Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Przygotowanie zdjęcia do netu

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A to stad aureolki. Przegiales nieco z tym narzedziem. Mi tez sie raz tak udalo: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=689250
    faktycznie, Ty tez nieco przegiąłeś
    ale mnie się to podoba, tak jak i moje, bo faktycznie dodaje nieco dramatyzmu
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Ostrzenie i zmniejszanie

Po pierwsze

- wstępnie wyostrzyć zdjęcie np.: NIK SP2 Rawpresharpening, najlepiej zrobić na warstwach, nieba nie ostrzyć (po co ostrzyć szumy), kontur pomalować pędzlem 50%, reszta 100%
    - potem poziomy, krzywe (było to wiele razy) kontrast i nasycenie
    - wyostrzanie końcowe Cs Pro FM
    - zmniejszyć w krokach co 10%, co drugi wyostrzając USM 0,5, 60, 3 , najlepiej zrobić to za pomocą WP Pro Freda Mirandy
    - zapamiętać do jpega za pomocą ProJpega, (wyrzuca exify, pozwala kontrolować wielkość pliku)

i już !

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag
    ...
    - zmniejszyć w krokach co 10%, co drugi wyostrzając USM 0,5, 60, 3 , najlepiej zrobić to za pomocą WP Pro Freda Mirandy
    ...
    Mogłbyś troche rozwinąć temat. Jak robisz to zmniejszanie o 10% ? Czym? Image Size? Wielokrotnie? To może być troche pracochłonne, zeby z 3500 pix zjechać do np. 300 (po dlugim boku) to trza to robić z 10 razy

Pytam zupełnie poważnie. Web Publisera Mirandy nie mam - zastanawiam sie czy warto kupować.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja kiedyś próbowałem tego zmniejszania o 10%, ale w Irfanie (też jakaś metoda lepsiejsza skalowania) i efekt był wizualnie gorszy na ekranie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Mogłbyś troche rozwinąć temat. Jak robisz to zmniejszanie o 10% ? Czym? Image Size? Wielokrotnie? To może być troche pracochłonne, zeby z 3500 pix zjechać do np. 300 (po dlugim boku) to trza to robić z 10 razy

Pytam zupełnie poważnie. Web Publisera Mirandy nie mam - zastanawiam sie czy warto kupować.

Janusz
    Dokładnie tak jak piszesz, zmniejszanie "na piechotę" jest dość żmudne, ale daje b. dobre efekty. Jeżeli masz 3500 pix to w Image Size zmniejszasz do 3150 potem 2835 itd aż osiągniesz rozmiar który chciałeś. Stosując ostrzenie co drugi krok osiąga się bardzo dobry, co najważniejsze naturalnie wyglądający rezultat. Postaraj się o rozwiązania typu WP Pro Freda Mirandy, jest wiele podobnych co najważniejsze, bezpłatnych akcji do ściągnięcia z internetu. Ktoś tu pisał żeby ostrzyć na końcu, wg mnie nie jest to prawidłowe. Ostrzenie zmniejszonego obrazu przynosi zazwyczaj złe efekty, szczególnie po zapamiętaniu w jpeg'u. Lepiej przeostrzyć duży obraz i potem go zmniejszyć, efekt jest o wiele lepszy. Pozdrawiam.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag
    .... Ktoś tu pisał żeby ostrzyć na końcu, wg mnie nie jest to prawidłowe. Ostrzenie zmniejszonego obrazu przynosi zazwyczaj złe efekty, szczególnie po zapamiętaniu w jpeg'u. Lepiej przeostrzyć duży obraz i potem go zmniejszyć, efekt jest o wiele lepszy. Pozdrawiam.
    Dzięki za wyjaśnienia. Pobawiłem się troszeczkę - faktycznie wychodzi lepiej wizualnie. WP Mirandy też już mam :-) Nie wiem jak podejrzeć akcje co on tam tak naprawde robi bo u mnie to tylko szybko miga na ekranie ale faktycznie jest skuteczne.

Jeszcze raz dzięki :-)

Janusz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów