Ma to znaczenie ponieważ najpierw trzeba określić potrzeby a nie grubość portfela (chociaż też ma w jakimś szerszym spojrzeniu znaczenie). Temat lepszej jakości jest jak już ktoś napisał o tyle warty poruszenia w tym temacie o ile warte jest noszenie plecaka obiektywów (ciężko wybać na wycieczce czy zabrać szeroki kąt czy zoom bo najlepiej oba) i tutaj sx20 ma o tyle przewage ze jest mniejszy, lżejszy, tzw superzoom. Swoją drogą jeżeli to początki przygody to gwarantuje, że sx20 i tak będzie zagadką zanim połapie sie we wszystkich ustawieniach, podstawach foto itp. Odczuje 100% satysfakcje i być może ominie go początkowa irytacja lustrem (też to przechodziłem).
Trzeba też spojrzeć na danego posiadacza ; (co też wynika z potrzeb, a te kolega opisał w miare dokładnie) czy będzie chciał tworzyć bardziej wymagające zdjęcia czy poprostu uwieczniać chwile. Jak uwieczniać chwile to sx20 napewno zagwarantuje mu super jakość bez większych rozkminek a jeśli nawet będzie chciał powiększyć wiedze o foto to też da znakomity strat do lustra.
Dlatego przedstawiłem moje ostateczne SUBIEKTYWNE zdanie.
Kolega przeczyta różne opinie i sam coś zdecyduje.
Pozdrawiam !