To moze byc problem ostrosci obiektywuZamieszczone przez Tytus
. Sprawdz na Lce
.
Opinia nr 1: wszelkie cyfrowki z kilkoma malymi wyjatkami najdrozszych modeli radza sobie zle z kontrastowymi scenami.2. stałe blokowanie ekspozycji także nie jest metodą, bo aparat źle naświetla tylko przy kontrastowych kadrach, to kwestia braku możliwości przełączenia na wielopowy pomiar światła, ale i tak nie wierzę, by mogło być lepiej, Canon generalnie w takich sytuacjach radzi sobie źle, tu mam za sobą 10 lat doświadczenia w EOS'ach analogowych
Ja przy takich scenach przelaczam sie na pomiar punktowy i blokade ekspozycji precyzyjnie (w miare, wolalbym miec pomiar punktowy 3% i mniej i dodatkowo pomiar wielopunktowy na raz) decydujac co ma byc prawidlowo naswietlone, reszte zostawiam "jak bedzie to bedzie" , wyciagajac co nieco w razie potrzeby dzieki RAW.
Opinia nr2: Canony trzymaja szczegoly w cieniach, Nikony trzymaja szczegoly w swiatlach, z innymi markami roznie to bywa - opinia zawodowca prowadzacego kurs fotografii.
Wlacz manual, ustaw jak ci potrzeba, iso mozesz dac nawet 800... reszte wyciagniesz z RAW.3. o czasach wiem doskonale, włączyłem TV i 1/500s i ISO 400...i ****