"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Nie DPP tylko A-Dep jeśli już ale co to pomoże jeśli odległość od obiektu mała a aparat to lustrzanka z ogromną w porównaniu do kompaktu matrycą? Jedyne co pomoże to ogólna wiedza o głębi ostrości, przysłonie itp. Tryb Av, ostrość albo ręcznie albo z tylko centralnym punktem aktywnym, punkt ustawienia ostrości na środku modelu a nie przodzie jeśli cały model ma być ostry, do ustalenia przysłony można skorzystać z kalkulatora głębi ostrości albo zacząć od 8 i coraz bardziej przymykać oczywiście dbając o oświetlenie aby nie poruszyć a najlepiej użyć statywu i samowyzwalacza. Po to kupuje się lustrzankę aby mieć pełną kontrolę nad tym gdzie ma być ostrość oraz co ma być ostre a co nie.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Robilem na WB -auto , przeslona 5,0 albo 5,6 i AF.
Teraz WB zarowka , przeslona 8,9,10 ,MF.
Ja miałem taki problem, że przy ogniskowej 17mm był FF a przy 50 było OK.
Czekałem z wysłaniem do serwisu, ponieważ miałem w planie wymianę aparatu i myślałem, że może uda mi się dostroić AF w body. Jednak po zmianie 400D na 7D problem pozostał. Zdecydowałem się wysłać. Po dwóch albo trzech tygodniach miałem z powrotem. Zmienili ustawienia AF, w całym zakresie jest podobny delikatny FF do wyregulowania, MA na +10 i jest OK
Podsumowując:
Jeśli chodzi o serwis to kalibracji AF dokonują na miejscu tzn. nie wysyłają do Niemiec i robią to całkiem dobrze.
Natomiast sam AF jest dość nieprzewidywalny, często lubi się mylić, przez to ciężko dobrze go skalibrować.
Olać A-Dep, czytać, myśleć, kombinować i migawki nie żałować![]()