Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Kłopoty z jakością/trwałością danych na nośnikach cyfrowych/dyskach

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Post Kłopoty z jakością/trwałością danych na nośnikach cyfrowych/dyskach

Witajcie. Ostatnio usłyszałem - moim zdaniem bzdurę, mianowicie o samoistnym "kasowaniu się" danych z nośników optycznych i dysków. Jasne, rozumiem dyskietki, kasety VHS, stawianie ich koło telewizorów i głośników - jasne, pole magnetyczne i jego konsekwencje... Pytam o sytuacje niezwiązane z nieumiejętnym przechowywaniem danych (płyty w samochodzie na przedniej półce itp.).

Moim zdaniem poprawnie przechowywanej i traktowanej płycie CD lub DVD (ciemno i temp pokojowa) i dyskowi w kopie oddalonego od silnych pól magnetycznych NIC się nie stanie ("twardy" jest przecież ekranowany). Mi się jeszcze takie sytuacje nie zdarzały (kłopoty z odzyskiem, czytaniem plików), ale "storuję" dane dopiero kilka lat.

Nie piszmy o ekstremach typu - "skasowała mi się" kaseta VHS a miałem w szafce przy telewizorze, pękła mi dyskietka i takie tam pierdy...

Chodzi mi tylko o powyższe i/lub najnowsze nośniki (bądź w Waszej opinii najlepsze)

Jakie są Wasze opinie?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Stare płyty CD bardzo źle działają. Degenerują się jakieś warstwy w środku. Dotyczy to zwłaszcza kiepskich nośników: BTC, platiniumy, Emtec (100% awarii z mojego doświadczenia).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Stare płyty CD bardzo źle działają. Degenerują się jakieś warstwy w środku. Dotyczy to zwłaszcza kiepskich nośników: BTC, platiniumy, Emtec (100% awarii z mojego doświadczenia).
    Oczywiście nie są porysowane (?) Gratuluje avatarka! Ten najlepszy Kurcze może i ja sie ujawnię...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

b'art -> awatary sa dyskutowane tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=6994

plyty nie sa porysowane, tylko stare. kiedys byl tu watek na ten temat, mozesz poszukac. nie pamietam niestety tytulu
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym "stare" ujal w cudzyslow. Mnie padaly po roku, inne "dobre" po 5-ciu latach. Jak to sie ma do trwalosci negatywow/slajdow? Oczywscie nie wszytkie, ale co z tego? Padlo, to padlo, co na nich - przepadlo. Teraz kopiuje ponownie co jakis czas i mam wszytko w zapasie na twardzielu.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na 100% to nie jest bzdura. Plyty CD i DVD kiepskiej jakosci po pewnym czasie moga sie "utlenic". Efekt jest rozny ... od widocznych plam powstajacych na zapisywalnej czesci nosnika po zupelnie niewidoczne uszkodzenia ktore wychodza na jaw dopiero przy probie jego odczytu. Gdzies mialem takie utlenione badziewia jak znajde to wrzuce foty. Co do dvd to w tamtym roku nagralem kilka plytek ... zaraz po nagraniu dzialaly calkiem przyzwoicie ... dzisiaj nie moge ich odczytac na 3 roznych napedach.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Aha dobre plytki potrafia wytrzymac i po 8-10 lat. Mam do dzisiaj takie nagrywane na mojej pierwszej nagrywarce SCSI Teac'u x4 ktore chodza jak burza. Tyle ze ciezko te dobre rozpoznac bo nawet renomowane firmy miewaja wpady

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Zgadzam się dodam jescze marke Hawk i kilka innych. Z mojego doświadczenia Verbatimy są najtrwalsze pod kilkoma warunkami:
    - nagrywać na jak najniższych prędkościach (X4, X8 ) wtedy płyta jest lepiej/dokładniej/trwalej "rzeźbiona"
    - przechowywać w odpowiednich warunkach
    - nie "zgrzewać" płyt przez mielenie ich przez kilka godzin w CD-ROMie ( zgrać na HDD co trzeba i płytke wyjąć) temperatura im nie służy
    Najbardziej zauważalne są takie uszkodzenia / starzenie sie przy płytach audio, bo przy danych często korekcją błędów CD-ROMa nadrabia ale do czasu...
    [...nie gnieść, nie niszczyć, kilka lat posłuży...]
    podpis...

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Aha dobre plytki potrafia wytrzymac i po 8-10 lat. Mam do dzisiaj takie nagrywane na mojej pierwszej nagrywarce SCSI Teac'u x4 ktore chodza jak burza. Tyle ze ciezko te dobre rozpoznac bo nawet renomowane firmy miewaja wpady
    ZTCW technologie sie zmienily, i to w strone minimalizacji kosztow. Np. takie Verbatim Data Life Plus jest cieniem siebie samego sprzed 5 lat.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi
    ZTCW technologie sie zmienily, i to w strone minimalizacji kosztow. Np. takie Verbatim Data Life Plus jest cieniem siebie samego sprzed 5 lat.
    No niestety dlatego warto nagrywac po kilka razy to samo i o ile jest naprawde wazne

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów