Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: sx20 wymienić na d450 ?

Mieszany widok

Domyślnie sx20 wymienić na d450 ?

Witam,

niedawno zakupiłem sx20 jestem z niego zadowolony aczkolwiek złapałem bakcyla na zakup lustrzanki ze względu na większe możliwości (przynajmniej z tego co widzę i czytam po forum) oraz głębie ostrości której nie mam w sx20.

myślicie że to dobry wybór ? jaki zestaw będzie w miarę dobry do samej puszki ? chodzi mi tu o uniwersalne obiektyw

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Witaj!

Parę lat temu miałem taki sam dylemat jak Ty - przeszedłem z S3 na 450D.
    Robiąc taką zamianę trzeba mieć świadomość dwóch rzeczy.

Pierwsza to koszty, jak kupisz 450D + KIT to na tym się nie skończy... będziesz chciał płytką głębię ostrości musisz kupić jasny obiektyw. Będziesz chciał sobie coś zezumować, musisz kupić tele, bedziesz chciał sfotografować robaczka, czy kwiatka - musisz kupić obiektyw macro. Szeroki kąt? - kolejny obiektyw. Jednym słowem musisz być przygotowany na wydatki.

A druga sprawa - to waga i ilość sprzętu. Jak chcesz z tym jeździć na urlopy/wycieczki, będziesz to musiał nosić, przepinać obiektywy, kombinować czy lepiej mieć pod ręką, czy wyciągać z plecaka.

Jeżeli akceptujesz te dwie rzeczy, to do dzieła - kupuj
    Ja początkowo chciałem mieć jeden uniwersalny obiektyw. Kupiłem więc Tamrona 18-250. Na tym forum doradzano mi dual kit 18-55 + 55-250, ale nie chciałem bawić się w przepinanie. Jeżeli miałbym teraz doradzić Tobie, to jeżeli od razu chcesz mieć zestaw obiektywów, to kup dual kit i stałkę 50 1.8, natomiast jak chcesz mieć jeden uniwersalny to Canon 18-200 lub Tamron 18-270.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Posiadam 450D i myślę że jest to sprzęt optymalny dla amatora. Choć denerwuje mnie drak wymiennych matówek czy nie najlepszy AF gorąco go polecam. Ale jeśli tylko uda Ci się odłożyć parę groszy odradzam KITy a kupuj Tamron 17-50 2.8 (czasem okazyjnie można kupić używkę na CB). Jeśli finansowo nie podołasz, to odkładaj powolutku a póki co 50 1.8 (jak wyżej) będzie najlepszym wyborem (nowy ok 400zł).

Domyślnie

cały czas się gryzę ze sobą bo miesiąc temu kupiłem SX20 ale jakoś chciałbym mieć lustrzankę, tylko sam nie wiem czy przy moim fotografowaniu jest sens kupować lustro i potem obiektywy jak fotki robi się okazjonalnie najczyściej podczas wakacji.

Domyślnie

Jeśli to Twój pierwszy poważniejszy aparat (sx20) to lepiej zostaw sobie narazie to cudo.
    Ja kiedyś okazyjnie dostałem lumixa fz-18, miałem go chyba przez prawie 2 lata, a gdzieś po ok. półtora roku zaczełem odczuwać ograniczenia techniczne, które w lumixie już wykorzystałem w 100% (nie mylić, że uważałem że robie dobre foty, poprostu czysto techniczne ograniczenia ), kupiłem 450d i jestem zachwycony możliwościami....jednak teraz brakuje mi czegoś mniejszego na jakieś mniejsze okazje typu rodzinne spotkania itp, jednak 450d jest większy i mniej praktyczny na wyjazdy itp. Jak napisali poprzednicy również szybko odczułem braki a to zooma a to czegoś itd a wiadomo wszystko kosztuje i trzeba mozolnie ciułać ....dlatego podsumowanie : Poczekaj z kupieniem lustra z rok może 2, a przez ten czas ćwicz i zbieraj fundusze tak żeby kupic lustro i zostaawic sx-a albo kupić z lustrem tanią @ na wyjazdy
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

moje pytanie skłania sie do tego jak dużo wiesz na temat fotografi i jak adekwatnie gruby portfel masz na tą chwilę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shingo Zobacz posta
    moje pytanie skłania sie do tego jak dużo wiesz na temat fotografi i jak adekwatnie gruby portfel masz na tą chwilę
    no właśnie tak naprawdę zaczynam przygodę z fotografowaniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niktważny Zobacz posta
    no właśnie tak naprawdę zaczynam przygodę z fotografowaniem
    Dlatego właśnie lepiej sie pobawić narazie tym co masz, a później zdecydować jak już sie okaże czy fotografia to tylko zauroczenie czy coś więcej, a nauki na tym co masz i zabawy będzie duuużo.
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

a portfel jak masz zasobny?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shingo Zobacz posta
    a portfel jak masz zasobny?

pojęcie względne
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    po prostu szukam czegoś uniwersalnego, podejrzewam że nie będę miał czasu aby zostać profesjonalnym fotografem, robię zdjęcia dla siebie, czyli typowe widoki z wakacji, jakiś portret ukochanej osoby, a za 8 miesięcy zdjęcia mojemu dziecku, dlatego nie wiem czy zostać przy SX20 czy kupić używaną 450d + kitowy obiektyw na początek
    Ostatnio edytowane przez niktważny ; 20-10-2010 o 15:05 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów