Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Używane lampy EX

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Moja mocno wiekowa 580-tka błyska raz na miesiąc, raz na 2-3 miesiące i zachowuje się jak "nówka". Wielokrotnie nosiłem się z zamierem sprzedania, ale stwierdziłem że raz mi jej zabraknie i problem. Tak więc, stary sprzęt może być cacy i okazyjnie można go nabyć np. od takiego użytkownika jak ja.
    P.s.tak na marginesie ja dbam o swoje zabawki.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Coś już napisał

Domyślnie

Kwestia tylko ceny. Obecnie używki cenowo to masakra.

Coś już napisał Awatar mceyk

Domyślnie

Polecam zastanowić się dwa razy przed zakupem 420EX. W dwóch przypadkach wszystko było ok ( brak przebarwień na palniku, mało zajechana stopka ) i obydwie lampy padły po kilku miesiącach...nie wiem czy mam pecha, czy to przypadłość tego modelu...

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

naprawa żarnika w 430exI to 250zł w 580exI 350zł
    ale w używkach nie tylko żarnik zalicza zgon rzadziej ale też zużywają się wysilone kondensatory.
    jak masz w zapasie taką kwotę na serwis i łączna cena nie przekracza nowej to może warto do amatorskich zastosowań kupić używkę
    ja ktoś ode mnie kupił 580exI za 820zł plus ew. zapas na wymianę żarnika 350zł to mi wychodzi 1170zł a za 1480zł mam nową z 2 letnią gwarancją 580ex ze sterowaniem z korpusu
    ja kupiłem nową exII dla mnie kalkulacja używana/nowa nie wychodziła na tyle korzystnie żeby kupować kolejną używkę

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    naprawa żarnika w 430exI to 250zł w 580exI 350zł
    ale w używkach nie tylko żarnik zalicza zgon rzadziej ale też zużywają się wysilone kondensatory.
    jak masz w zapasie taką kwotę na serwis i łączna cena nie przekracza nowej to może warto do amatorskich zastosowań kupić używkę
    ja ktoś ode mnie kupił 580exI za 820zł plus ew. zapas na wymianę żarnika 350zł to mi wychodzi 1170zł a za 1480zł mam nową z 2 letnią gwarancją 580ex ze sterowaniem z korpusu
    ja kupiłem nową exII dla mnie kalkulacja używana/nowa nie wychodziła na tyle korzystnie żeby kupować kolejną używkę
    No i bardzo słusznie, bo relacja cenowa nówka / używka nie jest atrakcyjna a sprzedajacemu trzeba wierzyć na słowo
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mceyk Zobacz posta
    Polecam zastanowić się dwa razy przed zakupem 420EX. W dwóch przypadkach wszystko było ok ( brak przebarwień na palniku, mało zajechana stopka ) i obydwie lampy padły po kilku miesiącach...nie wiem czy mam pecha, czy to przypadłość tego modelu...
    ? No nie ma to jak pisać "prawdy" ... mam 420 EX, żyje i nie ma z nią problemów. Jeśli będę sprzedawać to tylko dlatego, że chcę mieć nowszą (z regulacją manualną parametrów) a nie dla tego, że coś z nią jest nie tak.
    To nie jest "przypadłość" modelu - mam nawet własne zdanie, że jest porządniej wykonana niż 430 EXII (obie porównywałem).
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Coś już napisał Awatar mceyk

Domyślnie

? No nie ma to jak pisać "prawdy" ... mam 420 EX, żyje i nie ma z nią problemów.
    czyli mam pecha...

Coś już napisał

Domyślnie

W lampach podstawa to palnik ale czas to wróg pozostałych elementów.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

mceyk, ciesz się, że masz pecha tylko do lamp. Ja mam pecha do sprzętu wszelakiej maści. Lapka już 5 razy do serwisu nosiłem tylko po to żeby zobaczyć jak to ślicznie reinstalują system.

Podobnie miałem z 50D, co mi lampa nie błyskała wbudowana. No i po kolei z każdym nabytym aparatem czy obiektywem.

Co do lamp, to jestem zdania, że lepiej kupić nowe i wykorzystać ją na maksa, niżeli kupić używkę i co chwila dmuchać, chuchać i sprawdzać czy aby na pewno działa, bo używane.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja dwie z trzech moich 580EX II kupilem uzywane, wszystkie siagaja jak nalezy, zero problemow
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów