Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Kłopoty z jakością/trwałością danych na nośnikach cyfrowych/dyskach

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Stare płyty CD bardzo źle działają. Degenerują się jakieś warstwy w środku. Dotyczy to zwłaszcza kiepskich nośników: BTC, platiniumy, Emtec (100% awarii z mojego doświadczenia).
    Z mojego doswiadczenia Platinium trzyma bardzo dobrze, niektore plyty maja juz pare lat i nadal dzialaja (czesto je uzywam). Moze to zalezy od partii albo od nagrywarki ?

Tych innych nie uzywalem wiec sie nie wypowiem.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

z tego co słyszałem to płytki atakuje jakiś grzyb i dlatego ich trwałość jest znacznie niższa niż zakładano
    z mojego doświadczenia wiem, że trzeba spróbować kilku napędów zanim spisze się płytkę na straty, mam też gdzieś jakiś mały programik, który potrafi wiele odczytać z bardzo dobitej płyty
    jeżeli chodzi o dyski hdd to też nie są idealnym rozwiązaniem bo po długim czasie leżenia w szufladzie mogą się rozmagnesować samoistnie (wiem, że tak było w starszych modelach i nie wiem czy czegoś nie wymyślili nowego)
    S45 user

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sail0r
    z tego co słyszałem to płytki atakuje jakiś grzyb i dlatego ich trwałość jest znacznie niższa niż zakładano
    Beztlenowce?
    Tam przecież nie ma nic do jedzenia? Może pomyliłeś z zawilgoceniem podczas przechowywania?

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    No niestety dlatego warto nagrywac po kilka razy to samo i o ile jest naprawde wazne
    Zgadzam się. Ważne dane kopiuję na dobre (IMHO) dyski TDK DVD, kilka razy na kilka dysków - fotki są dla mnie ważne. Mam tylko kłopoty z rosnącą lawinowo wielkością backup'ów! Coraz większe pliki itd... ale to never ending story..

Natomiast szybkie kopie , dla labów itp. przegrywam na "badziewie" z 3 grosze - potem wywyalam.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Z mojego doswiadczenia Platinium trzyma bardzo dobrze, niektore plyty maja juz pare lat i nadal dzialaja (czesto je uzywam). Moze to zalezy od partii albo od nagrywarki ?
    Z platiniumami rzeczywiście strzeliłem (bo nigdy nie używałem ), ale moje problemy z niektórymi starymi niewątpliwie mogą być spowodowane nagrywarką - sony 2x. Precz z sony.

BTW. Smieszna to nagrywarka była, na starość, żeby pracować musiała zwisać z kompa pod kątem 45st w dół :>
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja ostatnio miałem okazję odtworzyć swego rodzaju "backup" z ok. 1000 płyt. Wszystkie nagrane na przestrzeni 5 lat studiów - czyli najmłodsze miały trzy lata. Najróżniejsze możliwe marki: od najtańszych, bez nadruku, do super-duper-Verbatimów. Nagrywane na kilkudziesięciu różnych nagrywarkach, z prędkościami od 1x do 16x. Na całą tą gromadę problemy były z ok. 20-30, ostatecznie nie dało się odczytać kilku. I powiem Wam jedno: wszystkie te gadki o "lepszych płytach" można sobie o kant d* rozbić Bo wśród płyt "problematycznych" wszystkie marki były reprezentowane praktycznie po równo.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    I powiem Wam jedno: wszystkie te gadki o "lepszych płytach" można sobie o kant d* rozbić Bo wśród płyt "problematycznych" wszystkie marki były reprezentowane praktycznie po równo.
    Jest dokładnie tak jak piszesz
    I to jest problem, bo chyba nie ma lepszego pomysłu niż ten, aby raz w roku całą swoją bazę zdjęć przegrywać na nowe (równie niedoskonałe) nośniki :sad:

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

zauwarzylem ze zasada jest taka: nie ma zadnej zasady
    do archiwizacji zawsze kupowalem markowe "drogie" plyty
    ale zdarzalo sie ze nie mialem na czym nagrac to zgrywalem na
    tanich noname'ach

po kilku latach probujac odczytac te plytki, nie czytelne rozkladaja sie rowno po obu stronach.

wszstko jendo czy sony, tdk, platinum, verbatim czy osaka jeden shit

teraz zgrywam wszystko po 2-3 razy plyty trzymam w segregatorach,
    w zaciemnionym miejscu.
    ale i tak wiem ze za 2-3 lata i tak wszytko trzeba bedze przegrac na nowo

a danych ciagle przybywa

EDIT: grzyby http://www.wiz.pl/poprzednie_numery/...ec_2005/cd.htm
    Ostatnio edytowane przez bonk ; 28-11-2005 o 11:44
    ...

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Danych przybywa, ale tez nosniki sie zmieniaja. Kiedys nagrywalo sie na CD, teraz DVD. Niedlugo kolekcje plyt zapisze sie na jednym blueray-u. Wazne tylko zeby sie ta kolekcje dalo jeszcze odczytac.

Ja ostatnio zaczalem zrzucac swoje zdjecia na DVD, ale zawsze z kopia - te same pliki na dwoch plytkach, dodatkowo roznych. Np. verbatim azo + tdk scrachproof. Mysle ze dzieki temu mam wieksza szanse na odzyskanie zdjec, nawet jezeli jedna plytka zostanie uszkodzona.

Co do jakosci plyt roznych producentow to nie wiem, pamietam tylko ze byla kiedys dyskusja na ten temat na forum cdrinfo.pl - ludzie porownywali nie tylko producentow plyt, ale konkretne modele i serie.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Danych przybywa, ale tez nosniki sie zmieniaja. Kiedys nagrywalo sie na CD, teraz DVD. Niedlugo kolekcje plyt zapisze sie na jednym blueray-u. Wazne tylko zeby sie ta kolekcje dalo jeszcze odczytac.

Ja ostatnio zaczalem zrzucac swoje zdjecia na DVD, ale zawsze z kopia - te same pliki na dwoch plytkach, dodatkowo roznych. Np. verbatim azo + tdk scrachproof. Mysle ze dzieki temu mam wieksza szanse na odzyskanie zdjec, nawet jezeli jedna plytka zostanie uszkodzona.

Co do jakosci plyt roznych producentow to nie wiem, pamietam tylko ze byla kiedys dyskusja na ten temat na forum cdrinfo.pl - ludzie porownywali nie tylko producentow plyt, ale konkretne modele i serie.

wlasnie to jest najwiekszy problem
    jak ci padnie taki blueray to stracisz duuuuzo wiecej niz jak ci cd padnie

fotki archiwizuje ciagle na cd, a na dvd robie backup

ech...
    nie ma ja slajd

.
    ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów