Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: USM kontra HSM

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie USM kontra HSM

Witam wszystkich,przymierzam się ostatnio do szkiełka 17-85 IS USM,ze względów finasowych, zakres, USM który mam nadzieje wykorzystam do focenia dzieciakaa różnicę na lampkę ex, jednak są sigmy ze swoim HSM,który nijak nie wiem jak się ma do USM w prędkości AF
    HSM CZY USM?
    POZDRO DLA WSZYSTKICH
    50D+szkło

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zależy od konkretnego obiektywu.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

jeśli już piszemy o konkretach to może Sigma 17-70mm F/2.8-4 DC MACRO OS HSM Canon chociaż i tu wykracza poza budżet
    Pewnie tami 17-50 byłby lepszy ale cóż tutaj pryorytetem jest AF i jeszcze raz AF
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Może mod przeniesie mój wątek, ale zakładając wątek mam czysto na myśli systemy USM I HSM
    Ostatnio edytowane przez korben ; 21-10-2010 o 08:50 Powód: Automerged Doublepost
    50D+szkło

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Szybkość będzie podobna i nie sądzę żebyś znalazł informację na temat który jest szybszy. Sigma będzie miała więcej światła na dłuższych ogniskowych...
    Poza tym - do czego Ci ta informacja na temat szybkości ? Przy takich ogniskowych to bez znaczenia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Szybkość będzie podobna i nie sądzę żebyś znalazł informację na temat który jest szybszy. Sigma będzie miała więcej światła na dłuższych ogniskowych...
    Poza tym - do czego Ci ta informacja na temat szybkości ? Przy takich ogniskowych to bez znaczenia...
    Myslę że gdzie liczy się, ten moment nie mówię o statycznych zdjęciach,biegający dzieciak ilość trafionych zdjęć jest istotna dla mnie
    Tak na marginesie patrząc na poglądowe filmiki you tube,wcale wg.mnie HSM NIE POWALA z szybkoscią
    50D+szkło

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam wrażenie że chyba lekko przesadzasz z tą powolności HSM ;-). No, chyba że dzieciak będzie jeździł motocyklem... Ja mam sigme 70-200 i jakoś na HSM nie narzekam :-).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

17-85 jest szybki tani i ciemny.
    sigmy nie mialem, jak masz mozliwosc to przejdz sie do sklepu nie dla idiotow czy konkurencyjnego, podepnij sigme i juz nie wiem ile ona wykracza poza Twoj budzet ale raczej bym ją brał ponoc 18-135 IS jest dosc szybki tylko glosny, moze tez warto sie zainteresowac? (nie znam ceny tylko)
    ludzie nie narzekaja tez na 28-135 USM. tylko szerokiego kata mu brak.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    Mam wrażenie że chyba lekko przesadzasz z tą powolności HSM ;-). No, chyba że dzieciak będzie jeździł motocyklem... Ja mam sigme 70-200 i jakoś na HSM nie narzekam :-).
    tu mozna sie czasami pomylic, bo Sigmy najczesniej maja o wiele wiekszy kat obrotu pierscienia AF, czyli sa bardziej precyzyjne w manualnym ostrzeniu, przez co wydaja sie wolniejsze bo dluzej przechodza od minimalnej odleglosci ostrzenia do nieskonczonosci
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    17-85 jest szybki tani i ciemny.
    sigmy nie mialem, jak masz mozliwosc to przejdz sie do sklepu nie dla idiotow czy konkurencyjnego, podepnij sigme i juz nie wiem ile ona wykracza poza Twoj budzet ale raczej bym ją brał ponoc 18-135 IS jest dosc szybki tylko glosny, moze tez warto sie zainteresowac? (nie znam ceny tylko)
    ludzie nie narzekaja tez na 28-135 USM. tylko szerokiego kata mu brak.
    Jeśli 18-135 nie odbiegałby szybkością od 17-85 to wolę optycznie lepszy ten pierwszy,:-Di zakres lepszy a głosność mi nie przeszkadza
    Jest FJ w pobliżu tam mają wszystkie opisane szkła
    pozdro dla wszystkich
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    różnica jest chyba niewielka kilkadziesiąt złotych,a jak mówię reszta kasiorki pojdzie na 430-tkę
    Ostatnio edytowane przez korben ; 21-10-2010 o 13:28 Powód: Automerged Doublepost
    50D+szkło

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wolalbym 17-50 2,8 do fot dzieciaka.
    Jesli takim priorytetem jest autofokus, to raczej 17-40L, jak na razie nie mialem w lapach szybszego obiektywu. Nawet nowe 100L lekko odstaje, tak mi sie przynajmniej wydaje. Ale nadal, ja bym stawial nie tylko na af, ale na swiatlo i obrazek. Troche wiecej fot narobisz, ale przyjemniej sie to bedzie ogladac. Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów