Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: sx20 wymienić na d450 ?

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

MSZ t/z "magia lustrzanki" bez podstawowej wiedzy zabija zapał do fotografowania.
    Pozostając w temacie, czy warto posiadać "lustro"?
    Moje córki (małoletnie) jadąc na wycieczki (nawet samolotem przy ograniczonym bagażu),zawsze zabierają swoją 450-tkę z kitem.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niktważny Zobacz posta
    puki co zostanę przy SX20 kupie parę książek o fotografowaniu poczytam, naucze się robić zdjęć na tym co mam, a za rok może dwa kupie lustro
    Świetna decyzja... serio. Naucz się aparatu, poznaj jego możliwości i wykorzystuj je na max.
    Jeśli przyjdzie taki moment, gdy zaczniesz odczuwać że aparat cię ogranicza,
    wtedy będziesz wiedział czego ci w nim brakuje, jak również będziesz świadomy tego,
    jakiego dokładnie sprzetu potrzebujesz, by się tych ograniczeń pozbyć.
    Jeśli to będzie miało być lustro, to dokładnie będziesz wiedział jakiego modelu potrzebujesz ;-)

A teraz idź w świat i łap ulotne chwile...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    spodziewasz się dziecka?
    Dziecko zacznie się ruszać (intensywniej) zaczniesz myśleć nad lustrzanką (intensywniej). :-D

tak na 5/06/2011 spodziewam się dziecka :-) pewnie jak nie kupie lustra przed tym okresem to po tym terminie będzie ciężej :P hehe

puki co poczytam bo jeszcze miesiąc temu nie widziałem że istnieje w aparacie przysłona, teraz na preselekcjach SX20 poznaje powoli co do czego służy.
    poprzeglądałem poradniki np szerokikadr.pl i jeszcze zakupie pewnie jakaś książkę.

dziękuję za wypowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świecie

Domyślnie

Miałem SX10 teraz mam to co w stopce
    Moja propozycja: zostaw sobie na razie to co masz. Pobaw się i poczuj sam czy cię to kręci czy nie. Jedyne co bym ci doradził to kup sobie lampę (choćby używaną 420 za ok 500 zł) zdjęcia w pomieszczeniach dostaną nowej jakości. Wielką zaletą serii SXxx jest właśnie gorąca stopka.

Zaletą kompakta jest właśnie jego rozmiar i uniwersalność za niewielką stosunkowo cenę (całą moja torba ze sprzętem waży prawie 6 kilo i kosztowała ok 9 tyś)
    A do uwieczniania wakacyjnych widoczków i rodzinnych imprez w zupełności wystarcza.

Jeżeli za jakiś czas stwierdzisz że fotografia to jest TO, przesiądź się na lustro.
    Będziesz już mniej więcej wiedział co cię ogranicza i jakie są koszty przełamania tych ograniczeń.
    S1 IS, 5DII + BG-E6, C24-105/4 L, C70-300/4-5.6 IS USM, C50/1.4, C28/1.8, Metz 58 AF1, LowePro Nova 190, LowePro FASTPACK 250

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

sprzedawaj kompakta i kupuj lustro.
    jak już ktoś wcześniej wspomniał to dojdziesz do takiego momentu że będziesz chciał rozmyć tło, tylko jak... wtedy pomyślisz o lustrze.
    Sam tak miałem jak kupiłem swoją lustrzankę, na początku myślałem jak tutaj rozmyć tło, no i się dowiedziałem, później może uda się je rozmyć bardziej, na to pytanie też znalazłem odpowiedz i kupiłem jasne szkło. ta zabawa wciąga, chodź kosztuje, ale warto

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    sprzedawaj kompakta i kupuj lustro.
    Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    dojdziesz do takiego momentu że będziesz chciał rozmyć tło, tylko jak... wtedy pomyślisz o lustrze.
    I tylko dla tego powodu kupiłeś lustrzankę? Bo możesz rozmyć tło?
    Bezsens pchać chłopaka w lustrzankę, skoro dopiero się uczy. Dopiero zaczyna. Sam stwierdził, że poczyta i co nieco dowie się o fotografii.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Witam wszystkich,jako że ostatnio śledziłem wątek u znajomego kompakt>lustrzanka.
    Jakiś czas temu kupując kompakta sony zarzekal się że więcej mu nie potrzeba,bo nie będzie kupował czegoś na czy się nie zna,cóż taki tok myślenia też trzeba uszanować,dziś już nie jest tego tak pewnien i prosi mnie o pomoc w wyborze lustraPoza tym sam jestem użytkownikiem i lustra megazooma,i czasami gdzie potrzeba jest pojechać,bez zbednego sprzetu biore kompaktadobre rozwiązanie dla kogoś kto lubi kompromisy
    pozdro dla wszystkich
    50D+szkło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ...kupisz jak już dojdziesz do pytania "jak zrobić zdjęcia żeby było tło rozmyte"
    zdRAWki
    PS oczywiście 450D, najlepiej ode mnie :P
    jako użytkownik sx20 zaskoczę cię - idzie w tym aparacie rozmyć tło i wystarczy poszukać tego, co wstawiłem na tym forum.

kupując swojego właśnie miałem podobne dylematy i lustro poczeka.
    na dzień dzisiejszy nie widzę sensu wydawać kilka tysięcy na body + słoiki [dwa lub trzy], aby wykorzystać zestaw intensywnie tylko jeden miesiąc w roku [wakacje, imprezy rodzinne].
    nie zajmuję się fotografią zawodowo i wychodzę z założenia, że sprzęt powinien zarobić na siebie. w moim przypadku byłoby to przeinwestowanie.

autorowi wątku życzę przede wszystkim, aby spełnił swoje marzenie.... - może szybciej, lub później, ale spełnił.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    nie zajmuję się fotografią zawodowo i wychodzę z założenia, że sprzęt powinien zarobić na siebie
    Mylne założenie. Pewnie z 95% posiadaczy lustrzanek nie zarabia fotografowaniem. Inwestycje w sprzęt to inwestycja w siebie, w swoje zadowolenie (czy ze zdjęc, czy z samego posiadania to inna sprawa). Te trochę frajdy i odstresowanie od codziennej gonitwy są warte każdych pieniędzy. I nie ważne czy to FF z eLkami, czy małpka - mój syn ma pewnie więcej frajdy ze swojego kodaka 2MP niż ja ze swojego zestawu.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    (...)nie zajmuję się fotografią zawodowo i wychodzę z założenia, że sprzęt powinien zarobić na siebie. w moim przypadku byłoby to przeinwestowanie.(...)
    Ja też mam jakąś tam pracę niezwiązaną z fotografią.Jak łatwo się domyśleć pstrykanie to takie moje (jak i większości ludzi - niefotografów) hobby, a hobby z założenia nie zarabia tylko trzeba ładować i ładować...i ładować...jak w studnie bez dna.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów