Bardzo dobra odpowiedź, skoro ma robić zdjęcia tylko okazyjnie na wakacjach i dla dziecka, to ładowanie 3 tysi w sprzęt nie ma sensu. Poprostu się człowiek tylko namęczy nad tym lustrem, a sprzęt który ma mu w zupełności wystarczy, więc może nie dawajmy rad w stylu jak masz kase to kup, bo chociażby kolega był miliarderem to trzeba sprawe uczciwie postawić i napisać, że teraz chyba nie warto![]()
To tylko zabawa...nie spinajcie się...
Jak chcesz lustrzankę to kupuj, bo niby dlaczego nie.
Dla mnie lustrzanki nie są tylko dla profesjonalistów, nie daj się zniechęcić. Jak nie będziesz miał potem wiecej ambicji to kit Ci wystarczy na początek, przejrzyj to forum wychodzą bardzo fajne zdjęcia. Do portretów bym dokupiła
EF 50mm f/1.8 II. Będziesz miał bardzo fajny zestaw dla amatora.
Drodzy koledzy jakby go nie było stać na lustro, to by się chyba nie pytał.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie dramatyzujmy, da chłopak radę. 450D szyi mu nie urwie.
Ostatnio edytowane przez Nicolla ; 20-10-2010 o 16:08 Powód: Automerged Doublepost
Nie chodzi czy go stać czy nie tylko czy mu jest potrzebna.
Swoją drogą Nicolla (wybacz jeśli sie myle) ale czy to nie Ty kupiłaś lustro 550d a potem założyłaś temat czy nie oddać do serwisu bo zdjęcia wyglądają gorzej niż z komórki?
To nie żadna wycieczka osobista, ale skoro jade na wycieczke i do tego potrzebuje tylko aparat (pomijając fakt podróżników fotografów) i cieszyć się głównie wycieczką, to po co komuś lustro (?), chyba tylko po to żeby się namęczyć a później narzekać na efekt.
Moje mocno subiektywne zdanie jest takie, że kompakcik jest świetnym rozwiązaniem, miałem , kupiłem lustro to mniej wiecej wiem co zyskałem a czego mi teraz brakuje.
Oczywiście nie zabraniam nikomu kupić lustra, aleee chyba lepiej za rok czy dwa lata, skoro już zainwestował w SX20
Ostatnio edytowane przez jahjah1986 ; 20-10-2010 o 16:16 Powód: Automerged Doublepost
A co tutaj ma to do rzeczy? Dla mnie nic zwykła docinka.
Fakt na początku miałam problem ( a może nie, może faktycznie to była prowokacja, jak kilku mądrych zauważyło,zgadnij sam)
NA początku miałam problem, bo jak mnie tu nazwano jestem ograniczona.
Może kolega jest mniej ograniczony i pójdzie mu lepiej.
Ale dzięki merytorycznym radom, zaczynam już po kilku dniach widzieć efekty.
Lustro daje dużo większe możliwości i dużo lepszą jakość niż kompakt.
Jak kogoś stać wydać 3klocki żeby mieć fajne zdjęcia do albumu to co
ma kogoś o to boleć bańcza.
Ma to znaczenie ponieważ najpierw trzeba określić potrzeby a nie grubość portfela (chociaż też ma w jakimś szerszym spojrzeniu znaczenie). Temat lepszej jakości jest jak już ktoś napisał o tyle warty poruszenia w tym temacie o ile warte jest noszenie plecaka obiektywów (ciężko wybać na wycieczce czy zabrać szeroki kąt czy zoom bo najlepiej oba) i tutaj sx20 ma o tyle przewage ze jest mniejszy, lżejszy, tzw superzoom. Swoją drogą jeżeli to początki przygody to gwarantuje, że sx20 i tak będzie zagadką zanim połapie sie we wszystkich ustawieniach, podstawach foto itp. Odczuje 100% satysfakcje i być może ominie go początkowa irytacja lustrem (też to przechodziłem).
Trzeba też spojrzeć na danego posiadacza ; (co też wynika z potrzeb, a te kolega opisał w miare dokładnie) czy będzie chciał tworzyć bardziej wymagające zdjęcia czy poprostu uwieczniać chwile. Jak uwieczniać chwile to sx20 napewno zagwarantuje mu super jakość bez większych rozkminek a jeśli nawet będzie chciał powiększyć wiedze o foto to też da znakomity strat do lustra.
Dlatego przedstawiłem moje ostateczne SUBIEKTYWNE zdanie.
Kolega przeczyta różne opinie i sam coś zdecyduje.
Pozdrawiam !
Tylko nie przesadzajmy, że 450-tka jest taka się ciężka, trudna w obsłudze i kłopotliwa.
Moim zdaniem na wycieczke można zabrać samego kita i porobić fajne focie, co
zresztą można zobaczyć na tym forum.
Jahjah ja się w bardzo dużej częsci z Tobą zgadzam, ale nie przesadzajmy.
zastanówmy się mieć 1000 zł czy nie mieć... w sumie wole mieć 1000 zł i sprzęt który i tak nie wykorzystuje niż nie mieć 1000 zł i sprzęt którego nie wykorzustyje, prosta dedukcja, stać cie wydać 1000 zł zeby sprawdzić czy fotografia to zabawa dla ciebie a nie słomiany zapał to bierz, jezelei róznica 1000 zł w portfelu to dal ciebie znacząca rzecz to nie kupuj , tylko zbieraj ucz się a jak się nauczysz wielu rzeczy i będziesz w stanie sam podjąć decyzję czy chcesz miec lustro czy nie to napewno tez bedziesz miał uzbierane pieniądze której różnicy nie odczujesz bo i tak zbierałeś w tym celu![]()
Mam 450Di poprostu czasem wiem jaka niechęć mi towarzyszy jak mam wyjść na spacer i przy okazji coś pofocić,załatwić jakieś sprawy i wtedy nie chce mi się tego nosić. Nie mówiąc już jak to jest na wycieczkach gdzie nieraz trzeba zabrać plecak z jedzeniem itp. (a tak pewnie bedzie skoro chodzi tez o foto dla dziecka).
I jednak dla mnie to nie dyskusja o wyższości lustra tylko o potrzebach posiadacza, a to on sam wie najlepiej
Ostatnio edytowane przez jahjah1986 ; 20-10-2010 o 16:55 Powód: Automerged Doublepost
To ze mnie jakiś osiłek jest, albo nie wiem:-D.
Chodzię po górach z lustrem, może aparat mi nie przeszkadza bo i tak muszę
noszę plecak w którym jest kilka kilo. Moja kumpela nosi cięższą SonyAlfa
i jeszcze nie płakała.
Na spacery zarzucam torbę z aparatem na ramie i też mi nie przeszkadza.
Może to od podejścia zależy.:-D