100%
- potem poziomy, krzywe (było to wiele razy) kontrast i nasycenie
- wyostrzanie końcowe Cs Pro FM
- zmniejszyć w krokach co 10%, co drugi wyostrzając USM 0,5, 60, 3 , najlepiej zrobić to za pomocą WP Pro Freda Mirandy
- zapamiętać do jpega za pomocą ProJpega, (wyrzuca exify, pozwala kontrolować wielkość pliku)
i już !
Mogłbyś troche rozwinąć temat. Jak robisz to zmniejszanie o 10% ? Czym? Image Size? Wielokrotnie? To może być troche pracochłonne, zeby z 3500 pix zjechać do np. 300 (po dlugim boku) to trza to robić z 10 razyZamieszczone przez Art Mag
Pytam zupełnie poważnie. Web Publisera Mirandy nie mam - zastanawiam sie czy warto kupować.
Janusz
Ja kiedyś próbowałem tego zmniejszania o 10%, ale w Irfanie (też jakaś metoda lepsiejsza skalowania) i efekt był wizualnie gorszy na ekranie.
Dokładnie tak jak piszesz, zmniejszanie "na piechotę" jest dość żmudne, ale daje b. dobre efekty. Jeżeli masz 3500 pix to w Image Size zmniejszasz do 3150 potem 2835 itd aż osiągniesz rozmiar który chciałeś. Stosując ostrzenie co drugi krok osiąga się bardzo dobry, co najważniejsze naturalnie wyglądający rezultat. Postaraj się o rozwiązania typu WP Pro Freda Mirandy, jest wiele podobnych co najważniejsze, bezpłatnych akcji do ściągnięcia z internetu. Ktoś tu pisał żeby ostrzyć na końcu, wg mnie nie jest to prawidłowe. Ostrzenie zmniejszonego obrazu przynosi zazwyczaj złe efekty, szczególnie po zapamiętaniu w jpeg'u. Lepiej przeostrzyć duży obraz i potem go zmniejszyć, efekt jest o wiele lepszy. Pozdrawiam.Zamieszczone przez Janusz Body
Dzięki za wyjaśnienia. Pobawiłem się troszeczkę - faktycznie wychodzi lepiej wizualnie. WP Mirandy też już mam :-) Nie wiem jak podejrzeć akcje co on tam tak naprawde robi bo u mnie to tylko szybko miga na ekranie ale faktycznie jest skuteczne.Zamieszczone przez Art Mag
Jeszcze raz dzięki :-)
Janusz